Gospodarstvo u brojkama

Sadržaj

Gospodarstvo u brojkama

Osijek je četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, najveći grad Slavonije i Baranje te sjedište Osječko-baranjske županije. Gospodarstvo grada Osijeka imalo je do sada osobine tradicionalne strukture, tek s nekoliko industrijskih grana koje imaju orijentaciju na tržišta izvan lokalnog područja. Prema djelatnostima, najvažniju ulogu imaju trgovina, prerađivačka industrija i građevinarstvo, i to po kriterijima ukupnog prihoda, zaposlenosti i izvoznoj orijentiranosti.

Broj nezaposlenih osoba na području grada Osijeka prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Osijek, na kraju 2016. godine iznosio je 7.299 osoba. Godinu dana kasnije, 2017.g., broj nezaposlenih je iznosio 6.207 osoba. Broj nezaposlenih na dan 30. lipanj 2018. godine iznosi 5.010 osoba. Broj nezaposlenih u promatranom periodu je u padu i raditi ćemo na tome da se ovakav trend nastavi.

„Doing Business u Europskoj Uniji 2018“ izvještaj izradila je Grupa Svjetske banke na zahtjev i uz financijsku potporu Europske komisije. Navedeno izvješće prati poslovne propise koji utječu na mala i srednja poduzeća u 190 zemalja svijeta. Vodeću poziciju na rang listi koja se odnosi na domaća mala i srednja poduzeća ima Varaždin. Na drugom visokom mjestu je Osijek, na trećem Rijeka, na četvrtom Zagreb, a Split na petom mjestu.
Od pet promatranih regulatornih područja, grad Osijek najbolji je u Hrvatskoj u uknjižbi prava vlasništva i rješavanju trgovačkih sporova.

Veličina slova