Euroregionalna suradnja Dunav-Drava-Sava

Sadržaj

Euroregionalna suradnja Dunav-Drava-Sava

Grad Osijek je član i jedan od utemeljitelja Euroregionalne suradnje Dunav – Drava – Sava. Euroregija je osnovana potpisivanjem Statuta u Pečuhu, 28. studenog 1998., a danas ima 24 članice (11 regionalnih jedinica, 8 gradova i 5 gospodarskih komora) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te 4 promatrača iz Republike Srbije. Prostor suradnje obuhvaća 26,257 km2 na kojem obitava oko 2,3 milijuna stanovnika.

Vijeće Europe je 2000.g. Euroregionalnu suradnju Dunav-Drava-Sava registriralo kao jednu od svojih Euroregija.

Povod okupljanju utemeljitelja ove suradnje bio je projekt izgradnje europske auto-ceste Europskim prometnim koridorom V/c (TEM projekt) koja će još tješnje povezati ova područja, ali im omogućiti i bolju komunikaciju sa srednjom Europom u jednom, odnosno Jadranskim morem, u drugom pravcu.

Prometna povezanost pogoduje uspostavljanju i širenju suradnje na svim područjima tako da je kao cilj ove suradnje utvrđeno usklađivanje posebnih interesa i zajedničkog djelovanja u postizanju zajedničkih ciljeva utemeljenih na:

  • njihovoj zemljopisnoj povezanosti koja upućuje na zajedničko korištenje zajedničkih prirodnih resursa i korištenje povoljnog prometnog položaja u europskoj infrastrukturnoj mreži,
  • povijesnim vezama i odnosima ovog područja,
  • interesu za unapređenje položaja narodnosnih manjina s obje strane granice,
  • interesu za poticanje i pospješivanje ostvarivanja međudržavnih i regionalnih projekata,
  • interesu za unapređenje stanja međudržavnih odnosa država kojima pripadaju,
  • opredijeljenosti za pospješivanje procesa srednjoeuropskih i euroatlantskih integracija država u čijem se sastavu nalaze.

 

Službena web stranica

Skip to content