Više o Nitri

Sadržaj

Više o Nitri

Glavni grad okruga Nitra je istoimeni grad Nitra s 87.000 stanovnika. Okrug Nitra nalazi se u zapadnoj Slovačkoj u Nitranskom kraju. U okrugu živi 164.091 stanovnika (91,1 % Slovaka i 6,7 % Mađara), dok je gustoća naseljenosti 188 stan/km2. Ukupna površina okruga je 871 km2.

Nitra je udaljena 90 kilometara od Bratislave, s 87.000 stanovnika četvrti po veličini grad u Slovačkoj, jako kulturno i poljoprivredno središte u kojem mnogo toga podsjeća na njegovu slavnu prošlost.

Zbog njene starosti i značenja za slovačku povijest Nitru se naziva majkom slovačkih gradova, kolijevkom slovačkog kršćanstva i pismenosti, a zbog bogatih arheoloških nalazišta i metropolom slovačke arheologije.

Smještena na obali rijeke Nitre i pod šumovitim i vinorodnim brdom Zoborom, Nitra se u pisanu povijest upisala davne 828. godine kad je knez Pribina dao sagraditi prvu crkvu na području Slovačke. Gdje je bila crkva nije poznato, no njena je izgradnja značila i početak kršćanstva u Slovačkoj. Na nitranskog kneza Pribinu danas podsjeća njegov spomenik u starom dijelu grada, no najslavnije razdoblje u povijesti Nitre počelo je njenim ulaskom u sastav Velike Moravske. Nitra je bila sjedište najmoćnijeg vladara te države Svatopluka (Slovaci ga nazivaju kraljem), od 880. godine je sjedište biskupije, a bila je i jedno od središta misijske djelatnosti braće Ćirila i Metoda u čiju se čast svake godine od 3.-5.srpnja održavaju svečanosti.

Nitra je sjedište dvaju sveučilišta: Sveučilišta Konstantina Filozofa i Slovačkog poljoprivrednog sveučilišta. U Nitri studira oko 25.000 studenata.
Grad Nitra je sjedište poljoprivrednog kraja, a u samom je gradu smještena prehrambena industrija, pivovara, industrija pokućstva i industrija strojeva.
Nitrom upravljaju gradonačelnik i Gradsko vijeće. Gradonačelnik je poglavar grada, a ujedno i predsjednik poglavarstva. Aktualni je gradonačelnik Jozef Dvonč.

Grad Nitra je podijeljen na 13 gradskih četvrti: Dolné Krškany, Horné Krškany, Staré Mesto, Čermáň, Klokočina, Diely, Párovské Háje, Kynek, Mlynárce, Zobor, Dražovce, Chrenová i Janíkovce.

Od hrvatskih gradova, Nitra danas gospodarski i kulturno najintenzivnije surađuje s Osijekom koji joj je od 1997. grad prijatelj.

Skip to content