Gradovi prijatelji

Sadržaj

Gradovi prijatelji

Grad Osijek je s gradovima, s kojima je tijekom vremena uspostavio posebno čvrste i prijateljske odnose, sklopio Sporazume o prijateljstvu i suradnji, tako da ih danas zovemo gradovima prijateljima. Temeljna misao u razvoju tih odnosa je bila prihvaćanje povijesne odgovornosti europskih gradova u promicanju prijateljskih odnosa među europskim narodima i državama u okvirima zajedničkog europskog doma. Neposredni su ciljevi bili očuvanje i unapređenje prijateljskih odnosa i suradnje među društvenim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim, športskim i drugim subjektima i institucijama gradova prijatelja.

Sporazumima o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i njegovih gradova prijatelja potvrđeno je da će se razvojem prijateljstva i suradnje, međusobnog upoznavanja naših sličnosti, ali i povijesno uvjetovanih različitosti, izgraditi i učvrstiti međusobno povjerenje i prijateljstvo i time dati snažan doprinos temeljnim vrijednostima i ostvarenju plemenitih ciljeva ujedinjene Europe.

Gradovi prijatelji

Karta gradova prijatelja

Canada Bay

 

1. Pečuh, Mađarska
2. Pforzheim, Njemačka
3. Maribor, Slovenija
4. Tuzla, Bosna i Hercegovina
5. Ploiesti, Rumunjska
6. Lausanne, Švicarska
7. Nitra, Slovačka
8. Budimpešta XIII okrug, Mađarska
9. Prizren, Kosovo
10. Subotica, Srbija
11. Vicenza, Italija
12. Elbasan, Albanija
13. Huanggang, Narodna Republika Kina
14. Canada Bay, Australija
15. Mostar, Bosna i Hercegovina
16. Bitolj, Makedonija

Pečuh (Mađarska) 1973.

Pečuh je prvi grad s kojim je Osijek sklopio Sporazum o prijateljstvu i suradnji, i to još daleke 1973. godine.. Među gradovima s kojima je Grad Osijek uspostavio posebne odnose utemeljene na Sporazumima o prijateljstvu i suradnji na istaknutom se mjestu nalazi upravo Pečuh.Sjedište je Baranjske županije i pečuškog kotara. U Pečuhu se nalazi jedinica Hrvatske manjinske samouprave u Republici Mađarskoj. Prema popisu iz 2005. godine Pečuh ima 156.576 stanovnika.

Pforzheim (Njemačka) 1994.

Gradovi Osijek i Pforzheim potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji 1994. koja je potvrđena 2008. i s kojom smo uvršteni u gradove partnere Grada Pforzheima. Temelji za uspostavljanje izuzetno prijateljskih i plodonosnih odnosa na gospodarskom, kulturnom, obrazovnom, znanstvenom i športskom području stvoreni su 90-tih godina prošlog stoljeća kada su Grad Pforzheim, razne organizacije iz Pforzheima, mnogi pojedinci, kao i brojna hrvatska zajednica Pforzheima i okolice pružili Osijeku nesebičnu, požrtvovnu i nadasve djelotvornu humanitarnu pomoć u najtežim trenucima njegove povijesti, brutalne agresije na naš grad i cijelu Hrvatsku.

Maribor (Slovenija) 1995.

Gradovi Osijek i Maribor potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji 1995.godine. Ovaj je sporazum potvrdio dugogodišnje prijateljske odnose građana i institucija dvaju gradova. Maribor je grad u Republici Sloveniji s 114.353 stanovnika, drugi po veličini u državi. Leži na izlazu Drave iz Alpa, na dodiru sjevernog Dravskog polja, zapadnih Slovenskih gorica i istočnog Pohorja. Maribor se ubraja među industrijski najrazvijenije balkanske gradove. Maribor je važno prometno središte na međunarodnoj željezničkoj pruzi i cesti koja iz Austrije dolazi u slovensko područje.

Tuzla (Bosna i Hercegovina) 1996.

Gradovi Osijek i Tuzla potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji 1996.godine. Sporazumom su potvrđeni već čvrsto uspostavljeni dobri odnosi gradova Tuzle i Osijeka, a ujedno postavljeni temelji za plodnu suradnju na području gospodarstva, kulture, zaštite okoliša i športa.Tuzla je jedan od većih gradova u Bosni i Hercegovini i središte istoimene općine na sjeveroistoku zemlje. Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Tuzla imala je 131.618 stanovnika, raspoređenih u 66 naselja. Grad Tuzla administrativno je sjedište, te gospodarskii, kulturni i obrazovni centar Tuzlanske županije i ekonomsko-geografske Regije sjeveroistočna Bosna.

