Kulturne manifestacije

Sadržaj

Kulturne manifestacije

1. Osječko ljeto kulture

Osječko ljeto kulture najveća je kulturna manifestacija u Osijeku i cijeloj istočnoj Hrvatskoj koja od 2000. nudi kvalitetne kulturne programe s ciljem zadovoljenja kulturnih potreba Osječana i građana svih gradova regije i šire. Osječko ljeto kulture izraslo je svih ovih godina u pravi brend grada na Dravi, a riječ je o manifestaciji koja kreira kulturni život grada.

U najvećoj kulturnoj manifestaciji istočne Hrvatske, možemo doživjeti edukativno i kulturno iskustvo, kombinirajući umjetnost s društvenom i povijesnom baštinom.

21 godinu manifestacija je bila u organizaciji i produkciji Grada Osijeka, a od 2021. organizaciju preuzima Kulturni centar Osijek.

Manifestacija se održava u ljetnim mjesecima, a tradicionalno započinje 29. lipnja na Dan svetih Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka.

Cjelokupni repertoar Osječkog ljeta kulture ostvaruje niz visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, plesne, književne, likovne, novomedijske te filmske kulture. Program Osječkog ljeta kulture svake godine iznjedri više od 40 programa na 20 različitih lokacija, koje poprati preko 10 tisuća gledatelja.

Programi sve ove godine doprinose podizanju kulturnog života grada, povećanju njegove međunarodne vidljivosti, poticanju gospodarske i turističke aktivnosti, kao i općeg razvoja grada te mijenjaju njegov imidž i čine ga prepoznatljivim na europskoj i međunarodnoj razini.

2. Koncertni ciklus

Najvažniji klasični koncertni glazbeni događaji u gradu Osijeku obuhvaćeni su Koncertnim ciklusom Grada, ciklusom glazbenih gostovanja eminentnih hrvatskih i inozemnih solista i ansambala.

Koncertni ciklus Grada također daje priliku mladim umjetnicima da u javnom nastupu pokažu svoja prva skladateljska i izvedbena postignuća, najčešće proizašlih iz Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Koncertni ciklus Grada je program umjetničkog stvaralaštva, koji se bavi očuvanjem glazbene baštine izvođenjem dijela vrsnih hrvatskih i inozemnih autora, a time se i potiče stvaralačka kreativnost te glazbena i koncertna djelatnost.

3. Kazališni maraton

Kazališni maraton je kulturna manifestacija osmišljena s ciljem obogaćivanja kulturnog života grada.

Riječ je o manifestaciji u kojoj će u tri dana kroz osječka kazališta proći brojni posjetitelji i ansambli, koji će uz glumu, ples i zabavu živjeti zajednički kazališni san, prilagođen svim uzrastima.

Kazališni maraton je manifestacija u kojoj se igraju predstave osječkih kazališta i predstave gostujućih kazališta te kazališnih skupina iz zemlje i inozemstva.

Program je koncepcijski osmišljen, sadrži inovativnost, originalnost, kvalitetu i kulturnu raznolikost dramskog programa.

Želja je organizatora da ova manifestacija postane kulturni simbol grada Osijeka i pozicionira naš grad u europski kontekst.

4. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizira festival koji ima cilj poticanje i njegovanje umjetničke tamburaške glazbe okupljanjem skladatelja, dirigenata, glazbenih stručnjaka, pedagoga i mladih glazbenika tamburaša na jednome mjestu za razmjenu znanja i umijeća. To se čini kroz koncertne aktivnosti na kojima sudjeluje velik broj tamburaških orkestara iz RH i regije, natjecanje tamburaških orkestara, natječajima za nove skladbe umjetničke tamburaške glazbe. kreiranjem notnih izdanja suvremenih skladatelja za tambure i raznim drugim aktivnostima.

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe kao takav prezentira Osijek kao centar umjetničke tambure i postavlja visoku razinu izvođačke umjetnosti na našem tradicijskom instrumentu.

