Međunarodne manifestacije

Sadržaj

Međunarodne manifestacije

Grad Osijek sudjeluje u brojnim međunarodnim manifestacijama, a ovdje možete saznati nešto više o njima;

Kultura

1. Zemlja bez granica (svake godine)

Zemlja bez granica je dječji festival bez premca. Organizira ga već šestu godinu zaredom udruga za rad s mladima Breza. Održava se krajem kolovoza pred početak školske godine i traje tjedan dana.

U 30-tak kreativnih radionica sudjeluje dvije tisuće djece iz cijele Hrvatske te više od stotinu voditelja iz cijelog svijeta. Stručnjaci, umjetnici, glazbenici koji će raditi, družiti i veseliti se s djecom dolaze iz 13 zemalja svijeta – iz Europe, SAD-a, Japana, Australije…

U 2009. godini moto Zemlje bez granica je „SANJAM“, a djeca će u 6 dana trajanja festivala izgraditi SNOVOGRAD – svoj grad iz snova. Zabava je zajamčena u brojnim radionicama, kao što su primjerice Ležaljka za snove, Vilinski hod kroz oblake, Šaptači tajni, Nakit Snovograda, Dreamcatchers, Djevine pomagačice, Anđeoski eko san, Vilinski aerobik, Kafić kod Anđela i mnoge druge. Radionice se održavaju na atraktivnim lokacijama u cijelom gradu, a središte SNOVOGRADA je osječka Tvrđa.

Projekt Zemlje bez granica predstavljen je u 2009. g. na Tohoku sveučilištu u gradu Sendaiju u Japanu. Zanimljivo je da je jedna japanska škola provela jednogodšinje istraživanje koristeći primjer Zemlje bez granica kako bi pozitivno utjecali na motivaciju djece za učenje tradicionalnoga japanskoga plesa. Naime, tri godine za redom u sklopu Zemlje bez granica, u Osijeku se održavala radionica tradicionalnoga japanskoga plesa „szme“ koja je bila jako dobro posjećena. Za 2010. godinu dogovoreno je da će u sklopu projekta Zemlja bez granica sudjelovati jedan razred osnovne škole iz Japana uz pratnju svojih nastavnika kao i sudjelovanje studenata Waseda sveučilišta u Tokiju na čelu s prof.dr.sc. Y. Yamanishi. Cilj je njihova dolaska ovakav projekt pokušati implementirati u Japanu 2011. godine.

Grad Osijek je tradicionalno ponosni pokrovitelj Zemlje bez granica.

www.zemljabezgranica.com

2. UFO - Urban fest Osijek

UFO je ime osječkog festivala urbane glazbe koji već šest godina za redom okuplja mlade neafirmirane glazbenike, a kao gosti festivala nastupaju njihove afirmirane kolege.

U četiri dana trajanja festivala sredinom lipnja, osječka publika i svi osječki dragi gosti imaju priliku uživati u pop-rock, metal, rap, hip-hop zvucima i zvucima elektroničke glazbe koje samo za njih proizvodi oko 35 izvođača iz Hrvatske i Europe.

Sve više prijava neafirmiranih bendova (UFO 2009. je zaprimio oko 200 prijava neafirmiranih bendova), kao i sve više publike svake godine govori o rastućem ugledu ove glazbene manifestacije. Bilo da se održava unutar zidina osječke Tvrđe ili na lijevoj obali Drave kod katakombi, UFO se hrani energijom mladih ljudi. A prema riječima organizatora, agencija Noktua i Koncert, njihov glavni cilj je osigurati da ta energija struji, da mladost osjeti puls mogućnosti, i da se zna – ONI DOLAZE!

Grad Osijek je jedan od pokrovitelja ove manifestacije.

www.ufo.com.hr

3. Perlice Europe

Perlice Europe je naziv međunarodnog festivala dječjeg folklora za djecu od 10 do 17 godina koji se u organizaciji Folklornog ansambla „Biseri Slavonije“ održava u Osijeku od 1991. godine.

Festival ima za cilj zbližiti djecu cijele Europe kroz glazbeni i kulturni izričaj njihovih naroda i manjinskih skupina, učeći ih da kroz poštivanje različitosti zapravo poštujemo sami sebe. Njihov slogan je „Kulturom za mir i ljubav djece Europe“.

Tijekom trajanja festivala, Osječani imaju priliku vidjeti bogatstvo pjesme i plesa naroda Europe kroz izvedbe oko 700 djece iz oko 20 folklornih ansambala iz Hrvatske i iz europskih zemalja.