Ploiesti (Rumunjska) 1996.

Gradovi Osijek i Ploieşti potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji 1996. godine. Ovim je Sporazumom o suradnji Ploiestija i Osijeka započela suradnja na gospodarskom, kulturnom i športskom području. Ploieşti je grad u južnoj Rumunjskoj i glavni grad županije Prahova. Nalazi se u povijesnoj pokrajini Vlaškoj, 56 km sjeverno od glavnog grada Bukurešta. Prostor oko Ploieştija ima najveća nalazišta nafte u Rumunjskoj. Kako se Ploieşti nalazi u blizini Bukurešta, grad ulazi u bukureštansku širu gospodarsku zonu. Blizina Bukurešta i nalazišta nafte daju značajan poticaj gospodarskom razvoju grada koji lagano postaje satelitski grad Bukurešta.

Lausanne (Švicarska) 1997.

Grad Osijek i Grad Lausanne potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji 1997. godine. Tim su se sporazumom oba grada obvezali surađivati u svim područjima od interesa za Gradove i njihove građane. Lausanne je grad u Švicarskoj u kantonu Vaud, na obalama Ženevskog jezera. Lausanne je glavni grad kantona Vaud i distrikta Lausanne. U gradu se nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora. Frankofoni grad u Švicarskoj, Lausanne, ima 128.432 stanovnika, te je jedan od gospodarski najrazvijenijih gradova Švicarske.

Nitra (Slovačka) 1997.

Gradovi Osijek i Nitra su potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji 1997. godine.Ovim je Sporazumom grad Osijek stekao velikog prijatelja u Slovačkoj, grad poznat kao „majka svih slovačkih gradova“. Jednako tako, ovom suradnjom između Nitre i Osijeka potvrđuju se prijateljski odnosi između Slovačke i Hrvatske. Nitra je grad u Nitranskom kraju u zapadnoj Slovačkoj. Grad je upravno središte Okruga Nitra i Nitranskog kraja. Nitra je jedan od najstarijih gradova u Slovačkoj i ima 85.172 stanovnika.

Budimpešta XIII. okrug (Mađarska) 2001.

Posredstvom Veleposlanstva Republike Mađarske i uz suglasnost Ministarstva Vanjskih poslova Republike Hrvatske tijekom 1998.godine uspostavljen je kontakt između Grada Osijeka i XIII. okruga grada Budimpešte. Iste godine razmijenjena su izaslanstva dvaju gradova, a u Osijeku je postavljena Spomen ploča-dar Grada Budimpešte u sjećanje na prihvat mađarskih izbjeglica 1956. godine. Iz ovih kontakata proizašla je inicijativa da Grad Osijek i Budimpešta XIII. okrug potpišu Sporazum o suradnji i prijateljstvu što je 2001.godine i učinjeno. Budimpešta, glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar zemlje. Ima preko 1,7 milijuna stanovnika, što je manje od vrhunca dostignutog sredinom 1980-ih kada je imala 2,07 milijuna. Postala je jedinstveni grad 1873. spajanjem Budima i Obude na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali.

Prizren (Kosovo) 2010.

Grad Osijek i Opština Prizren potpisali su 29.7.2010. Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Prizren (alb. Prizreni) je grad na Kosovu. Središte je obrta (zlatari i filigrani), tekstilne i prehrambene industrije.Povijesno je poznat kao glavnim gradom srednjovjekovne srpske države u XIV. stoljeću i kao mjestom osnivanja Prizrenske lige 1878. god. Imao je vlastitu kovanicu novca. Od 1455. do 1912. je bio u posjedu Osmanlija.

Subotica (Srbija) 2004.; 2010.

Grad Osijek i Općina Subotica potpisali su 1.rujna 2004. godine nakon višegodišnje suradnje Sporazum o dobrosusjedskim odnosima i suradnji. Susreti različitih izaslanstava i osobni kontakti, suradnja i razmjena iskustava omogućili su zbližavanje dvaju gradova, gospodarskih, društvenih i nevladinih organizacija te građana naših gradova. Ti oblici kontakata u velikoj mjeri pomogli su izgrađivanje prisnih dobrosusjedskih odnosa koji doprinose stabilizaciji i poboljšavanju suradnje dviju država te priključivanju europskim integracijama. Kao logičan slijed intenzivne dugogodišnje suradnje dvaju gradova gradonačelnici Subotice i Osijeka su u prosincu 2010. godine svečano potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Subotica je najsjeverniji grad u Srbiji, drugi po broju stanovnika u Vojvodini. Po popisu iz 2002. godine ima 99.471 stanovnika. Upravno je središte Sjevernobačkog okruga i općine Subotica.

