Više o Lausanne

Sadržaj

Više o Lausanne

Lausanne je grad u Švicarskoj u kantonu Vaud, na obalama Ženevskog jezera. Lausanne je glavni grad kantona Vaud i distrikta Lausanne. U gradu se nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora. Lausanne ima 128.432 stanovnika (2006. godine). Od 1997. godine Osijek i Lausanne su postali gradovi prijatelji.
Područje današnjeg grada Lausanne je bilo naseljeno u 4. tisućljeću p.n.e. Na mjestu tog naselja Rimljani su sagradili vicus, imenom Lousonna 15. godine, p.n.e., koji se nalazio na mjestu današnje četvrti Vidy. Ovo naselje se održalo, sve do pada Rimskog Carstva, kada su se stanovnici, zbog čestih napada Germana, preselili na obližnji brežuljak, danas centar grada. Lausanne je jedna od etapa ceste Via Francigena kojom su hodočasnici išli u Rim. Kasnije su gradom vladali savojski vojvode i biskup od Lausanne. Grad je potpao pod Bern u razdoblju od 1536. do 1798., kada su iz grada odnijeta mnoga kulturna bogatstva. U vrijeme Napoleonskih ratova mijenja svoj status. 1803. godine postaje glavno mjesto novoosnovanog kantona Vaud ulaskom u Švicarsku Federaciju. Od 1950-ih, do 1970-ih u grad se doseljuje veliki broj talijanskih imigranata. Na referendumu 1992. godine, građani grada su odbili ugostiti Zimske olimpijske igre, što je bilo vrlo neobično za grad u kojem se nalazi Međunarodni olimpijski odbor.

Najvažnije zemljopisno obilježje grada je Ženevsko jezero. Lausanne je izgrađen na južnim nizinama švicarskog platoa, s razlikama u visini od 500 m između južnog obalnog područja i sjevera grada. U središtu grada se prije nalazila rijeka Flon, koja je natkrivena u 19. stoljeću. Rijeka se danas nalazi ispod ulice Centrale. Nizinski dio bivše rijeke, također doprinosi razlikama u visini. Grad ima nadimak “europski San Francisco” zbog velikih uspona gradskih ulica.
Lausanne se nalazi između vinskih regija Lavaux (istočno) i la Côte (zapadno). Područje utjecajne zone grada ima oko 250.000 stanovnika.
U gradu se nalazi nekoliko svjetski poznatih obrazovnih ustanova, osobito na području turizma:

  • Škola hotelijerstva u Lausannei
  • Švicarski federalni tehnološki institut – Lausanne
  • Međunarodni institut za menadžment (IMD)
  • Sveučilište u Lausannei (Université de Lausanne)
  • Conservatoire de Lausanne

Bogati glazbeni život grada održavaju Orchestre de Chambre de Lausanne i Ensemble Vocal. Svake godine se održava Festival grada početkom srpnja. Također se održavaju i filmski festivali, Bachov festival (“Le Festival et Concours Bach de Lausanne”) i Noć muzeja (“La Nuit de Musées”). Lausanne je dom baleta Béjart.
Aktualni gradonačelnik Lausanne je Grégoire Junod.

Skip to content