Plan aktivnosti na suzbijanju alergenih korova, posebno ambrozije

Sadržaj

Plan aktivnosti na suzbijanju alergenih korova, posebno ambrozije

Provedbom brojnih aktivnosti u području zdravstva, Grad kontinuirano ispituje potrebe građana te formulira jasne prioritete za njihovo zdravlje i socijalnu sigurnost. Alergije danas zauzimaju značajno mjesto u pobolu stanovnika Grada Osijeka. Prema podacima Kliničkog bolničkog centra Osijek, Odjela za imunologiju i alergologiju građane Osijeka muče različite alergije, čiji se broj za vrijeme mjeseca kolovoza i rujna zbog ambrozije poveća. Za prevenciju alergijskih simptoma od posebnog značaja za liječnike i građane je podatak o početku i kraju peludne sezone, koji se dobiva sustavnim mjerenjem koncentracija peludnih zrnaca u zraku.

S obzirom na problem širenja ambrozije s vrlo visokim koncentracijama peludi u zraku u vrijeme cvatnje biljke, nameće se potreba za organiziranom kontrolom širenja, odnosno suzbijanjem tog alergenog korova, kako bi se koncentracije peludi u zraku smanjile na manje od 30 zrnaca u m3. Jedna biljka ambrozije proizvede prosječno 60.000 sjemenki godišnje. Sjeme ambrozije je izrazito otporno pa može preživjeti i do 30 godina. U našim krajevima niče sredinom travnja, cvatnja započinje sredinom srpnja i traje sve do prvih mrazeva. Jedna zrela biljka ambrozije ima oko 170.000 cvjetova i otpušta i do 8 milijuna zrnaca polena. Biljka je u ranom stadiju razvoja od 4 do 6 mjeseca, a u cvatnji od 7 do 10 mjeseca. Polen ambrozije je izrazito pokretan, širi se oko jedan kilometar uokrug biljke, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenosti nekoliko stotina kilometara. Brzina migracije biljke ambrozije je između 6 i 20 kilometara godišnje, a godišnje jedna biljka proizvede prosječno 60 000 sjemenki.

S obzirom na je broj oboljelih iz godine u godinu u porastu, a alergija na polen ambrozije predstavlja veliki zdravstveni i gospodarski problem, Grad Osijek svake godine donosi Plan aktivnosti na suzbijanju ovog alergenog korova s ciljem provedbe aktivnosti važnim za rješavanje ovoga problema.
Planom aktivnosti provode se sljedeće aktivnosti:
– mjerenje koncentracije peludi u zraku,
– provođenje aktivnosti u cilju edukacije građana o štetnosti alergenih korova, posebno ambrozije,
– provođenje organiziranih akcija uništavanja i suzbijanja ambrozije,
– uključivanje gradskih četvrti i mjesnih odbora u provođenju planiranih aktivnosti,
– edukacija učenika osnovnih škola o alergijskim bolestima,
– praćenje zdravstvenih poteškoća građana,
– aktivnosti komunalnih redara i poljoprivrednog redara Grada Osijeka te inspekcija Ministarstva poljoprivrede na suzbijanju i uništavanju ambrozije na području Grada Osijeka.

Podatke o koncentraciji peludi za Grad Osijek možete pratiti na web stranici zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije na linku.

Skip to content