Suradnja s Vicenzom

Sadržaj

Suradnja s Vicenzom

Suradnja između Vicenze i Osijeka je započela u razdoblju Domovinskog rata. U ratnom razdoblju i odmah poslije Grad Vicenza je pomogao Grad Osijek kako u humanitarnom smislu (hrana, odjeća, sponzoriranje djece koja su ostala bez roditelja, itd.) tako i donacijama u obnovi HNK Osijek i Tekstilne škole Osijek.

U to vrijeme je osnovan ured Sportello Vicenza – Osijek koji je zbog opravdanih razloga 1998. promijenio naziv u Sportello Vicenza-Croazia, da bi se 2002. osnovala neprofitna asocijacija koja se zove Ufficio Area Balcanica i u sastavu te asocijacije je ostao Ured za suradnju sa Hrvatskom.

Pregled aktivnosti u suradnji gradova Osijeka i Vicenze:

1996.

 • Eco camp mladih u Osijeku (sudjeluju i mladi Vicenze)
 • od 1996. Vicenza sudjeluje na Osječkom sajmu, u početku je to bilo institucionalno predstavljanje da bi s vremenom preraslo na nazočnost poduzetnika Vicenze na sajmu

1998.

 • Gradonačelnik Osijeka posjetio grad Vicenzu i provinciju
 • Predstavnik komunalnog poduzeća AIM Vicenza sa grupom poduzetnika posjetio Osijek
 • Pročelnik za kulturu grada Osijeka i delegacija Tekstilne škole Osijek posjetili Vicenzu i tekstilnu školu
 • Učenici i nastavnici Ekonomske škole Osijek posjetili Vicenzu i ekonomsku školu

1999.

 • Predstavnici grada Osijeka posjetili su Vicenzu i tom prilikom je organiziran prijateljski nogometni susret između NK Osijek i NK Vicenza
 • Pročelnik za gospodarstvo Provincije Vicenza i predstavnik Gospodarske Komore Vicenza posjetili Grad Osijek
 • Predstavnici Grada Osijeka s predstavnicima nekih komunalnih poduzeća posjetili Vicenzu

2000.

 • Grad Osijek organizirao je poslovne susrete obrtnika Osijeka u Vicenzi s obrtnicima Vicenze
 • U suradnji sa Gradom Osijek i Gospodarskom komorom organizirani poslovni susreti poduzetnika Vicenze i Osijeka u Osijeku
 • Posjeta delegacije Grada Osijeka Vicenzi

2001.

 • Posjet predsjednice Provincije Vicenza sa svojim suradnicima Gradu Osijeku
 • Posjeta poduzetnika Vicenze Gradu Osijeku (promocija mogućnosti ulaganja u grad)
 • Posjeta obrtnika stolara obrtnicima stola rima Vicenze
 • Posjeta pročelnika grada Osijeka Vicenzi (mogućnost zajedničke suradnje na EU programa)

2002.

 • Grad Pforzheim je sa svojim gradovima prijateljima započeo aktivnost susreta predškolskih ustanova (tako i u Osijeku te Vicenzi) prema određenom planu rada te temi susreta. Susreti se odvijaju redovito svake godine.
 • posjet predstavnika provincije Vicenze sa grupom lovaca Gradu Osijeku i nekim lovištima
 • posjet predsjednice provincije Vicenza sa svojim suradnicima Gradu Osijeku i Slobodnoj zoni Osijek

2003.

 • predsjednik udruženja poljoprivrednika Vicenze sa nekoliko poduzetnika posjetili Grad i Županiju Osijek
 • predsjednik Fiera del Grappa – Mussolente (mjesto blizu Vicenze) posjetio Grad Osijek i Osječki sajam

2004.

 • predstavnik Gospodarske komore Vicenza i provincije posjetili grad Osijek
 • predstavnici Grada Osijeka sa grupom poduzetnika (voćara) posjetili Vicenzu i konzorcij uzgoja trešanja
 • Sudjelovanje grada Osijeka na poljoprivredno – prehrambenom sajmu Fiera del Grappa (grad Osijek ima besplatan prostor na sajmu)

2005.

 • posjet predstavnika konzorcija trešanja i voćara Vicenze gradu Osijeku
 • sudjelovanje grada Osijeka na poljoprivredno – prehrambenom sajmu Fiera del Grappa (grad Osijek ima besplatan prostor na sajmu)
 • aktivno sudjelovanje Provincije Vicenza na međunarodnom seminaru skupu “Razvoj malog poduzetništva” organiziranom od strane grada Osijeka u Osijeku
 • posjet predstavnika Vicenze Gradu Osijeku, Županiji i Slobodnoj zoni Osijek

2006.