5. EPTA - Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste „Dora Pejačević“

EPTA (European Piano Teachers Association) je europska udruga klavirskih pedagoga koja kao svoje članice okuplja preko 40 zemalja Europe, a jedna od njih je i Republika Hrvatska. Glazbena škola Franje Kuhača Osijek bila je 1999. organizator i domaćin prvog EPTA međunarodnog natjecanja mladih pijanista i do danas u svome prostoru broji već desetak održanih natjecanja. Natjecanje se odvija u četiri kategorije: A – kandidati 11 godina i mlađi, B – kandidati 13 godina i mlađi i C – kandidati 16 godina i mlađi, D – kandidati 19 godina i mlađi ( dvije etape ), a umjetničke dosege istih vrednuje međunarodni stručni ocjenjivački sud.

6. Memorijal Darko Lukić

Memorijal Darko Lukić je međunarodni susret mladih pijanista koji se održava bienalno od 1977. u spomen velikom pijanistu Darku Lukiću (1922.-1974.), rođenom u Osijeku. Okuplja mlade talente iz čitave Hrvatske i Europe te donosi glazbeno kvalitetan vikend uz vrhunske klaviriste u svojoj kategoriji. Osnovni je programski koncept tri koncertne večeri kroz koje publika ima priliku čuti trenutno najbolje učenike i studente iz Hrvatske i inozemstva te u završnoj večeri jednog ili dva istaknuta mlada umjetnika.

7. Memorijal Franjo Krežma

Memorijal Franjo Krežma je međunarodni susret mladih gudača koje se održava bienalno još od 1968. u čast genijalnom osječkom violinisti Franji Krežmi. Okuplja vrhunske mlade violiniste od srednjoškolskog uzrasta do diplomiranih umjetnika. Memorijal uključuje višednevni programski rad i ima nacionalni značaj u promidžbi hrvatske kulturne baštine. Osnovni je programski koncept tri koncertne večeri kroz koje publika ima priliku čuti trenutno najbolje učenike i studente iz Hrvatske i inozemstva te u završnoj večeri jednog ili dva istaknuta mlada violinista.

8. Krležini dani

Krležini dani su kazališno-teatrološka manifestacija koja se održava od 1987. kada je postavljen monumentalni spomenik Miroslava Krleže, rad akademske kiparice Marije Ujević. No, tek se od 1990. ostvaruju Krležini dani kao kazališna smotra i znanstveno savjetovanje s tematikom iz hrvatske dramske književnosti i kazališta te se održavaju svake godine početkom prosinca. Organizatori Krležinih dana su Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Zavod za književnost i teatrologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Filozofski fakultet iz Osijeka.

9. Sluk – Susret lutkara i lutkarskih kazališta

SLUK je bijenalna smotra recentnog lutkarskog stvaralaštva, koje u nas redovito organizira domaćin, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Osijeka.

Nacionalni lutkarski festival SLUK nastao je iz ideje da se hrvatskim profesionalnim lutkarskim kazalištima pruži prilika da na jednome mjestu pokažu svoja najbolja ostvarenja te da ansambli razmijene iskustva u organiziranim razgovorima i neobveznom druženju. U pratećim programima SLUK-a održavaju se izložbe, teorijske diskusije, okrugli stolovi, a izlaze i prigodne festivalske tiskovine.

