Suradnja s Lausanne

Sadržaj

Suradnja s Lausanne

Grad Osijek i Grad Lausanne potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji 1997. godine. Tim su se sporazumom oba grada obvezali surađivati u svim područjima od interesa za Gradove i njihove građane.

Do sada su zajedničke aktivnosti između naših dvaju gradova bile slijedeće:

  • sudjelovanje i predstavljanje Grada Osijeka na sajmu u Lausanne 1997.godine. U razmjeni stručnog kadra u Lausanne su boravili predstavnici UO za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka te Centra za profesionalnu rehabilitaciju (2000.) prigodom kojega su razmijenili iskustva te bili primljeni u Gradskoj upravi. 2004. godine u razmjeni stručnog kadra je boravio djelatnik Grada Osijeka-UO za društvene djelatnosti (3 tjedna), a 2006. godine smo u programu suradnje predvidjeli nazočnost njihovog djelatnike iz Odjela za kulturu (što je i ostvareno), prigodom kojeg bi se dogovorili i mogući kulturni programi i razmjene u 2007.godini
  • 2008.godine ostvarena izložba u Galeriji likovnih umjetnosti Suvremena arhitektura švicarskog kantona Ticino u svijetu (na otvorenju nazočni predstavnici Grada Lausanne) i prvi suradnik švicarskog veleposlanstva.
  • 2009-lipanj Koncert mladih glazbenika Lausanne u glazbenoj školi Franje Kuhača

Savez Općina (Causes Communes Vaud) je u suradnji s Agencijom lokalne demokrcije Osijek od 1993. surađivao u sljedećim aktivnostima:

  • inicijativa i pomoć pri uspostavljanju Agencije lokalne demokracije u Osijeku kao jedne od prvih nevladinih organizacija na području grada i oblika decentralizirane međunarodne suradnje (sukladno preporukama Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe)
  • pomoć školama u školskoj opremi (školski pribor, namještaj i slično) školama „Tin Ujević“, „Dobriša Cesarić“, „Bilje“
  • osiguravanje školskog autobusa za školu u Ernestinovu
  • razmjena ekskurzija učenika osnovnih škola (uključena O.Š. „Bilje“ i „Dobriša Cesarić“) – troškove u potpunosti snosio Cause Communes Vaud
  • organizacija gostovanja grupe direktora osječkih poduzeća na velesajmu u Lausanni
  • pomoć pri uspostavljanju suradnje grada Osijeka s gradom Lausannom što je rezultiralo posjetom gradonačelnice Yvette Jaggi Osijeku kada je i potpisana Povelja o suradnji i prijateljstvu
  • prikupljanje financijskih sredstava za razminiravanje poljoprivrednih površina koje koristi Poljoprivredni Institut Osijek

Tijekom 2010. ostvarena je suradnja gradova Osijeka i Lausanne kroz slijedeće aktivnosti:

Gradonačelnik Krešimir Bubalo boravio je u nastupnom posjetu u gradu prijatelju Lausanne te se susreo s gradonačelnikom Lausanne Daniele Brelazom kako bi razgovarali o prošloj te budućoj suradnji.

Suradnjom gradova Lausanne i Osijeka, te Agencije lokalne demokracije u svibnju je održana međunarodna konferencija Voda – izvor života.

Zamjenik gradonačelnika Ivan Vrdoljak boravio je u švicarskom gradu Lausanne gdje je sudjelovao na godišnjem kongresu SESEC-a i međunarodne asocijacije IFGRA – Međunarodne mreže zelenih gradova i regija, u čije je članstvo Grad Osijek svečano primljen. Na kongresu SESEC-a Vrdoljak je održao predavanje na temu “Uloga projekata održivog razvoja u gospodarskom oporavku Slavonije i Baranje”. Uz sudjelovanje na kongresu sastao se s gradonačelnikom Lausanne te obišao postrojenja za obradu otpadnih voda i spalionicu smeća.

Na Osječkom ljetu kulture 2010. svojim umjetničkim programom predstavio se i grad Lausanne (NO.THING, plesna predstava Compagnie Linga Théâtre de l’Octogone Lausanne, Švicarska).

Na Međunarodnom festivalu kulture u srpnju 2010. u gradu Lausanne predstavila se je Umjetnička akademija iz Osijeka izvedbom dramske predstave Pravo na rad.

U prostorijama Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje održan je radni sastanak, na kojem je gošća bila Eva Affolter, koordinatorica za vanjske odnose i komunikaciju Grada Lausanne.

U 2011. godini grad Osijek je posjetila predstavnici Grada Lausanne, te se razgovaralo o novim oblicima suradnje dvaju gradova prijatelja. O aktivnostima Grada Osijeka na području realizacije projekata energetske učinkovitosti goste je upoznao zamjenik gradonačelnika Ivan Vrdoljak, koji je u dva navrata i sudjelovao u radu Međunarodne federacije zelenih regija u Lausanni.

U sklopu programa Tjedna Švicarske i švicarske kulture u Osijeku (rujan, 2011.), manifestacije kojom se po prvi put na ovakav način u našem gradu predstavlja Švicarska, u Gradskoj upravi organiziran je prijam za NJ.E. Denisa Knobla, veleposlanika Švicarske u RH. Švicarskog veleposlanika u pratnji Nicolasa Di Pinta, koordinatora vanjskih odnosa i komunikacija prijateljskog Grada Lausanne primila je zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković.

Skip to content