Jedan od pokrovitelja festivala je Grad Osijek.

4. Međunarodni Jazz festival

Međunarodni jazz festival se u Osijeku održava već pet godina u organizaciji Hrvatske udruge za znanost, umjetnost i kulturu. U vrijeme održavanja festivala Osijek ugošćuje najveće svjetske jazz glazbenike. Međunarodni jazz festival organizira Hrvatska udruga za znanost, umjetnost i kulturu. Jazz festival je postao poznata urbana manifestacija kako na našem području tako i u Europi. Svake godine na festivalu sudjeluju renomirani europski i svjetski umjetnici. Festival se tradicionalno održava u svečanoj dvorani „Central“ u Osijeku. Prosječna posjećenost kreće se od 1000 posjetitelja dnevno tijekom pet dana.

Jedan od pokrovitelja festivala je Grad Osijek.

www.huzuk-os.hr

5. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku

U Osijeku se, u organizaciji Njemačke narodnosne zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, već sedam godina za redom održava Međunarodni festival na njemačkom jeziku. Na festivalu sudjeluju kazališne skupine iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske i drugih europskih zemalja, a posjetitelji mogu sudjelovati i na kazališnim radionicama koje drže iskusni domaći i strani kazališni pedagozi.

Jedan od pokrovitelja festivala je Grad Osijek.

6. OLJK – Osječko ljeto kulture

Osječko ljeto kulture je najveća kulturna manifestacija na istoku Hrvatske, koja se već devet godina održava u Osijeku. Tijekom više od dvadeset dana, Osječani i njihovi gosti imaju priliku uživati u 30 – 40 različitih programa: kazališnim predstavama za djecu i odrasle, gala koncertima, izložbama, kino projekcijama, književnim susretima…

Osječko ljeto kulture posjeti svake godine preko 13 000 posjetitelja, a svi programi su tradicionalno besplatni. Program OLJK-a u 2009. godini bio je posvećen 200. godišnjici proglašenja Osijeka slobodnim kraljevskim gradom.

Osim domaćih izvođača i programa, na OJLK-u sudjeluju i brojni međunarodni izvođači. Tako su se primjerice 2009. godine na programu OLJK-a predstavili MOKI Theater iz Beča, Lutkarsko kazalište Ulger iz Republike Burjatije, Kazalište lutaka BOBITA iz Pečuha, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada te Galerija Lokot iz Tuzle.

Grad Osijek je jedan od organizatora i pokrovitelja ove kulturne manifestacije.

www.oljk.hr

7. Sajam antikviteta (svaki mjesec)

Osječki sajam antikviteta održava se tijekom cijele godine svake prve subote u mjesecu na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Sajam se održava u organizaciji Glasa Slavonije d.d., uz suorganizaciju Turističke zajednice grada Osijeka i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka. Na sajmu izlaže oko 70 izlagača iz zemlje i inozemstva, a posjećenost je svakim novim sajmom sve veća. Često se sajam obogati i novim sadržajima prigodnim za doba godine, kao što je izlaganje starih zanata, prigodna prodaja vina, sireva, prikazivanje obreda krštenja mladog vina i sl.

8. Memorijal "Darko Lukić" (svake godine)

Memorijal Darko Lukić je međunarodni susret mladih pijanista koji se održava bienalno od 1977. u spomen velikom pijanistu Darku Lukiću. Okuplja mlade talente iz čitave Hrvatske i Europe te donosi glazbeno kvalitetan vikend uz vrhunske klaviriste u svojoj kategoriji. Osnovni je programski koncept tri koncertne večeri kroz koje publika ima priliku čuti trenutno najbolje učenike i studente iz Hrvatske i inozemstva te u završnoj večeri jednog ili dva istaknuta mlada umjetnika.

9. Memorijal "Franjo Krežma" (svake godine)

Memorijal Franjo Krežma je međunarodni susret mladih gudača koje se održava bienalno još od 1968. u čast genijalnom osječkom violinisti Franji Krežmi. Okuplja vrhunske mlade violiniste od srednjoškolskog uzrasta do diplomiranih umjetnika. Memorijal uključuje višednevni programski rad i ima nacionalni značaj u promidžbi hrvatske kulturne baštine. Osnovni je programski koncept tri koncertne večeri kroz koje publika ima priliku čuti trenutno najbolje učenike i studente iz Hrvatske i inozemstva te u završnoj večeri jednog ili dva istaknuta mlada violinista.

