Suradnja s Prizrenom

Sadržaj

Suradnja s Prizrenom

PRIZREN, 2009.
Na poziv veleposlanika RH na Kosovu, Njegove Ekscelencije Zlatka Kramarića, gradonačelnik Osijeka, g. Krešimir Bubalo posjetio je 14. i 15. srpnja 2009. s delegacijom Grada Osijeka Hrvatsko veleposlanstvo u Prištini. U sklopu svog programa boravka g. Bubalo posjetio je, na poziv predsjednika općine Prizren, gospodina Ramadana Muje i taj najstariji grad na Kosovu. Prilikom boravka i razgovora iskazana je želja za uspostavljanjem prijateljskih, partnerskih odnosa između dvaju gradova.
Grad Prizren je, poput Osijeka, grad duge i bogate povijesti. Kao i Osijek i Prizren je doživio ratna stradanja koje su za posljedicu ostavili gospodarske probleme: nezaposlenost i nisku stopu gospodarskog rasta. Povezivanjem gospodarskih subjekata (industrije i poljoprivrede), kulturnih i obrazovnih institucija i športskih klubova Prizrena i Osijeka u znatnoj bi se mjeri uvećale europske perspektive Kosova i Hrvatske, a time i naših gradova.
Gospodarski subjekti i znanstvene institucije iz Osijeka surađuju uspješno sa svojim partnerima s Kosova, a među njima se posebice ističu Poljoprivredni institut Osijek, Niveta, d.o.o. Osijek i Saponia d.d. Osijek. Poljoprivredni institut Osijek je razvio bogatu suradnju s tvrtkama i znanstveno-istraživačkim institucijama na Kosovu koja je intenzivirana nakon 2000. godine. Na Kosovu su stručnjaci iz Poljoprivrednog instituta Osijek uspješno organizirali proizvodnju pivarskog ječma. Niveta, d.o.o. Osijek uspješno surađuje s tvrtkama s područja Kosova i to u pravilu u području trgovine. Saponia d.d. Osijek izvozi na tržište Kosova svoje poznate brandove. Suradnja je naročito intenzivirana nakon 2000. godine i bilježi stalan rast, što predstavlja razloge za optimizam glede razvoja kosovskog tržišta.
Budući da je riječ o gradu koji posvema zadovoljava kriterije za uspostavu partnerskih odnosa (veličina, grad iznimne kulturne prošlosti, bogate povijesti – u tom gradu je formirana 1878. godine Prizrenska Liga, multitetničnost i multikulturalnost su zaštitni znakovi grada, u gradu djeluju i mnoge druge političke i kulturne institucije), Gradsko vijeće Grada Osijeka usvojilo je Zaključak o potpisivanju Povelje o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka u Republici Hrvatskoj i Općine Prizren u Republici Kosovo dana 20. listopada, 2009.

PRIZREN, 2010.
U srpnju 2010. u Gradskoj upravi Grada Osijeka održan je radni sastanak s izaslanstvom Općine Prizren (Republika Kosovo), koje je predvodio predsjednik Općine Ramadan Muja. Bila je to prigoda za predstavljanje Grada Osijeka, posebice njegovih gospodarskih subjekata, industrijskih i gospodarskih zona, kao i za razgovore o mogućnostima suradnje dvaju gradova. Po završetku radnog dijela sastanka, gradonačelnik Krešimir Bubalo i predsjednik Općine Prizren Ramadan Muja, svečano su potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka u Republici Hrvatskoj i Općine Prizren u Republici Kosovo, čime je Grad Osijek dobio deveti Grad – prijatelj.

PRIZREN 2011.
Grad Osijek je u travnju posjetio predsjednik Skupštine Općine Prizren Nijazija Kryeziua kojega je primio Gradonačelnik Krešimir Bubalo. Osobito dragocjenim lokalna uprava Prizrena smatra iskustva osječke Gradske uprave u stvaranju gospodarskih zona, na tragu kojih i oni potiču razvoj svog gospodarstva. Poduzetnički inkubator BIOS još je jedan primjer koji nastoje „preslikati“ u svojoj sredini, posebice zbog mogućnosti privlačenja financijskih sredstava iz predpristupnih europskih fondova. Pored gospodarskih, razgovaralo se i o temama s područja kulture pa je gradonačelnik uputio poziv za sudjelovanje opernih solista iz grada Prizrena na predstojećem Osječkom ljetu kulture, čime se želi razviti i kulturna-umjetnička suradnja i razmjena dvaju prijateljskih gradova.

Za predstavnike gradova prijatelja Grada Osijeka, koji u Osijeku borave prigodom Dana zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla (2011.), u Atriju Muzeja Slavonije priređen je tradicionalni Svečani prijam.Od deset prijateljskih gradova, ovom prigodom grad Osijek posjetili su i predstavnici Općine Prizren.

2012. godine delegacija Općine Prizren je svojim dolaskom uveličala proslavu Dana zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla.

Skip to content