Projekti Grada Osijeka u fazi pripreme ili provedbe

Sadržaj

Projekti Grada Osijeka u fazi pripreme ili provedbe

Grad Osijek s partnerima radi na pripremi i provedbi projekata koji će nesumnjivo doprinijeti razvoju turizma kroz obnovu i uređenje stare gradske jezgre, kroz kreiranje novih atrakcija vezanih uz kulturu i očuvanje tradicijske kulture, kroz atrakcije vezane uz sport i rekreaciju te uz povećanje smještajnih kapaciteta.

1. Vodenica

U okviru EU projekta “Mlinarev put” najvažnija aktivnost je izgradnja Vodenice na rijeci Dravi, koja ima za cilj oživljavanje tradicijskih zanata i njihovu prezentaciju u izvornom ambijentu. U sklopu istraživanja etnografskog nasljeđa na temu tradicijskih zanata, mlinova i vodenica, izgradnja vodenice na rijeci Dravi i rekonstrukcija mlina i vodenice u mjestu Orfu bila su osnova za suradnju Hrvatske i Mađarske na ovom projektu. Osijek je u 19. stoljeću bio vodeničarski centar Slavonije i na njegovom području bilo je 60 mlinova – vodenica, međutim do danas nije sačuvana ni jedna. Izgradnjom replike tradicionalnog mlina – vodenice Osijek će dobiti podsjetnik na tradiciju i dakako osebujnu turističku atrakciju. U Vodenici na rijeci Dravi posjetitelji će moći uživati već u ljeto 2015. godine.

2. Hostel – edukativni i informativni turistički centar mladih stara pekara

Hrvatski ferijalni i hostelski savez i Grad Osijek pripremili su projekt rekonstrukcije zgrade Stare vojne pekare u Tvrđi u multifunkcionalni omladinski hostel. Hostel, kao edukativni i informativnI turistički centar mladih, trebao bi biti smješten na oko 5.000 četvornih metara ukupne bruto površine. Prenamjenom osnovne građevine dobili bi smještajne kapacitete od oko 130 ležaja, više suvremeno opremljenih prostorija kapaciteta za 30-50 osoba za održavanje edukativnih programa (seminari, treninzi, prezentacije), informativno omladinski turistički centar te izložbeni i koncertni prostor. Integracijom svih sadržaja, od ponude smještaja, prehrane, organizacije i provedbe edukativnih, kulturno – umjetničkih i zabavnih programa te osnivanje informativno turističkog centra za mlade, trebali bi se dobiti višestruki učinci koji će se reflektirati na razvoj omladinskog turizma, povećanje rekreativnih, zabavnih i kulturnih manifestacija i usluga, a što će u konačnici povećati turistički potencijal kako grada Osijeka tako i kontinentalne Hrvatske.

3. Razvoj i unapređenje osječke Tvrđe

Agencija za obnovu osječke Tvrđe i Grad Osijek planiraju urediti staru gradsku jezgru Tvrđu kroz obnovu i rekonstrukciju javne turističke infrastrukture (uređenje ulica i zamjena komunalnih instalacija) te obnovu neuređenog Trga Vatroslava Lisinskog. Tvrđa, kao jedinstveno povijesno i kulturno dobro, predstavlja značajan potencijal za razvoj i unapređenje turizma u gradu i regiji. Uređenje infrastrukture doprinijet će stvaranju boljih uvjeta za privlačenje većeg broja turista, a ujedno bi trebalo rezultirati i povećanim brojem investicijskih projekata u Tvrđi, među kojima i povećanjem privatnih investicija za smještajne kapacitete.

4. Adrenalinski park

Športski objekti d.o.o., Grad Osijek, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o., Turistička zajednica grada Osijeka, Aeroklub Osijek, Autoklub Slavonija i Udruga Motosport Osijek pripremili su projekt Adrenalinski park. Ovim projektom se želi osmisliti i povezati različite sportsko-rekreativno-zabavne sadržaje koji će gradu Osijeku pružiti priliku razvoja posebnih turističkih sadržaja. Riječ je o izgradnji centra ekstremnih sportova koji će se nalaziti na lokaciji postojećeg sportskog aerodroma na kojem će se održavati sportovi poput sportskog zrakoplovstva, padobranstva, motornih zmajeva, balona na vrući zrak, paraglidinga i slobodnog penjanja. U okviru projekta će se izgraditi moderna trkaća staza za automobile, motocikle, kartinge i četverokotače sa svim dodatnim sadržajima (parkiralište, bungalovi, sanitarni čvor, boksovi, ugostiteljski objekti). Izgrađena staza bi se koristila za organiziranje natjecanja u različitim moto disciplinama, za treninge i rekreacijske vožnje te kao poligon škole sigurne vožnje kako bi se edukacijom korisnika motornih vozila povećala sigurnost u prometu grada i regije.

