Suradnja s Mariborom

Sadržaj

Suradnja s Mariborom

KULTURA

 • gostovanje kvarteta Feguš iz Maribora povodom dana Grada Osijeka 2000.i obilježavanje 5.obljetnice Sporazuma o prijateljstvu dvaju gradova
 • gostovanje folkorne skupine KUD Kresnik iz Maribora, Slovenija u Osijeku povodom nastupa na Osječkoj ljetnoj noći 2003.
 • Dječje kazalište iz Osijeka je gostovalo na Mariborskom lutkarskom festivalu (Ptica i brod; Blago babe mrzulje) 2003.,2004.,2005,.2006.
 • Dječje kazalište iz Osijeka – gostovanje s predstavom «Kresivo» 2005.
 • Lutkovno gledališće Maribor gostovalo je na SLUK-u, OLJK-u 2002. i 2005.
 • Matica Hrvatska i Književna revija surađuju s mariborskim književnim časopisom «Dialogi»
 • gostovanje HNK iz Osijeka u Mariboru s predstavom «Desdemona: A» 2005.
 • izložba stakla osječkog Muzeja Slavonije 2005. u Mariboru
 • izložba slika «Maribor nekoć i danas» u HNK Osijek 2005.
 • OLJK – suradnja s Lutkovnim Gledališćem u 2006.

ŠPORT

 • tradicionalno sudjelovanje predstavnika AK “SLAVONIJA” na Međunarodnom atletskom mitingu pod nazivom “Utrka prijateljstva”, 13. i 14. lipnja 2003., 2004, 2005.
 • Međunarodni plivački miting u sklopu proslave Dana grada 2003.,2004.,2005.,2006.,2007.,godine u Osijeku
 • Međunarodni atletski miting u Mariboru 2004., 2005.
 • sudjelovanje na Malonogometnom turniru gradova prijatelja grada Osijeka, 2004., 2005., 2006,2007,2008. u Osijeku
 • suradnja veslačkih klubova «Iktus» i mariborske »Dravske elektrane» te uzajamna sudjelovanja na regatama 2003., 2004., 2005., 2006., 2007., 2008.
 • Kuglački turnir u Osijeku 2006.,2007. (povodom Dana grada) – sudjelovanje kluba iz Maribora
 • škola skijanja u Mariboru
 • suradnja kickboxing klubova – sudjelovanje na Međunarodnom mitingu u Mariboru 2005.
 • suradnja sa Savezom za šport u Mariboru ( organizacija škole skijanja u Mariboru) 2003.,2004.,2005.,2006.,2007.,2008.
 • razmjena stručnog kadra (boravak kolega iz Odjela športa Grada Maribora ) 2003.

GOSPODARSKA SURADNJA

 • sudjelovanje na EXPO Osijek i predstavljanje 1999. godine

PROSVJETA

 • uspostavljena suradnja Graditeljsko-geodetske škole iz Osijeka i Gradbene škole Maribor 2004.
 • boravak člana GP Osijeka zaduženog za obrazovanje u Mariboru, tema: jednosmjenska nastava

Tijekom 2010. ostvarena je suradnja gradova Osijeka i Maribora kroz slijedeće aktivnosti:

U ožujku je gradonačelnik Osijeka boravio u nastupnom posjetu u Mariboru gdje se susreo s kolegom Francom Kanglerom. Tom su prigodom razmijenili iskustva te razgovarali o mogućim oblicima suradnje.

Na Osječkom ljetu kulture 2010. svojim umjetničkim programom predstavio se i Grad Maribor (Mikis Theodorakis: GRK ZORBA, balet Slovensko narodno gledališče Maribor, redatelj: Lorca Massina).

Tradicionalni malonogometni turnir gradova prijatelja u Osijeku povodom sv. Petra i Pavla održan je od 25 – 27. lipnja 2010. godine u Osijeku uz sudjelovanje ekipe i iz grada prijatelja Maribora.

Turistička zajednica Maribor i Grad Maribor predstavili su turizam svoga kraja u Osijeku na sajmu SALORI 2011.

Za predstavnike Gradova prijatelja Grada Osijeka, koji u Osijeku borave prigodom Dana zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla (2011.), u Atriju Muzeja Slavonije priređen je tradicionalni svečani prijam.Od deset prijateljskih gradova, ovom prigodom grad Osijek posjetili su i predstavnici Grada Maribora.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo boravio je u radnom posjetu prijateljskom Gradu Mariboru, gdje se sastao s gradonačelnikom Francom Kanglerom.

Grad Maribor Europska je prijestolnica kulture 2012. te Europska prijestolnica mladih 2013. godine pa je moguća suradnja dvaju gradova u sklopu ovih projekata bila i glavna tema razgovora. Gradonačelnik Bubalo tom je prigodom uz promotivni film predstavio Grad Osijek, a ista prezentacija bit će dostupna i na promidžbenom info stupu Europske prijestolnice kulture 2012., gdje će se posjetitelji moći upoznati s našim gradom i okolicom.Razgovaralo se i o uspostavljanju suradnje između tehnoloških parkova Maribora i Osijeka, nastupima na sajmovima, kao i o turističkim zanimljivostima našega kraja poput sajma antikviteta, vinskih cesta, pustolovnog turizma (biciklizam, kajak/kanu na rijekama, slobodno letenje). Još jedna od važnih tema razgovora bila je i ideja o oživljavanju različitih sadržaja na rijeci Dravi.

Gradonačelnik Bubalo je u siječnju 2012. nazočio svečanosti otvorenja projekta “MARIBOR 2012. – Europska prijestolnica kulture”. Ovom je prigodom dogovoreno da će Grad Osijek u sklopu mariborskog ljetnog festivala LENT predstaviti svoju etno baštinu i gastronomiju te se predstaviti svojim kulturnim sadržajima, a Maribor će istu priliku za predstavljanje iskoristiti u sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture.

ZAJEDNIČKI EU PROJEKTI

Ekonomski fakultet u Osijeku nositelj je projekta „Science Park Conceptual Plan in Maribor and Osijek (SciPARK) odnosno Konceptualni okvir za pokretanje znanstvenih parkova u Mariboru i Osijeku u sklopu inicijative zajednice INTERREG IIIA, programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska, a kojeg sufinancira Europska unija u iznosu od 75.000,00 EUR-a.

Projekt ima za cilj razvoj inovacijskog okruženja kroz suradnju između sveučilišta, lokalne poslovne zajednice i prekograničnih regija. Aktivnosti znanstvenog parka omogućit će stvaranje zajedničkih razvojno – istraživačkih jedinica / projekta koji će predstavljati temelje za istraživanje tehnoloških procesa i proizvoda u izabranim proizvodnim područjima, bitnim za lokalnu poslovnu zajednicu. Pokretanjem znanstvenih parkova u Mariboru i Osijeku intenzivirat će se transfer novih tehnoloških znanja sa sveučilišta u poslovnu zajednicu i time jačati inovacijski kapacitet lokalnog gospodarstva.

Nositelji projekta su Univerza v Mariboru i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a partneri su: Styrian Tehnološki Park, Grad Osijek, Poduzetnički inkubator BIOS, Centar za poduzetništvo Osijek i Tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku.

Odvijali su se i protokolarni susreti gradonačelnika obaju gradova povodom Dana Grada Maribora i Osijeka .

Skip to content