 • Predstavljanje poslovnih zona Osijeka u Vicenzi
 • Posjeta predstavnika poduzetnika, gospodarske komore i CPV Veneto, Gradu Osijeku, gospodarskoj komori Osijek i Agenziji za razvoj.

2007.

 • besplatno sudjelovanje nekoliko mladih Osječana na seminaru „Upoznavanje ekonomskog sistema Veneta i vođenje malog poduzetništva“ koji je organiziran u Vicenzi od strane CPV Veneto

2008.

 • besplatno sudjelovanje nekoliko mladih Osječana na seminaru „Upoznavanje ekonomskog sistema Veneta i vodjenje malog poduzetništva” koji je organiziran u Vicenzi od strane CPV Veneto

2009. Posjet gradonačelnika Italiji

 • 10. i 11. studenoga 2009. gradonačelnik Krešimir Bubalo boravio je u dvodnevnom radnom posjetu Italiji. U okviru programa boravka posjetio je tvrtku Rejcom u Milanu te se susreo s Generalnim konzulom RH u Milanu Ivanom-Đanijem Maršanom, s kojim će razgovarati o mogućnostima ulaganja u grad Osijek. Planiran je i prijam kod gradonačelnika Vicenze Achilea Variatija te susret s Barbarom Kalinić iz Gospodarske komore Vicenze.

2010. Predstavnici Grada Vicenze Posjetili Osijek

Gradonačelnici Vicenze i Osijeka su pokrenuli inicijativu za potpisivanje Pakta o prijateljstvu dvaju gradova, a svečanost potpisivanja ovog Pakta održana je 9. ožujka, 2011. godine u Vicenzi.

Jedna od tema razgovora prije svečanog potpisivanja Pakta na sastanku gradonačelnika Krešimira Bubala i Achillea Variatia bila je mogućnost povezivanja našeg HNK-a i obnavljanje suradnje Škole za tekstil i dizajn u Osijeku s kompatibilnim institucijama s područja Vicenze.

Vicenza je grad poznat po malom i srednjem poduzetništvu (do prije godinu dana na svakih 9 stanovnika postojalo je jedna tvrtka, ali se na žalost u vrijeme krize i to mijenja) te je na dnevnom redu bila i mogućnost organizacije zajedničkog Foruma malog i srednjeg poduzetništava. Gradonačelnik Bubalo domaćinima je predstavio gospodarske zone i mogućnosti poslovanja u Osijeku. Jedna od mogućnosti o kojima se raspravljalo je i mogućnost organizacije studijskog putovanja malih proizvođača sira s našega područja u Vicenzu, kojoj je to jedna od osnovnih grana. Osim navedenog, utvrđene su i druge točke buduće suradnje, a to su: razvoj industrije, poglavito vezano uz izgradnju pročišćivača u Osijeku, razvoj tehnologija za uštedu energije, aktivno će se raditi na jačanju trgovinske razmjene, obrazovanja, zdravstva, te povezivanju lokalnih sveučilišta, isto tako radit će se na povezivanju komunalnih poduzeća, kao i gospodarskih komora, te na području sporta s naglaskom na nogometu.

Jedna od najvažnijih točaka sastanka bila je i kandidatura Tvrđe za UNESCO-ovu listu zaštićene kulturne baštine. Naime, Vicenza je od 1994. godine pod zaštitom UNESCO-a te bi nam njihova iskustva, kao i pisana, ali usmena potpora, dobro došla te je ovim povodom organiziran i sastanak s tvrtkom Vicenza É, koja se brine o kulturnoj baštini Vicenze, uvrštenoj na UNESCO-ovu listu.

Utvrđeno je da će u budućnosti turizam i turistička promidžba biti jedan od vidova suradnje, a dogovoreno je da će se putem turističkih zajednica izmijeniti i programi turističkih posjeta koji će biti ponuđeni turističkim agencijama da ih uvrste u svoju turističku ponudu, gdje će se svakako svoje mjesto imati i lovni turizam.

Za predstavnike Gradova prijatelja Grada Osijeka, koji u Osijeku borave prigodom Dana zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla (2011.), u Atriju Muzeja Slavonije priređen je tradicionalni Svečani prijam.Od deset prijateljskih gradova, ovom prigodom grad Osijek posjetili su i predstavnici Grada Vicenze.

Uoči svečanog otvaranja izložbe Andrea Paladia, u sklopu Osječkog ljeta kulture 2011,. u prostorijama Gradske uprave zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković sa suradnicima primila je izaslanstvo Grada Vicenze, na čelu s gradonačelnikom Achilleom Variatijem.

