Suradnja s Budimpeštom XIII. okrug

Sadržaj

Suradnja s Budimpeštom XIII. okrug

Posredstvom Veleposlanstva Republike Mađarske i uz suglasnost Ministarstva Vanjskih poslova Republike Hrvatske tijekom 1998.godine uspostavljen je kontakt između Grada Osijeka i XIII. okruga grada Budimpešte. Iste godine razmijenjena su izaslanstva dvaju gradova, a u Osijeku je postavljena Spomen ploča-dar Grada Budimpešte u sjećanje na prihvat mađarskih izbjeglica 1956. godine.

Međusobno upoznavanje i dosadašnja iskustva suradnje ocijenjeno je korisno i pozitivno, što je 1999. godine rezultiralo Pismom namjere o suradnji koju su potpisali gradonačelnik prof.dr.Zlatko Kramarić i dr.Jozsef Toth.

Iz ovih kontakata proizašla je inicijativa da Grad Osijek i Budimpešta XIII. okrug potpišu Sporazum o suradnji i prijateljstvu što je 2001.godine i učinjeno. Tijekom svih godine suradnje ostvareni su kontakti na različitim područjima djelatnosti: uz pomoć HGK Županijske komore Osijek organizirani su susreti gospodarstvenika, a u oblasti kulture i obrazovanja razmijenjene su izložbe i susreti učenika.

XIII. okrug grada Budimpešte jedan je od gospodarski najperspektivnijih dijelova grada. Uz višestoljetnu tradiciju na području grada se nalazi čitav niz institucija kojima bi suradnja bila u obostranom interesu. U dio grada spada i jedna od najpoznatijih turističkih destinacija grada -Margit sziget- otok na Dunavu koji je upisan u UNESCO-vu listu svjetske prirodne baštine.

Ostvarena suradnja od 2001.-2011.

Suradnja na području obrazovanja i rada s djecom: Taborovanje djece i mladeži s djecom i mladima iz gradova prijatelja Pečuha, Budimpešte i Osijeka na jezeru Velence u Mađarskoj te Omišlju Hrvatska (svake godine), uspostavljena suradnja OŠ Fran Krsto Frankopan iz Osijeka sa školom Dozsa Gyrgy iz Budimpešte XIII.okruga.

Sudjelovanje ravnatelja i pedagoga Mađarskog obrazovno-kulturnog centra u Dane pedagoga u XIII. okrugu Budimpešte, 2001.godine.

Suradnja na području kulture:

  • 2000. godine izložba „Samouka umjetnost“ slikara amatera „LIKAR“ i drugih održana u Budimpešti
  • Mladi umjetnici HDLU-a Osijek izložili su svoje radove u prostoru Lurdy haz u Budimpešti
  • Gostovanje likovnih umjetnika XIII Budimpeštanskog okruga u ID Waldinger u lipnju 2001. godine
  • 20.7.2003. Koncert Budimpeštanskog puhačkog orkestra na Osječkom ljetu kulture 2003.
  • 8.7.2007. jazz koncert „Budapest jazz orkestar“ na Osječkom ljetu kulture 2007.
  • Izložba i predavanje „A kuće su se preporodile“ o obnovi pročelja u Budimpešti – održano na EXPO 2001.
  • Dječje kazalište u Osijeku postiglo je dogovor sa čuvenim redateljem i direktorom Uj Szinhaza (Novo kazalište) Janos Szikorom o postavljanju premijere „Junaci Pavlove ulice“ na OLJK 2010.
  • Na jesenjim Danima Mađara u Osijeku redovito gostuju zborovi, folklorne skupine iz Budimpešte s etno programima. Nositelj suradnje i dogovora je „Nepkor“

Gospodarstvo i zaštita okoliša: Sudjelovanje XIII.Okruga Grada Budimpešte na obrtničkom i sajmu obnove i izgradnje EXPO svih godina ( osim 2007., ali priprema se dolazak na sajam 2008.)

Sudjelovanje stručnjake s područja zaštite okoliša XIII.Okruga Grada Budimpešte na stručnom skupu pod nazivom “Gospodarenje otpadom” 2001.

Športska suradnja: Sudjelovanje na malonogometnom turniru povodom Sv.Petra i Pavla u Osijeku svih godina, ostvareni kontakti između kickboxing klubova, sudjelovanje osječkih atletičara na atletskom meetingu 2006. i 2007.godine, sudjelovanje plivača na turniru u Osijeku povodom Dana Grada Osijeka, sudjelovanje predstavnika seniora dvaju gradova na Olimpijadi seniora u svim gradovima uključenim u projektu, sudjelovanje košarkaša i rukometašica Osijeka na turniru u Budimpešti.

Tijekom 2010. nastavljena je intenzivna suradnja gradova Osijeka i Budimpešte XIII. okruga koja je utvrđena razmjenom Plana međunarodnih aktivnosti tijekom 2009. naših dvaju gradova.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo je sudjelovao na Konferenciji o EU strategiji za Podunavsku regiju u Budimpešti te se tom prigodom protokolarno susreo s gradonačelnikom Jozsefom Tothom i razgovarao o suradnji dvaju gradova.