5. Uređenje I. dijela VIII. Bastiona te Kronenwerka Tvrđe u svrhu kulturnog turizma

Grad Osijek, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i Agencija za obnovu osječke Tvrđe pripremaju projekt Uređenje I. dijela VIII. Bastiona i Kronenwerka Tvrđe u svrhu unapređenja kulturnog turizma. Uređenje VIII. Bastiona usmjereno je ka novoj funkcionalnosti gradskih prostora u Tvrđi, i to u smjeru kulturnog turizma i turističke atraktivnosti prostora, a prvenstveno u cilju očuvanja vrijedne kulturne baštine. Na prostoru Kazamata, istočno od Vodenih vrata, uredile bi se radionice starih zanata, a u jednom već uređenom dijelu su slikarske, kiparske i grafičke radionice i ateljei. U dijelu VIII. Bastiona uredili bi Muzej domovinskog rata, Muzej dječje mašte, Muzej lutkarstva, prostore za udruge u kulturi, izložbene prostore te dodatne ateljee i radionice za umjetnike. Nadalje, planirano je uređenje unutrašnjosti Galerije Waldinger, Franjevačkog samostana kao arheološkog parka, te bi se i ostali kazamati u Kronenwerku uredili. Sačuvana i revitalizirana stara gradska jezgra postat će još veća turistička atrakcija.

6. Kulturni centar Eurodom

Grad Osijek radi na pripremi projekta Kulturni centar Eurodom, u okviru kojeg bi se izvršilo unutrašnje uređenje postojeće zgrade. Zgrada Kulturnog centra trebala bi osigurati primjerene prostore za daljnji razvoj kulturnih djelatnosti u gradu. Prostori su predviđeni za kulturno-umjetnički amaterizam, dva izložbena prostora, koncertno-kazališna dvorana te prostor za multimedijalni centar za mlade. Potrebno je izraditi i ugraditi posebnu propadajuću pozornicu koja bi bila funkcionalna za kazališne izvedbe, a za koncerte klasične glazbe neophodno je kupiti novi koncertni klavir. Uređenjem ovog prostora obogatila bi se kulturna ponuda grada i doprinijelo turističkoj privlačnosti grada.

7. Regionalni centar tradicijske kulture, folklora i glazbene umjetnosti

HKUD “Osijek 1862 ” i Grad Osijek pripremaju projekt Regionalni centar tradicijske kulture, folklora i glazbene umjetnosti jugoistočne Europe. Projekt bi se provodio na prostoru Šećeranskog doma, a njegovom realizacijom povećali bi se prostorni kapaciteti i stvorili bolji uvjeti za kvalitetniji rad, stručna usavršavanja i scenske nastupe. Ovo bi trebalo biti mjesto gdje će svoju tradicijsku kulturu moći baštiniti i prenositi na mlađe generacije kulturno umjetnička društva, ansambli, udruge iz kulture i udruge nacionalnih manjina koje njeguju svoju tradicijsku kulturu kroz pjesmu, ples i običaje. Cilj je da Regionalni centar tradicijske kulture postane reprezentativno središte umjetnosti u cijeloj regiji, uključujući Mađarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu.

8. Preseljenje Muzeja Slavonije i proširenje muzejske zbirke

Grad Osijek, Ministarstvo kulture i Agencija za obnovu osječke Tvrđe pripremaju projekt Preseljenje Muzeja Slavonije i proširenje muzejske zbirke. Kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje Muzeja Slavonije, s obzirom na njegove prostorne potrebe, planirano je njegovo preseljenje u zgradu Donje oružarnice, današnje Vege. Provedbom projekta bi se obnovio, očuvao i revitalizirao dio stare barokne gradske jezgre Tvrđe, omogućilo bi se normalno funkcioniranje muzeja te bi se povećala razina inventiranosti i obrade muzejske građe, povećao bi se broj muzejskih zbirki što bi u konačnici rezultiralo proširenjem kulturno turističke ponude.

Skip to content