Kulturne manifestacije

Sadržaj

Kulturne manifestacije

1. Osječko ljeto kulture

Osječko ljeto kulture (OLJK) najznačajnija je kulturna manifestacija u Osijeku i cijeloj istočnoj Hrvatskoj koja od 2000. nudi svojim građanima kvalitetne kulturne programe tijekom ljeta s ciljem oživljavanja grada, posebice njegove barokne jezgre Tvrđe. Osječko ljeto kulture održava se dva tjedna u lipnju i srpnju, u organizaciji i produkciji Grada Osijeka, a već tradicionalno započinje 29. lipnja na Dan svetih Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka. Cjelokupni program Osječkog ljeta kulture ostvaruje niz visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne i novomedijske, književne, plesne i filmske umjetnosti, a svake godine broji oko 30 programa. OLJK ima izuzetno mjesto u cjelokupnoj kulturi grada Osijeka, a zahvaljujući i suradnji te podršci gospodarstvenih čimbenika grada Osijeka, Sveučilišta J. J. Strossmayera, Gradova prijatelja i međunarodne suradnje s gradovima šire regije. Programi Osječkog ljeta kulture sve ove godine doprinose podizanju kulturnog života grada, povećanju njegove međunarodne vidljivosti, poticanja gospodarske i turističke aktivnosti, kao i općeg razvoja grada, te mijenjaju njegov imidž i čine ga prepoznatljivim na europskoj i međunarodnoj razini. Kao i svih proteklih godina cilj je ove manifestacije zadovoljenje kulturnih potreba Osječana i građana svih gradova regije i šire. Programe Osječkog ljeta kulture prati svake godine oko 12 tisuća gledatelja i upravo taj veliki broj zadovoljnih gledatelja najbolji je znak uspješnosti Osječkih ljeta kulture.

2. Koncertni ciklus Grada – Osječka glazbena srijeda

Najvažniji klasični koncertni glazbeni događaji u gradu Osijeku obuhvaćeni su Koncertnim ciklusom Grada, ciklusom glazbenih gostovanja eminentnih hrvatskih i inozemnih solista i ansambala. Koncertni ciklus Grada je ciklus s tradicijom dugom desetljećima. Osim gostovanja eminentnih stranih glazbenika i onih iz ostalih dijelova Hrvatske, Osječka glazbena srijeda promiče i potiče mlade osječke umjetnike koji su završili studij ili su studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Program Koncertnog ciklusa Grada, glazbene sezone 2020./2021. možete pogledati ovdje.

3. Kazališni maraton

Kazališni maraton je nova kulturna manifestacija u organizaciji Grada Osijeka osmišljena s ciljem obogaćivanja kulturnog života grada.

Riječ je o manifestaciji u kojoj će u tri dana kroz osječka kazališta proći brojni posjetitelji i ansambli, koji će uz glumu, ples i zabavu živjeti zajednički kazališni san, prilagođen svim uzrastima.

Kazališni maraton je manifestacija u kojoj se igraju predstave osječkih kazališta i predstave gostujućih kazališta te kazališnih skupina iz zemlje i inozemstva.

Program je koncepcijski osmišljen, sadrži inovativnost, originalnost, kvalitetu i kulturnu raznolikost dramskog programa.

Želja je organizatora da ova manifestacija postane kulturni simbol grada Osijeka i pozicionira naš grad u europski kontekst.

4. Festival hrvatske tamburaške glazbe

Osnivanje Festivala hrvatske tamburaške glazbe pokrenuo je Hrvatski tamburaški savez sa sjedištem u Osijeku, gradu s najdužom tradicijom tambu­raške glazbe. Organiziranje prvog Festivala 23. i 24. travnja 1961. u Osijeku, bilo je povjereno Slavonskom tamburaškom društvu Pajo Kolarić iz Osijeka, na čiji je prijedlog izabran i prvi Festivalski odbor. Na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe svake godine sudjeluje oko 30 tamburaških orkestara, zborova i malih sastava iz svih dijelova Hrvatske te Slovenije, Austrije i Srbije. Koncerti se održavaju u Osijeku, Vukovaru, Belišću, Donjem Miholjcu, Našicama, Feričancima, Duboševici, Starom Petrovom Selu, Vinkovcima te u Somboru u Srbiji, Pečuhu u Mađarskoj i Parndorfu u Austriji.

5. EPTA - Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste

EPTA (European Piano Teachers Association) je europska udruga klavirskih pedagoga koja kao svoje članice okuplja preko 40 zemalja Europe, a jedna od njih je i Republika Hrvatska. Glazbena škola Franje Kuhača Osijek bila je 1999. organizator i domaćin prvog EPTA međunarodnog natjecanja mladih pijanista i do danas u svome prostoru broji već desetak održanih natjecanja. Natjecanje se odvija u tri kategorije: A – kandidati 13 godina i mlađi, B – kandidati 16 godina i mlađi i C – kandidati 20 godina i mlađi, a umjetničke dosege istih vrednuje međunarodni stručni ocjenjivački sud.