Suradnja na gospodarskom planu nastavljena je predstavljanjem gospodarstva našeg prijateljskog okruga na Međunarodnom sajmu obrtništva, graditeljstva i opreme EXPO 2010. koji se održao od 27.-30. svibnja 2010. Budimpešta XIII. okrug od Grada Osijeka je, na bazi reciprociteta, dobio opremljen izložbeni prostor od po 12 četvornih metara na kojima je predstavljeno gospodarstvo i turizam. Uz nastup na Sajmu EXPO, predstavnici Budimpešte XIII. okruga, njihovi gospodarstvenici te predstavnici diplomatskih predstavništava u Republici Hrvatskoj sudjelovali su na jednodnevnom okruglom stolu pod nazivom „Mogućnosti ulaganja u grad Osijek“.

Djeca Grada Osijeka boravila su u reciprocitetnoj razmjeni s gradom prijateljem Budimpeštom XIII. okrugom na jezeru Velence u Mađarskoj.

Uspostavljena je suradnja između Osnovne škole Jagode Truhelke iz Osijeka i škole Eötvös Jozsef iz Budimpešte XIII. okrug.

Dana 1. lipnja gradonačelnik Krešimir Bubalo je sudjelovao u protokolarnoj posjeti povodom obilježavanja Dana XIII. okruga.

Na športskom planu Kickboxing klub Victoria nastavila je suradnju s partnerskim klubom iz Budimpešte XIII. okruga. Tradicionalni malonogometni turnir gradova prijatelja u Osijeku povodom sv. Petra i Pavla održan je od 25. – 27. lipnja 2010. godine u Osijeku uz sudjelovanje ekipe i iz Budimpešte XIII.okruga.

U 2010. svečano je obilježen i dan sv. Petra i Pavla kojom su prigodom u Osijeku boravile delegacije gradova prijatelja Grada Osijeka uključujući i predstavnike Budimpešte XIII.okruga.

U studenome 2010. u Osijeku je održana dvodnevna Međunarodna konferencija mladih gradova prijatelja Grada Osijeka koju su organizirali Savjet mladih Grada Osijeka i Županijski savjet mladih, a na kojoj su sudjelovali i mladi Budimpešte XIII. okruga. Na konferenciji se raspravljalo o mogućim projektima suradnje mladih predstavnika gradova prijatelja Osijeka.

U sklopu proslave Dana Europe 8.svibnja 2011. u Osijeku, gradonačelnik Krešimir Bubalo primio je predstavnike grada prijatelja Budimpešte XIII.okruga.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo boravio je u službenom posjetu u XIII. okrugu Budimpešte u povodu Dana ovog okruga, koji je ujedno bio i prigoda za svečano obilježavanje 10. obljetnice od potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između ova dva grada.

Za predstavnike Gradova prijatelja Grada Osijeka, koji u Osijeku borave prigodom Dana zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla (2011.), u Atriju Muzeja Slavonije priređen je tradicionalni Svečani prijam.Od deset prijateljskih gradova, ovom prigodom grad Osijek posjetili su i predstavnici Budimpešte XIII.okruga.

U sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska pod nazivom “Južni most”, u Osijeku se pod pokroviteljstvom dvaju gradonačelnika, g.Krešimira Bubala i g.Jozsefa Totha, a u sklopu obilježavanja 10.obljetnice prijateljstva Osijeka i Budimpešte XIII.okruga, održao “13.Dan Mađara u Osijeku” na kojima je nazočio i izaslanik gradonačelnika prijateljskog grada Pečuha.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo je boravio u službenom posjetu Budimpešti. Tom je prilikom položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika Miroslavu Krleži, ispred Prirodoslovnog muzeja na budimpeštanskom Trgu Ludovika. Uz radne sastanke koji su održani u Veleposlanstvu RH u Budimpešti i Gradu Budimpešti, izaslanstvo Grada Osijeka posjetilo je i XIII. okrug (grad prijatelj) i gradonačelnika dr. Joszefa Totha.

Gradonačelnik Ivan Vrkić primio je 29. lipnja, 2013. u Gradskoj upravi gradonačelnika Budimpešte XIII. okruga dr. Józsefa Tótha sa suradnicima i gradonačelnika Pečuha Pavu Zsolta . Uz izraze dobrodošlice i želje za daljnjim njegovanjem i unapređivanjem međusobnih odnosa između gradova koje veže duga povijest prijateljstva, gradonačelnik je istaknuo i ambiciju za podizanjem razine suradnje, posebice na području gospodarstva. Gradonačelnici dvaju mađarskih gradova podijelili su s osječkim gradonačelnikom svoja iskustva u obnašanju funkcije čelnih ljudi grada, ali i iskustva Mađarske kao članice Europske unije. Pružili su potporu Republici Hrvatskoj kao novopridruženoj članici te naglasili svoje uvjerenje kako ona svojim članstvom može uvelike doprinijeti ovoj zajednici.

Skip to content