Suradnja sa Suboticom

Sadržaj

Suradnja sa Suboticom

U Subotici je 01.rujna 2004. godine nakon višegodišnje suradnje potpisan Sporazum o dobrosusjedskim odnosima i suradnji gradova Osijeka i Subotice (g. Kramarić i g. Gèza Kucsera). Susreti različitih izaslanstava i osobni kontakti, suradnja i razmjena iskustava omogućili su zbližavanje dvaju gradova, gospodarskih, društvenih i nevladinih organizacija te građana naših gradova. Ti oblici kontakata u velikoj mjeri pomogli su izgrađivanje prisnih dobrosusjedskih odnosa koji doprinose stabilizaciji i poboljšavanju suradnje dviju država te priključivanju europskim integracijama.U prosincu 2010. godine gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić svečano su potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji dvaju gradova te su se oba gradonačelnika složila kako je ovo logičan slijed intenzivne dugogodišnje suradnje dvaju gradova, koji imaju pregršt sličnosti.

Tijekom dosadašnje suradnje, dva grada su i do sada nastojala iskoristiti sve pogodnosti koje proizlaze iz njihovog partnerskog odnosa kako bi suradnja u okviru Euroregije Dunav –Drava-Sava jačala te kako bi i dalje sudjelovali u europskim programima od kojih ističemo projekte iz područja zaštite okoliša (dva projekta financirana od strane Građanskog pakta za jugoistočnu Europu, te Nevladine udruge Friedesbruegg iz Švicarske-„Kompostirajmo zajedno“ te „Lokalna Agenda 21“), gospodarstva («Zajednička izrada Baze podataka za malo i srednje poduzetništvo“ – uz gradove Tuzlu i Pečuh sufinanciran od strane Hanns Seidel Stiftung) te predstavljanja gospodarstva na sajmovima u Subotici i Osijeku na bazi reciprociteta.

Kulturna se suradnja do sada odvijala u okviru razmjene gostovanja drama, redatelja i kazališnih stručnjaka, razmjenjivale su se umjetničke publikacije, muzička djela, djela likovnog stvaralaštva (članovi likovne udruge Likar tradicionalno sudjeluju su na Koloniji «Bunarić» u Subotici), izložbe, te je ostvarena suradnja muzeja i arhiva.. Na športskom su planu na međunarodnom mitingu u Osijeku do sada sudjelovali plivači te će ove godine povodom Sv.Petra i Pavla gostovati djeca na malonogometnom turniru u Osijeku. (zadnjih nekoliko godina).

Kao partneri u prekograničnoj suradnji Općine Subotica i Grad Osijek ostvarili su razmjenu predstavnika Mjesnih odbora kao partnera u radu lokalne samouprave i tumačenju Europske Povelje o lokalnoj samoupravi, te je održana konferencija o suradnji nevladinih organizacija s lokalnom samoupravom. Oba projekta su financirana od strane Balkan Trust for Democracy.

Subotica zajedno s Vicenzom, Padovom, Tuzlom, Osijekom i Aradom sudjeluje u realizaciji projekta LO.DE. (projekt vodi UO za gospodarstvo Grada Osijeka)

Grad Subotica predstavila se 2005., 2006., 2007., 2008. i 2009. na manifestaciji «Jesen u Tvrđi» svojim starim zanatima: izradom papuča, zvečki, tamburica, predmeta od kukuruzovina i sl. uz nastup KUD-a Bunjevačko kolo.

Tijekom 2010. nastavljena je intenzivna suradnja gradova Osijeka i Subotice koja je utvrđena razmjenom Plana međunarodnih aktivnosti tijekom 2009. naših dvaju gradova.

Suradnja na gospodarskom planu nastavljena je predstavljanjem gospodarstva našeg prijateljskog grada na Međunarodnom sajmu obrtništva, graditeljstva i opreme EXPO 2010. koji se održao od 27.-30. svibnja 2010. Grad Subotica je od Grada Osijeka, na bazi reciprociteta, dobio opremljen izložbeni prostore od po 12 četvornih metara na kojima je predstavio svoje gospodarstvo i turizam. Uz nastup na Sajmu EXPO, predstavnici Subotice, njihovi gospodarstvenici te predstavnici diplomatskih predstavništava u Republici Hrvatskoj sudjelovali su na jednodnevnom okruglom stolu pod nazivom „Mogućnosti ulaganja u grad Osijek“.

Državni Arhiv iz Osijeka je nastavio dugogodišnju suradnju s Arhivom iz Subotice (razmjene izložbi, iskustava).

Tradicionalni malonogometni turnir gradova prijatelja u Osijeku povodom sv. Petra i Pavla održan je od 25. – 27. lipnja 2010. godine u Osijeku uz sudjelovanje ekipe i iz grada prijatelja Subotice.

U 2010. svečano je obilježen i dan sv. Petra i Pavla kojom su prigodom u Osijeku boravile delegacije gradova prijatelja Grada Osijeka uključujući i predstavnike Grada Subotice.

Na Osječkom ljetu kulture 2010. svojim umjetničkim programom predstavio se i Grad Subotica (Rita Kiš: ČOVJEČULJAK, lutkarska predstava, Dječje kazalište Subotica, Srbija redatelj: Rita Kiš).

Udruga „Likar“ organizirala je Međunarodnu likovnu koloniju „Likar 2010.“ na kojoj su sudjelovali i predstavnici grada prijatelja Subotice.

Grad Osijek predstavio je u kolovozu gospodarstvo i turizam na Međunarodnom i regionalnom sajmu u Subotici „Subotica 2010“.

U studenome 2010. u Osijeku je održana dvodnevna Međunarodna konferencija mladih gradova prijatelja Grada Osijeka koju su organizirali Savjet mladih Grada Osijeka i Županijski savjet mladih, a na kojoj su sudjelovali i mladi grada Subotice. Na konferenciji se raspravljalo o mogućim projektima suradnje mladih predstavnika gradova prijatelja Osijeka

U prosincu 2010. godine gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić svečano su potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji.dvaju gradova te su se oba gradonačelnika složila kako je ovo logičan slijed intenzivne dugogodišnje suradnje dvaju gradova, koji imaju pregršt sličnosti. Ovaj Sporazum samo je dodatni poticaj za zajedničke projekte koji će svakako pronaći svoje mjesto u fondovima EU-a. Ovim činom Grad Osijek i službeno je dobio svoj deseti „Grad prijatelj“ – Suboticu. Svečanosti su nazočili generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg i generalni konzul RS u Vukovaru Živorad Simić.

Grad Subotica predstavio je svoj turizam na sajmu Salori 2011. u Osijeku, a sudjelvao je i kao izlagač na 19. sajmu Osijek Expo – Sajam graditeljstva i opreme, 12. Obrtničkog sajam, 4. Sajam obrazovanja Expert 2011. i 15. Sajam automobila i prateće industrije – Motomobil.

Za predstavnike Gradova prijatelja Grada Osijeka, koji u Osijeku borave prigodom Dana zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla (2011.), u Atriju Muzeja Slavonije priređen je tradicionalni Svečani prijam.Od deset prijateljskih gradova, ovom prigodom grad Osijek posjetili su i predstavnici Grada Subotice.

Zamjenik gradonačelnika Ivan Vrdoljak nazočio je 1.rujna 2011. na proslavi Dana Grada Subotice.

Na Sajamskom prostoru Pampas gradonačelnk Krešimir Bubalo svečano je otvorio 14. osječki jesenski sajam na kojemu se predstavio i Grad Subotica..

Skip to content