10. Koncertni ciklus grada (svake godine)

Najvažniji klasični koncertni glazbeni događaji u gradu Osijeku obuhvaćeni su Koncertnim ciklusom Grada, ciklusom glazbenih gostovanja eminentnih hrvatskih i inozemnih solista i ansambala. Koncertni ciklus Grada je ciklus s tradicijom dugom desetljećima. Osim gostovanja eminentnih stranih glazbenika i onih iz ostalih dijelova Hrvatske, Osječka glazbena srijeda promiče i potiče mlade osječke umjetnike koji su završili studij ili su studenti Umjetničke akademije u Osijeku.

11. EPTA - Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste (1999)

EPTA (European Piano Teachers Association) je europska udruga klavirskih pedagoga koja kao svoje članice okuplja preko 40 zemalja Europe, a jedna od njih je i Republika Hrvatska. Glazbena škola Franje Kuhača Osijek bila je 1999. organizator i domaćin prvog EPTA međunarodnog natjecanja mladih pijanista i do danas u svome prostoru broji već desetak održanih natjecanja. Natjecanje se odvija u tri kategorije: A – kandidati 13 godina i mlađi, B – kandidati 16 godina i mlađi i C – kandidati 20 godina i mlađi, a umjetničke dosege istih vrednuje međunarodni stručni ocjenjivački sud.

12. SAFT – Summer Adventure Festival (svake godine)

SAFT je međunarodni festival sporta, glazbe i umjetnosti, a organizira ga udruga UDEGAS u suradnji s drugim udrugama, sportskim klubovima te turističkom zajednicom. Festival se održava od 2008. na lijevoj obali Drave, na prostorima osječkog kupališta – Copacabane (popularna osječka Kopika).

SAFT se održava zadnjeg vikenda u srpnju, a sudionici mogu isprobati svoje vještine i izdržljivost u triatlonu, kajakingu, kanoeingu, freeclimbingu, paintballu, paraglidingu, padobranstvu, speedmintonu, podvodnom hokeju. Večeri su rezervirane za glazbeni program i kino projekcije uz sudjelovanje domaćih i međunarodnih izvođača, a posjetitelji i sudionici se mogu uključiti i u rad kreativnih radionica.

Grad Osijek je jedan od pokrovitelja ove manifestacije.

www.udegas.org

Sport

1. Pannonian challenge (svake godine)

Pannonian challenge je najraširenije tradicionalno natjecanje u ekstremnim sportovima u regiji, a 2009. je proslavilo svoju 10. obljetnicu dobre zabave.

Održava se u Osijeku krajem kolovoza, a u svojih deset godina se profiliralo kao vodeća manifestacija za ljubitelje ekstremnih sportova i supkulture mladih. Dokaz tomu je međunarodni karakter i sudjelovanje vrhunskih natjecatelja i izvođača iz cijeloga svijeta, te velika posjećenost.

Natjecatelji se natječu u ekstremnom biciklizmu, rolanju i skateu u osječkom skate parku te u šumi na lijevoj obali Drave (MTB 4X i BMX dirt session). Tijekom natjecanja održavaju se koncertne večeri s izvođačima iz zemlje i inozemstva, zabave, video projekcije, izložbe…

Grad Osijek je tradicionalno ponosni pokrovitelj ove manifestacije.

www.pannonian.org

2. Malonogometni turnir gradova prijatelj (svake godine)

Svake godine, u sklopu obilježavanja Dana zaštitnika grada Osijeka Sv. Petra i Pavla – 29. lipnja, održava se međunarodni malonogometni turnir u kojem sudjeluju djeca do 12 godina starosti iz Osijeka i gradova prijatelja grada Osijeka: Pečuha (Mađarska), Maribora (Slovenija), Tuzle (Bosna i Hercegovina), Nitre (Slovačka), Budimpešte XIII. okrug (Mađarska), Ploiestija (Rumunjska), Pforzheim(Njemačka), Subotica(Srbija) i Lausanne (Švicarska).

Grad Osijek je organizator i pokrovitelj ovog događanja.