10. Projekti Akademije za umjetnost i kulturu Osijek

– međunarodni susret kazališnih akademija Dioniz na kojem sudionici razmjenjuju
stečena znanja, vještine i iskustva iz područja kazališne umjetnosti;
– međunarodna revija lutkarstva, LUTKOKAZ, na kojoj se prezentacijama, radionicama i predstavama
sudionike upoznaje s novostima iz područja lutkarstva;
– završna izložba svih studenta preddiplomskoga i diplomskoga studija Likovne kulture koju svake
godine organizira Odsjek za likovnu umjetnost;
– međunarodna studentska kiparska kolonija Jarčevac na kojoj studenti, uz stručno vodstvo
profesora s Odsjeka za likovnu umjetnost, svoje skulpture izrađuju od drva;
– Odsjek za glazbenu umjetnost već tradicionalno, u vrijeme Božića, organizira glazbene
božićne svečanosti, GLAZ-B-OS festival;
– međunarodni festival vokalne glazbe InterVox festival je Odsjeka
za glazbenu umjetnost koji se sastoji od nekoliko iznimnih glazbenih događanja;
– međunarodno natjecanje mladih pjevača Lav Mirski (u skolpu festivala vokalne glazbe,
InterVox), na kojem sudjeluju mlade pjevačice i pjevači iz zemalja regije i šire;
– zajednički projekt Muzeja Slavonije i Akademije za umjetnost i kulturu Osijeku – Osječka muzejska glazbena
srijeda (OMG) čija je osnovna ideja koncertima klasične glazbe obogatiti kulturni život grada i oživjeti muzejske prostore;
– Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku sudjeluje i na Festivalu znanosti, Osječkom ljetu kulture i Osječkom
ljetu mladih s bogatim programima u kojima sudjeluju studenti svih odsjeka Akademije;
– svakog se listopada obilježavaju Dani Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a u njihovu obilježavanju sudjeluju profesori i
studenti svih odsjeka;
– edukacijsko-prezentacijski projekt Susreti u knjižnici omogućuje dodatno upoznavanje s područjima rada Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pomoću sadržaja kao što su: glazbene slušaonice, projekcije filmova, razgovori s povodom, tematska predavanja i slično;
– zajednički projekt Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Akademije umetnosti iz Novog Sada, Panonski put umjetnosti – osnaživanje suradnje i umrežavanja institucija za visoko obrazovanje u području umjetnosti i ekologije, koji je prepoznala i financirala EU, rezultirat će postavljanjem land art instalacija uz biciklističku stazu Panonski put mira;
– međunarodni, znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji u umjetnosti.

11. Dani Matice hrvatske

Ogranak Matice hrvatske Osijek već tradicionalno održava kulturnu manifestaciju pod nazivom Dani Matice hrvatske, a čije programe provodi kontinuirano kroz cijelu godinu. Zainteresirana publika grada Osijeka tako može pratiti aktualna zbivanja u kulturi, posebice na području književnosti, manjih dramskih produkcija, kulture mladih i urbane kulture. Posebice se brine o promoviranju knjižnih ostvarenja osječkih autora, ali i dovođenju autora iz Hrvatske i susjednih zemalja koji imaju zanimljive i aktualne naslove te nagrađivane knjige. Popularizacijom znanosti u obliku javnih predavanja osječka Matica građanstvu nudi zanimljiva promišljanja primarno osječkih znanstvenika i stručnjaka iz područja hrvatskoga jezika i školstva, etike i bioetike, filozofije, povijesti umjetnosti te arhitekture i kulture življenja. Svake se godine ova manifestacija ostvaruje i u okvirima međunarodne suradnje, napose s ograncima Matice hrvatske iz gradova susjednih zemalja, koji su ujedno i gradovi prijatelji Grada Osijeka: Pečuha, Subotice, Tuzle. Najčešće zastupljene vrste programa su: književne večeri, tribine i okrugli stolovi, javna predavanja, predstavljanja novih književnih izdanja, književne rasprave, pjesničke večeri, ali i filmske projekcije, koncerti, monodrame, koncertna čitanja te izložbe.