Vicenza (Italija) 2014.

Dana 30. lipnja 2014. potpisan je u Osijeku Pakt o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i Grada Vicenze koji je uslijedio nakon potpisivanja Pakta o prijateljstvu od 9. ožujka, 2011. godine u Vicenzi. Grad Vicenza je glavni grad Provincije Vicenza te se nalazi u Regiji Veneto. Vicenza ima oko 115 000 stanovnika i poznata je i kao grad Palladia (svjetski poznatoga arhitekta iz Vicenze, a njegove mnogobrojne poznate vile nalaze se u Vicenzi kao npr. Vila Rotonda). Od 1994. grad je pod zaštitom UNESCO-a, a osim kulturnog centra postao i sveučilišnim središtem. Što se tiče gospodarstva, Vicenza je tipičan primjer grada u kojemu je razvijeno malo i srednje poduzetništvo, treće je po veličini industrijsko središte u Italiji sukladno izvoznim rezultatima, te jedan od najrazvijenijih gradova regije. Vicenza je centar zlatarstva s tri najveća međunarodna sajma zlata godišnje, a po značenju sajam zlata Vicenze ja na trećem mjestu poslije New Yorka i Hong Honga. Osim zlatarstva razvijena je metalska struka, ukrasna keramika, proizvodnja sira, vina, a razvijen je i zimski turizam.

Elbasan (Albanija) 2015.

Grad Elbasan je smješten u centralnoj Albaniji, na rijeci Škumbin i prijestolnica je Okruga Elbasan. Jedan je od najvećih gradova u Albaniji s gotovo 128.000 stanovnika. U povijesti se spominje od II. stoljeća prije Krista, a u XV. st. stječe status grada.
Tijekom povijesti gradom su vladali Turci, Srbi, Bugari, Austrijanci i Talijani, a na Kongresu u Bitolju 1908. godine latinica je izabrana za pisani albanski jezik. Važno je industrijsko središte, centar proizvodnje željeza i cementa, poznat po proizvodnji ferokroma i drva. Kao i Osijek, Elbasan je multikonfesionalni grad i sveučilišni grad s bogatom povijesnom baštinom.

Huanggang

Huanggang, Narodna Republika Kina (2017.)

Povelja o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i Grada Huangganga stupila je na snagu dana 15. travnja 2017.

Canada Bay (Australija) 2018

Protokol o suradnji između Grada Canada Baya (Australija) i Grada Osijeka (Republika Hrvatska) potpisan je u ožujku ove godine.

Građani oba grada nastojat će promicati dobru volju i razumijevanje te razvijati programe razmjene na području gospodarstva i trgovine, kulture i obrazovanja, znanosti i tehnologije u svrhu zajedničkog napretka. Članovi izvršnih tijela oba Grada nastavit će komunikaciju o pitanjima od zajedničkog interesa, a povezivanje Canada Baya i Osijeka doprinijeti će jačanju prijateljstva  između  Australije  i Hrvatske.

Grad Mostar (Bosna i Hercegovina) 2022.

Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak, 26. svibnja 2022., u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu je cilj unaprijediti prijateljske odnose, posebno na području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja i sporta, potpisali su gradonačelnici Osijeka i Mostara Ivan Radić i Mario Kordić.
Mostar i Osijek sudjelovat će i u promicanju prijateljskih odnosa i suradnje između država i naroda Hrvatske i Bosne Hercegovine te unapređenju slobode i prava hrvatskog naroda u BiH.
Prvu zajedničku aktivnost predstavnici dvaju prijateljskih gradova imali su već na sam dan potpisivanja sporazuma sudjelujući na Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz turizma i zaštite okoliša “Mostar – neotkriveni turistički potencijali”.

Bitolj (Makedonija) 2023.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i gradonačelnik Bitolja Toni Konjanovski potpisali su 27. lipnja 2023. u Osijeku Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i Općine Bitolj. Kako je istaknuto na svečanosti potpisivanja, cilj je unaprijediti prijateljske odnose i suradnju, osobito na području gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti i ostalim područjima od međusobnog interesa.

Skip to content