3. Svjetski kup u gimnastici u Osijeku (2009)

Svjetski kup u sportskoj gimnastici, Osijek Grand Prix 2009, održao se od 6. do 8. studenog 2009., u osječkoj dvorani Gradski vrt, uz nastup oko 140 natjecatelja, iz 30 zemalja, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Svjetski kup se po prvi puta održao u Hrvatskoj i to u Osijeku. Ovo natjecanje okupilo je vrh svjetske gimnastike. Svjetski kup je okupio oko 100 sudionika u muškoj te oko 40 u ženskoj konkurenciji, među kojima je bilo niz osvajača olimpijskih medalja te medalja s europskih i svjetskih natjecanja. Kvalifikacije su održane 6. studenog, finalna natjecanja održana su će se 7. i 8. studenog.

4. IFS Futures - Osijek Open 2009 (2009)

Osijek je dobio organizaciju ITF Futures turnira pod nazivom „ Osijek Open 2009 “ koji se je održao od 01.- 06.rujna. 2009. Futures pripada trećoj kategoriji teniskih turnira, i boduje se odmah nakon ATP-a i Challengera, što je važno za afirmaciju mladih tenisača.

Gospodarstvo

1. Osijek EXPO – međunarodni sajam graditeljstva, obrtništva i obrazovanja (svake godine)

Osječki EXPO održava se već 17 godina u organizaciji Osječkog sajma d.o.o., Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka i okuplja izlagače iz Hrvatske i susjednih zemalja. Sajam u Osijeku, koji je izložbeno-prodajnog karaktera, zauzima značajno mjesto među sajamskim priredbama koje se organiziraju u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Osječki EXPO je 2009.g. okupio 170 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije, koji su svoje proizvode i usluge predstavili na 7000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora.

Na sajamskom prostoru Pampas, od 27. do 30. svibnja 2010. godine na površini od oko 2000 m² zatvorenog i 5000m² otvorenog izložbenog prostora okupljeni su izlagači iz Hrvatske i susjednih zemalja. Svečanosti otvorenja prisustvovali su i veleposlanici Italije, Kanade, Poljske, Izraela te predstavnici veleposlanstava Ruske federacije, Irana, Češke, Kosova te gosti Grada Osijeka predstavnici i izlagači Gradova prijatelja – Tuzle, Subotice, Budimpešte XIII. okruga i Pečuha.

www.os-sajam.hr

2. Međunarodna konferencija o poduzetništvu (svake godine)

Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. je organizirao zadnje 3 godine Međunarodne konferencije o poduzetništvu uz generalno pokroviteljstvo i sufinanciranje Grada Osijeka. U rujnu 2008. godine konferencija je organizirana pod nazivom „Konkurentsko poduzetništvo zasnovano na znanju“, a u rujnu 2009. godine pod nazivom „Prepoznavanje poduzetničkih prilika u doba krize“. Na svakoj od konferencija je sudjelovalo oko 150 hrvatskih i stranih stručnjaka te predstavnici lokalnih samouprava iz regije.

3. Međunarodna izložba Budi Uzor (svake godine)

Tehnologijsko – razvojni centar u Osijeku d.o.o. je tijekom 2008. i 2009. godine organizirao međunarodnu izložbu BUDI UZOR u okviru Osječkog jesenskog sajma, a Grad Osijek je bio pokrovitelj i sufinancirao izložbu. BUDI UZOR je međunarodna izložba inovacija, prototipova, studentskih poslovnih planova i maturalnih radova. Cilj izložbe BUDI UZOR je povezivanje znanosti i gospodarstva, promicanje novih tehnologija, inovativnog poduzetništva, te osiguranja infrastrukturne, financijske i savjetodavne potpore tehnološki utemeljenim projektima.

4. Perspektiva vinskog sektora (2008)

Organizacija međunarodne konferencije fokusirane na perspektivu proizvodnje vina u RH i drugim CEI članicama u odnosu na EU politiku proizvodnje vina. Tema Konferencije je bila najnoviji momenti najavljeni od strane EU u sklopu reforme Zajedničke organizacije tržišta vinarskog sektora i prekogranične suradnje između lokalnih sudionika uključenih u proizvodnju vina i trgovinu istim (seljaci- poljoprivrednici, trgovci, proizvođači) iz Italije, Slovenije, Mađarske, Srbije, BiH, Crne Gore Makedonije i Hrvatske

Cilj reforme je povećati konkurentnosti proizvođača iz EU, ponovno osvojiti tržište,uravnotežiti ponudu i potražnju, pojednostaviti pravila, očuvati najbolju tradiciju proizvodnje vina u EU, pojačati socijalnu sliku ruralnih područja uz očuvanje okoliša.

Skip to content