12. Slavonski biennale

Izložba Slavonski biennale tradicionalna je likovna manifestacija koju već više od 50 godina organizira Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku te se održava svake dvije godine u prostorijama Muzeja osim u određenim slučajevima kada se izložba može organizirati i prenijeti i u druga mjesta i izložbene prostore. Na Slavonskom biennalu zastupljene su likovne discipline: slikarstvo, kiparstvo, grafika, multimedija, video, fotografija i druge suvremene umjetničke prakse. Slavonski biennale je jedina manifestacija u regiji koja uključuje kustosku ulogu i ulogu žirija – detektirajući tijekove suvremene umjetničke prakse. Prema pravilima izložbe, Ocjenjivački sud tradicionalno dodjeljuje i nagrade Slavonskog biennalea, za koje konkuriraju svi radovi izabrani za izlaganje. Dodjeljuju se — glavna nagrada ili Grand Prix, tri jednako vrijedne nagrade Ex Aequo i dva Priznanja. Uz tradicionalne nagrade biennalea dodjeljuje se također Nagrada Vlastimir Kusik – samostalna izložba u produkciji MLU. Za svaki Slavonski biennale Muzej izdaje katalog, plakat i pozivnicu, te različite promotivne materijale.

13. Slavonijo, u jesen si zlatna

Kulturno tradicijska manifestacija “Slavonijo, u jesen si zlatna“ nudi kroz četverodnevni program niz kulturnih, zabavnih, gospodarskih i gastro sadržaja. Smotra dječjeg folklora, tamburaški koncerti, pjevačka i tamburaška večer, eko etno sajam, izložba malih životinja, povorka svatovskih zaprega i jahača, smotra folklornih društava te izbor najljepše djevojke u narodnom ruhu, zbivanja su koja se održavaju u samom programu. Manifestacija privlači veliki broj posjetitelja.

14. Pokladno jahanje

Pokladno jahanje je stari slavonski običaj, gdje jahači u narodnim nošnjama jašu na prekrasnim, timarenim i uređenim lipicancima kroz selo. Svečana povorka posjećuje domaćine koji primaju jahače u “avaliju” i časte ih raznim slavonskim jelima, rakijom i kuhanim vinom. Jahači uzvraćaju pjevanjem izvornih, starih, slavonskih pjesama. Pokladno jahanje je običaj koji se njeguje u većini slavonskih mjesta, a datira od doba Turaka, kada su tzv. graničari za vrijeme poklada prolazili kroz selo kako bi zaštitili lokalno stanovništvo. Centar za kulturu i sport Tenja održava običaje pokladnih jahača, specifičnog za podneblje u kojem živimo. Ovom manifestacijom Udruga želi napraviti turistički događaj koji će svojom atraktivnošću doprinijeti turističkoj ponudi grada Osijeka.

15. Kreativna riznica

Kreativna riznica – popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Održava se jednom godišnje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji većeg broja javnih ustanova.

16. MMML Studio

MMML Studio je projekt neprofitne organizacije UKRO zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja, trenutno u vidu kratkih umjetničkih rezidencija ali i projekata koji doprinose unaprijeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Udruga UKRO raspolaže prostorom privatnog studio umjetnika Maria Matokovića te samim time i resursima koji se nalaze unutar istoga.
Cilj projekta MMML Studia jest promoviranje umjetničkih vrijednosti u regiji koja ima nedostatak kulturnih i umjetničkih manifestacija. Pod time podrazumijevamo jedinstveni projekt umjetničkog rezidencijalnog programa kao platforme koja je u kontinuiranom rastu na globalnoj razini. Ugošćivanjem stranih i domaćih umjetnika želimo nadograditi postojeće kulturne aktivnosti grada i regije ali i upoznati ciljane skupine s ovakvim načinom umjetničke produkcije. Projektom će se informirati, educirati svi zainteresirani članovi lokalne zajednice, studenti, akademska zajednica te će se otvoriti nove spoznaje o kulturnim potencijalima grada i regije. Vrlo važna komponenta projekta jest razvoj i odgoj publike, samim time stvoriti kontinuitet projekta.

17. Godišnji izložbeni program Galerije Kazamat

Skip to content