6. Memorijal Darko Lukić

Memorijal Darko Lukić je međunarodni susret mladih pijanista koji se održava bienalno od 1977. u spomen velikom pijanistu Darku Lukiću. Okuplja mlade talente iz čitave Hrvatske i Europe te donosi glazbeno kvalitetan vikend uz vrhunske klaviriste u svojoj kategoriji. Osnovni je programski koncept tri koncertne večeri kroz koje publika ima priliku čuti trenutno najbolje učenike i studente iz Hrvatske i inozemstva te u završnoj večeri jednog ili dva istaknuta mlada umjetnika.

7. Memorijal Franjo Krežma

Memorijal Franjo Krežma je međunarodni susret mladih gudača koje se održava bienalno još od 1968. u čast genijalnom osječkom violinisti Franji Krežmi. Okuplja vrhunske mlade violiniste od srednjoškolskog uzrasta do diplomiranih umjetnika. Memorijal uključuje višednevni programski rad i ima nacionalni značaj u promidžbi hrvatske kulturne baštine. Osnovni je programski koncept tri koncertne večeri kroz koje publika ima priliku čuti trenutno najbolje učenike i studente iz Hrvatske i inozemstva te u završnoj večeri jednog ili dva istaknuta mlada violinista.

8. Krležini dani

Krležini dani su kazališno-teatrološka manifestacija koja se održava od 1987. kada je postavljen monumentalni spomenik Miroslava Krleže, rad akademske kiparice Marije Ujević. No, tek se od 1990. ostvaruju Krležini dani kao kazališna smotra i znanstveno savjetovanje s tematikom iz hrvatske dramske književnosti i kazališta te se održavaju svake godine početkom prosinca. Organizatori Krležinih dana su Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Odsjek za teatrologiju Zavoda za književnost i teatrologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i glazbe HAZU iz Zagreba te Filozofski fakultet iz Osijeka. Jedan od trajnih pokrovitelja ove manifestacije je Grad Osijek.

9. Sluk – Susret lutkara i lutkarskih kazališta

SLUK je smotra recentnog lutkarskog stvaralaštva, koje u nas redovito organizira domaćin, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Osijeka.

Nacionalni lutkarski festival SLUK nastao je iz ideje da se hrvatskim profesionalnim lutkarskim kazalištima pruži prilika da na jednome mjestu pokažu svoja najbolja ostvarenja te da ansambli razmijene iskustva u organiziranim razgovorima i neobveznom druženju. U pratećim programima SLUK-a održavaju se izložbe, teorijske diskusije, okrugli stolovi, a izlaze i prigodne festivalske tiskovine.

10. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz

Međunarodni festival kazališnih akademija – Dioniz, u organizaciji Odsjeka za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, već deset godina u ožujku okuplja kazališne akademije i fakultete, domaće i gostujuće studente glume i lutkarstva te kazališne pedagoge i profesore. Dosadašnji sudionici festivala Dioniz bile su akademije iz Zagreba i Splita, Hrvatska; Cluja i Sibiua, Rumunjska; Leedsa i New Castlea, Engleska; Istambula, Turska; Tuzle i Sarajeva, BiH; Novog Sada, Srbija; Skoplja, Makedonija; Ljubljane, Slovenija; Linza, Austrija; Békéscsabe, Mađarska; Praga, Republika Češka; Bratislave, Slovačka; Cetinja, Crna Gora; Wrocława, Poljska; Sofije, Bugarska i Sankt Peterburga, Rusija.

Dioniz se svake godine odvija pod drugačijim geslom (Igrom do istine, Igrom do sebe, Gestom do igre, Igrom do strasti, Igrom do grada, Igrom do smijeha i dr.), predstavljajući spoj edukacije, kulture, tradicije te se kroz kazališni medij i obrazovanje, kao i kroz doticaje kultura i tradicija, koje predstavljaju baštine različitih umjetničkih akademija, izmjenjuju iskustva, znanje, vještine – kako u odnosu na profesore i pedagoge, tako i odnosu na studente koji se upoznaju s radom drugih pedagoga i svojih kolega na drugim akademijama.

U okviru Festivala održavaju se ispitne prezentacije/produkcije studenata iz područja glume, pokreta/plesa ili govora, a značajan dio čine radionice namijenjene studentima koje vode ugledni profesori i pedagozi.

Ciljevi Dioniza su poticanje izlaska kazališnog medija iz zatvorenog akademskog prostora, snažnije uključivanje obrazovnih ustanova za kazališnu i scensku umjetnost u kulturni život grada i regije, razvijanje suradnje neovisno o jezičnim barijerama, senzibiliziranje mladih za različite kazališne trendove u zemlji i u svijetu, popularizacija studija glume i lutkarstva i obilježavanje Međunarodnog dana kazališta i Svjetskog dana lutkarstva. U organizaciji i realizaciji Dioniza, zbog interdisciplinarnog pristupa temama koje se propituju, sudjeluju i ostale sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, primjerice Prehrambeno-tehnološki fakultet, Poljoprivredni fakultet, Fakultet odgojnih znanosti, Medicinski fakultet, kao i svi odsjeci Umjetničke akademije u Osijeku.

