Više o Ploiestiu

Sadržaj

Više o Ploiestiu

Ploieşti je grad u južnoj Rumunjskoj i glavni grad županije Prahova. Nalazi se u povijesnoj pokrajini Vlaškoj 56 km sjeverno od glavnog grada Bukurešta. Prostor oko Ploieştija ima najveća nalazišta nafte u Rumunjskoj.

Grad je 1596. osnovao vlaški vojvoda Mihael Hrabri na putu koji vodi iz Bukurešta prema gradu Braşovu u Transilvaniji. Grad se zbog povoljnog položaja vrlo brzo razvio kao centar trgovine i manufakture. Okolica Ploieştija je bio prvi prostor u Europi gdje se sredinom 19. st. počela proizvoditi nafta. Otkriće nafte je dalo značajan poticaj razvoju grada (Rumunjska je u to doba bila najveći svjetski proizvođač nafte, a većina se proizvodila oko grada).

Stanovnici grada nisu 1870. pristali na osnivanje Rumunjske kraljevine, te su osnovali Republiku Ploieşti koja je trajala kratko. U prvoj polovici 20. st. opet jača proizvodnja nafte (80% rumunjske proizvodnje). 1940. je grad razoren u potresu. Tijekom 2. svj. rata Ploieşti je bio glavni izvor nafte za Njemačku (Rumunjska je bila njemačka saveznica). Njemačka nije mogla do ostalih svjetskih nalazišta nafte koje su kontrolirali Saveznici, te se najviše koristila rumunjskim nalazištima. Zbog toga je 1943. grad pretrpio masovno savezničko bombardiranje. Ploieşti je bio najrazoreniji rumunjski grad, a naftna proizvodnja je bila potpuno uništena. To je zadalo jak udarac Njemačkoj. Sovjetske snage su 1944. godine zauzele grad.

Nakon rata komunistička je vlast potpuno nacionalizirala proizvodnju nafte. Mnogo se ulaže u popravak ratnih šteta i razvoj naftne industrije, ali nakon otkrića nalazišta nafte u Sjevernom moru Rumunjska gubi primat u proizvodnji nafte u Europi.

Ploieşti je smješten na glavnom prometnom pravcu koji iz Bukurešta vodi preko Karpata prema srednjoj Rumunjskoj (Transilvaniji). Grad se nalazi na kontaktu Karpata i Vlaške nizine na rijeci Prahovi. Prometni pravac prolazi dolinom Prahove prema gradu Braşovu sjeverno od Karpata. Ploieşti se nalazi u blizini Bukurešta (udaljen oko 50 km), te ulazi u bukureštansku širu gospodarsku zonu. Blizina Bukurešta i nalazišta nafte daju značajan poticaj gospodarskom razvoju grada koji lagano postaje satelitski grad Bukurešta.

Ploieşti je tipičan industrijski grad koji ima nekoliko kulturno-povijesnih znamenitosti među kojima se ističu palača kulture i filharmonijski orkestar.
Novi gradonacelnik je g. Adrian Florin Dobre.

Skip to content