Kina

Sadržaj

Kina

KINEMATOGRAFI OSIJEK d.d.

Kino UraniaKinematografi Osijek d.d. su trgovačko društvo registrirano u Osijeku koje se bavi kino prikazivačkom djelatnošću (nac. klasifikacija djelatnosti 92.130). Društvo raspolaže s dvije atraktivne zgrade – kinom Urania i kinom Europa, obje zaštićene kao spomenici kulture s dugom poviješću i tradicijom prikazivanja filmova.

Prva kinematografska predstava u novoizgrađenom gornjogradskom Urania kinu prikazana je 19. rujna 1912. Od 25. prosinca 1920. djeluje, uz gornjogradsko kino “Urania” i kinematograf Slavija d. d. u novosagrađenoj kino – kazališnoj zgradi u Donjem gradu u današnjoj Cvjetkovoj ulici u kojoj su prikazivani filmovi neprekidno do 1990. kada je zgrada zatvorena i bez namjene je sve do današnjih dana.

Nedugo od otvaranja donjogradskog kina u Retfali (tada samostalnoj općini nedaleko od Osijeka u današnjoj Strossmayerovoj ulici) je osnovano novo ton kino “Apolo”, koje je krajem prosinca 1941. promijenilo ime u “Narodno kino” i pod tim imenom djelovalo također do 1990. Braća Fleissig su 1939. otvorila novi kinematograf pod imenom “Korzo”, današnje kino “Europa” u kojem je prva predstava prikazana 14. kolovoza 1940. U tome je razdoblju djelovalo još jedno gornjogradsko kino “Royal Biografy” u Šamačkoj ulici (potonje kino Zvečevo).

Nakon završetka Drugoga svjetskoga rata 24. listopada 1946. osnovano je Gradsko kinematografsko poduzeće “Prosvjeta”. Sastojalo se prvotno od dva kinematografa – “Royal Biografy”, koje je preimenovano u kino “Zvečevo” i kinematograf “Korzo”, odnosno preimenovan u “Crvena zvijezda”. Priključenjem općine Retfale gradu Osijeku Odlukom Narodnog odbora od 5. prosinca 1947., kinematografsko poduzeće “Prosvjeta” preuzelo je retfalačko kino, a prijeratno gornjogradsko kino “Urania”, tada već “Papuk”, priključeno je “Prosvjeti” 27. travnja 1951.

Gotovo istodobno konfisciran je i donjogradski kinematograf “Slavija” i uključen u poduzeće, koje je djelovalo do 1995. kada mijenja naziv u Osječki kinematografi d.o.o. i do danas djeluju s dva gornjogradska kinematografa “Urania” (prijašnji Papuk) i “Europa” (prijašnja Crvena zvijezda).

Uz navedene kinematografe od 6. veljače 1958. u Domu JNA (današnjem Domu Hrvatske vojske u Ulici Kralja Zvonimira) otvorena je nova, još jedna osječka, kino-dvorana. Istodobno su filmovi prikazivani i u kino-dvorani Radničkog doma.

Prestankom agresije na Osijek, obnovljene su kino dvorane “Europa” i “Urania”, a njihovim ponovnim otvaranjem poduzeće počinje ostvarivati prihod. Prodajom zgrada preostalih, devastiranih objekata poduzeća podmiruju se obveze poduzeća, obustavlja stečajni postupak, a poduzeće preoblikuje naziv u Kinematografi Osijek d.d. i kao takovo funkcionira i danas. Kinematografi Osijek d.d. član su prestižne europske kinoprikazivačke grupacije Europa Cinemas i imaju otvoren pristup programima EU – Media, odnosno Eurimages.

http://kinematografi-osijek.hr

Šetalište kardinala Franje Šepera 8

31000 Osijek
Tel./Fax: 031/ 205 -501

KINO EUROPA
Šetalište Petra Preradovića 2
Tel./Fax: 031/ 205 -501

KINO URANIA
Vjekoslava Hengla 1
Tel.: 031/ 205-507

Gradske informacije

Naziv:

Grad Osijek

Sjedište:

F. Kuhača 9
31000 Osijek

Gradonačelnik: Ivan Radić, mag.oec.
Predsjednik Gradskog vijeća: Prof.dr.sc. Tihomir Florijančić
Kontakt:

Telefon: (031) 229 229

Skip to content