11. Dani Matice hrvatske

Ogranak Matice hrvatske već tradicionalno održava Dane Matice hrvatske u kojima pruža građanima grada Osijeka aktualna zbivanja u kulturi, posebice na području književnosti, jer promoviranju nova izdanja autora iz Osijeka, ali i nove knjige koje su zanimljive i aktualne, a autori su iz drugih gradova Hrvatske. Također građanstvu pružaju zanimljiva predavanja iz područja hrvatski jezik i školstvo te pripremaju nova predavanja iz područja arhitekture i kulture življenja. Svake godine se ova manifestacija ostvaruje u okviru međunarodne suradnje s Maticom hrvatskom iz gradova susjednih zemalja, koji su ujedno i gradovi prijatelji Grada Osijeka: Pečuh, Subotica, Tuzla. Manifestacija najčešće obuhvaća književne večeri, tribine i okrugle stolove, predstavljanja književnih izdanja, književne rasprave, pjesničke večeri, ali i koncerte te izložbe.

12. Slavonski biennale

Izložba Slavonski biennale tradicionalna je likovna manifestacija koju već više od 40 godina organizira Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku te se održava svake dvije godine u prostorijama Muzeja osim u određenim slučajevima kada se izložba može organizirati i prenijeti i u druga mjesta i izložbene prostore. Na Slavonskom biennalu zastupljene su likovne discipline: slikarstvo, kiparstvo, grafika, multimedija, video, fotografija i druge suvremene umjetničke prakse. Slavonski biennale je jedina manifestacija u regiji koja uključuje kustosku ulogu i ulogu žirija – detektirajući tijekove suvremene umjetničke prakse. Izbor radova i odlučivanje o nagradama u nadležnosti je ocjenjivačkog suda, koji može dodijeliti nagrade Grand Prix, Ex Aequo i Priznanje. Osim nagrada iz prethodnog stavka može biti organizirana i dodjela nagrade publike. Za svaki Slavonski biennale Muzej izdaje katalog, plakat i pozivnicu, te različite promotivne materijale.

13. Međunarodna radionica umjetničke grafike

Međunarodna radionica umjetničke grafike odvija se u radionicama likovnog odsjeka Umjetničke akademije u Osijeku, koje su opremljene po profesionalnim standardima. Sama manifestacija traje deset dana tijekom mjeseca srpnja svake godine. Svaki saziv Međunarodne radionice umjetničke grafike popraćen je izložbom radova sudionika. Veći dio radova pripada zbirkama grafike u zemlji, a manji sponzorima ili je namijenjen tržištu. U organiziranju i vođenju međunarodnih aktivnosti radionice grafike sudjeluju HDLU Osijek, Umjetnička akademija te akademski slikar i grafičar Stanislav Marijanović, koji je vodio i Međunarodnu grafičku ljetnu školu Vrbničke grafičke akademije, a kao potpredsjednik međunarodnog udruženja grafičara Torben Bo Halbirk u Parizu, stoje mu na raspolaganju bogate datoteke i kontakti.

14. Slavonijo, u jesen si zlatna

Kulturno tradicijska manifestacija “Slavonijo, u jesen si zlatna“ nudi kroz četverodnevni program niz kulturnih, zabavnih, gospodarskih i gastro sadržaja. Smotra dječjeg folklora, tamburaški koncerti, pjevačka i tamburaška večer, eko etno sajam, izložba malih životinja, povorka svatovskih zaprega i jahača, smotra folklornih društava te izbor najljepše djevojke u narodnom ruhu, zbivanja su koja se održavaju u samom programu.

Manifestacija privlači veliki broj posjetitelja.

15. Pokladno jahanje

Pokladno jahanje je stari slavonski običaj, gdje jahači u narodnim nošnjama jašu na prekrasnim, timarenim i uređenim lipicancima kroz selo. Svečana povorka posjećuje domaćine koji primaju jahače u “avaliju” i časte ih raznim slavonskim jelima, rakijom i kuhanim vinom. Jahači uzvraćaju pjevanjem izvornih, starih, slavonskih pjesama. Pokladno jahanje je običaj koji se njeguje u većini slavonskih mjesta, a datira od doba Turaka, kada su tzv. graničari za vrijeme poklada prolazili kroz selo kako bi zaštitili lokalno stanovništvo. Centar za kulturu i sport Tenja održava običaje pokladnih jahača, specifičnog za podneblje u kojem živimo. Ovom manifestacijom Udruga želi napraviti turistički događaj koji će svojom atraktivnošću doprinijeti turističkoj ponudi Grada Osijeka.

Veličina slova