Dan zaštitnika sv. Petra i Pavla 2014. ujedno je i prigoda kada Grad Osijek ugošćuje izaslanstva svojih Gradova prijatelja pa su nam tako ove godine u goste došli Pforzheim, Pečuh, Maribor, Budimpešta XII. okrug, Subotica, Tuzla, a od 30. lipnja, potpisom Sporazuma o prijateljstvu i suradnji, 11. član ove obitelji postao je i Grad Vicenza s kojom Osijek ima dugogodišnje prijateljske odnose, koji su ovim svečanim činom samo potvrđeni.

PROJEKTI

Grad Osijek je sudjelovao kao partner u projektu LO.DE koji je financiran od talijanske Vlade. Projekt je prihvaćen, u projektu su sudjelovali: provincija Padova, provincija Vicenza, provincija Modena, Sveučilište u Padovi, Sveučilište u Lecce, provincija Arad, Grad Osijek, provincija Tuzla i provincija Padova. Odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 400.000,00 EUR-a, od čega se na Grad Osijek rasporedilo 42.630,00 EUR-a u koje je uključen i doprinos Grada Osijeka u naturi u vrijednosti od 1.500,00 EUR-a.

Projekt je bio usmjeren na razvoj struktura koje pružaju direktnu potporu malom i srednjem poduzetništvu, kroz promociju lokalnog ekonomskog i institucionalnog razvoja kroz osnaživanje postojećih lokalnih institucija, usmjeravajući se organizaciju, tehničku pomoć. U okviru Poduzetničkog inkubatora BIOS bio je otvoren i opremljen JEDINSTVENI URED čiji rad je bio usmjeren na dva krajnja korisnika: poduzetnika početnika i stranog investitora. Ured je funkcionirao integrirano sa svim ostalim institucijama na području grada Osijeka, a sve u cilju smanjenja administrativnih prepreka.

Art & Earth

Projekt će se provoditi u 5 osječkih osnovnih škola i 5 vrtića, te u Dokkici i kroz manifestaciju Zemlja bez granica. Uključit ćemo oko 1000-2000 djece. Obuhvaća neformalno obrazovanje djece za solidarnost, borbu protiv siromaštva i gladi te održivi razvoj, a prethodno će za to biti obučeni odgojitelji i učitelji 5 škola i 5 vrtića (Mak, Bubamara, Sjenčica, Pčelica i Sunčica). U školskoj godini 2011./2012. odabrat ćemo daljnjih 5 škola i još 5 vrtića za drugi dio projekta.

Na kraju ove šk. god. djeca ovih škola će na kreativnim radionicama oslikati i ukrasiti prazne bočice vode kao simbol i upozorenje na važnost vode, posebice u Africi – Burkini Faso gdje pitka voda predstavlja ogroman problem (djeca piju vodu iz lokvi, pa potom oboljevaju). Trebamo imati 3.000 oslikanih bočica, koje će se potom prodavati, a skupljeni novac poslat će se u Burkinu Faso kao humanitarna pomoć. Pri tome će se edukacijom kod djece, učitelja, a posredno i roditelja, razviti svijest djece o nužnosti borbe protiv siromaštva, gladi i nedostatka vode, ističući pri tom i nužnost ekološki održivog razvoja i zaštite okoliša (Milenijski razvojni ciljevi UN-a).

Puni naziv projekta : Non-state actors and local authorities in development – public awareness and education for development in Europe

Uporabni naziv projekta: ART&EARTH (provedba 30 mjeseci)

Nositelj: GRAD VICENZA

Partneri:

Udruga umjetnika SOLSTIZIO, Italija
Udruga za rad s mladima „Breza“, Osijek
Centar za predškolski odgoj Osijek i osnovne škole „Mladost“,
„Retfala“, „Tin Ujević“, Tenja i Višnjevac, Hrvatska
Miejskie Przedskole38, Czestochowa, Poljska
Udruga iz Burkine Faso

Rezultati:

izrada edukacijskog programa na tri jezika
uključivanje 10 udruga i obrazovnih agencija
obuka didaktičkih stručnjaka kroz 150 sati edukacije na temu 1.milenijskog razvojnog cilja
učitelji, nastavnici i odgajatelji prolaze obuku vezanu uz projekt
100 sati didaktičkih radionica u minimalno 10 škola i vrtića u Osijeku
Izrada 3000 autorskih boca ukrašenih recikliranim materijalom
2 umjetnička događaja
9 video spota emitiranih na televiziji
Izrada 9 postera (izložiti na 6-10 dana u javnom prijevozu)

Proračun projekta – ukupno: 954.547,00 €

Skip to content