IFGRA- Međunarodni savez asocijacija zelenih regija

Sadržaj

IFGRA- Međunarodni savez asocijacija zelenih regija

Izazovi u zaštiti okoliša zahtijevaju lokalno rješenje i suradnju diljem svijeta. S toga su se predstavnici regija diljem svijeta okupljali na simpoziju s naglaskom na „Održiva rješenja za zaštitu okoliša novonastalih zemalja“ (SESEC) u Lausanne (Švicarska) na kojima su nastajali mnogi projekti. Sudionici su izrazili želju za osnivanje „Međunarodnog saveza asocijacija zelenih regija“(IFGRA) koja je osnovana 25.lipnja 2007.godine, a osnivači su 11 zemalja svijeta.

IFGRA predstavlja platformu za podjelu iskustva, a koje je usmjereno k provedbi projekata održivog razvoja između lokalnih i regionalnih zajednica diljem svijeta. Opći ciljevi IFGRA-e su učvršćivanje regionalnih ekonomija i uspostava lokalnih kompetencija u održivom razvoju postizanjem učinkovitosti u korištenju prirodnih resursa. IFGRA je namijenjena prioritetno lokalnim i regionalnim zajednicama te nacionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama. Savez je također otvoren za vladine agencije te privatne firme koje su se obvezale za pronalaženje održivih rješenja u uskoj suradnji s lokalnim i regionalnim vlastima.

Ciljevi IFGRA-e su:

  • ubrzati razmjenu uspješnih iskustava lokalnih i regionalnih zajednica
  • promicanje korištenja obnovljivih izvora energije kako bi se očuvalo zdravlje i okoliš
  • savjetovanje i pružanje potpore članicama u realizaciji projekata kako bi postigli visoku učinkovitost i održivost
  • pomoći pri stvaranju JPP-a i konzorcija budući da većina pitanja u svezi zaštite okoliša obuhvaća kako razinu vlasti tako i industrije

Gradsko vijeće Grada Osijeka donijelo je 17. prosinca 2009. Odluku o pristupanju Grada Osijeka Međunarodnom savezu asocijacija zelenih regija- IFGRA-i. Grad Osijek službeno je pristupio IFGRA-i 2010. godine.

 

Službena web stranica

Skip to content