Zajednički projekti Turističke zajednice grada Osijeka i Grada Osijeka

Sadržaj

Zajednički projekti Turističke zajednice grada Osijeka i Grada Osijeka

Grad Osijek kao grad bogate povijesne i kulturne tradicije zajedno s Turističkom zajednicom grada Osijeka radi na obogaćivanju turističke ponude grada kroz oživljavanje projekata koji će vratiti zatomljenu osječku gradsku tradiciju. U proteklome razdoblju Grad je iz svoga proračuna izdvojio znatna financijska sredstva kako bi se određeni projekti mogli realizirati.

Tako su prethodnih godina zaživjeli sljedeći projekti:

1. Turistički tramvaj

Osječki turistički tramvaj su obnovljena motorna kola električnog tramvaja proizvođača Škoda iz 1928. godine. Obnovljena su kola prva kola električnog tramvaja, koja su 1928. godine došla u Osijek (kola broj 8 iz te serije). Prema našim saznanjima, to su i najstarija kola električnog tramvaja koja su u izvornom stanju, bez ugradnje novih tehnologija, u prometu i to na području cijele Europe.

Naime, iako su se fijakeri kao redovno prijevozno sredstvo održali sve do polovice dvadesetog stoljeća, Poglavarstvo Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka – u to vrijeme najvećeg hrvatskog grada, još je polovicom devetnaestog stoljeća nastojalo organizirati suvremeniji javni prijevoz putnika. 1883. godine taj je plan i ostvaren i osječkim je ulicama prošao prvi konjski tramvaj u Hrvatskoj. Tadašnje dvije tramvajske linije povezivale su najudaljenije krajeve grada i začele sustav današnjeg gradskog prometa. Četrdesetak godina kasnije tramvaj na konjsku vuču zamijenjen je, uslijed opće elektrifikacije grada, električnim tramvajem.

Jedina sačuvana prikolica tog prvog osječkog električnog tramvaja sada je opet u potpunosti obnovljena i osposobljena za promet. Osječkim ulicama tako kao prava atrakcija ponovno vozi tramvaj koji je Osječanima život činio udobnijim i jednostavnijim još prije više od osam desetljeća.Tramvaj je opremljen bežičnim razglasom i s dva plazma ekrana. Odore vozača i turističkog vodiča replike su iz 1926. godine te su, kao i tramvajska kola, u funkciji turističkog razgledanja grada.
Vožnja turističkog tramvaja za organizirane skupine posjetitelja može se dogovoriti s GPP-om dok se u protokolarne i promidžbene svrhe vožnja dogovara s Turističkom zajednicom grada Osijeka.

2. Gradski pandur

I gradski su panduri postali dio turističke ponude grada Osijeka. Prolazeći gradskim ulicama, fijakeri i stari električni tramvaj zaista pružaju impresivan doživljaj, no cijelu tu sliku upotpunjuju i pripadnici Gradske redarstvene straže. Neprikosnovenog garda i veličanstveno odjeveni u replike nekadašnjih redarstvenih odora, stražari oživljavaju gotovo u potpunosti zatomljenu gradsku tradiciju. Tijekom 19. stoljeća brojnim je statutima nametnut strogi pravilnik za pripadnike straže čija se uloga sastojala u održavanju javnog mira i sigurnosti. No, stražarom nije mogao postati bilo tko. Tek ispunjavajući stroge uvjete, muškarac je mogao pristupiti redarstvenicima, a kršenjem tih pravila ne samo da bi bio sankcioniran, već bi se to tumačilo i kao uvreda građanskom duhu.

Današnja redarstvena straža nema više nekadašnje zadatke, njena je uloga isključivo turističke naravi, a stražari su opremljeni replikama izrađenima na temelju sačuvanih odora i oružja koje se od završetka Drugog svjetskog rata čuvaju u fundusu osječkog Muzeja Slavonije. Možda stražari i nisu više zaduženi za održavanje reda i mira, no kada prođete pored jednog od njih, to vam svakako daje određen osjećaj sigurnosti. Navodi nas na pomisao da je život u Osijeku tijekom 19. i 20. stoljeća zaista bio poseban i lijep, a inicijative za revitalizaciju redarstvene straže, starog tramvaja i fijakera omogućuju da kroz neposredno iskustvo doživimo kako je to približno izgledalo i kako su se Osječani tada osjećali. Na gotovo svim manifestacijama u organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, Grada Osijeka ili drugih organizatora, kada god se procijeni da je primjereno, gradski panduri sudjeluju u programu.

Turistički vodiči, u odori gradskog pandura, po želji gostiju grada mogu obavljati i turističko vođenje. Usluge turističkog vođenja mogu se naručiti u TIC-u Tvrđa i u TIC-u Gornji grad prema službenom i odobrenom cjeniku Udruge vodiča. U krojačnici HNK-a u Osijeku izrađeno je 5 kompletnih odora s pripadajućom opremom (čizme, torba i sablja) za četiri pandura i jednog dočasnika.

3. Fijaker s konjskom zapregom

Fijaker s konjskom zapregom, kočije koje su simbolizirale gradski duh i kulturu Osijeka, vratio je na ulice grada prepoznatljivu sliku tradicionalnog gradskog prijevoznog sredstva. Voznim redom ustanovljenim davne 1879. godine bila su propisana sva pravila vezana uz ponašanje vlasnika kočije, kočijaša pa čak i samih putnika. Iz tih je pravila izviralo dostojanstvo koje još i dan danas predstavlja osnovno načelo građanstva. Vrsni kočijaš tako je trebao biti punoljetan, trijezan, pouzdan i neporočan i vožnji potpuno vješt. Naravno, od njega se očekivalo da „imade podpuno znanje mjesnih okolnosti grada” kako bi u svakoj situaciji bio adekvatan sugovornik gospodi koju prevozi. Prema svojim putnicima kočijaš se trebao pristojno i uljudno vladati, a stroga pravila kojih se morao držati odnosila su se i na njegove putnike. Putnikom se tako smatrala svaka čisto odjevena osoba dok se pijanim osobama vožnja mogla i uskratiti.

Sva ta pravila definirana Voznim redom iz 1879. godine ukazuju na to koliko je Osječanima bilo stalo do njihove građanske kulture, a njihovi današnji gosti mogu to isto osjetiti zahvaljujući novoj inicijativi koja iznova oživljava davnu tradiciju vožnje fijakerima.

Fijaker s konjskom zapregom postao je tako dio turističke ponude Grada Osijeka. Na manifestacijama u organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka i Grada Osijeka, kada se ocijeni da je primjereno, organiziraju se vožnje turističkim fijakerom. Dopušteno prometovanje fijakera s konjskom zapregom u turističke svrhe je na relaciji Gornji grad (Pejačevićeva ulica ) – Tvrđa (Trg sv. Trojstva).

4. Sajam antikviteta

Osječki sajam antikviteta održava se u organizaciji Glasa Slavonije d.d., uz suorganizaciju Turističke zajednice grada Osijeka i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka. Svaka prva subota u mjesecu predodređena je za Osječki sajam antikviteta, i to tijekom cijele godine.

Lokacija na, po mnogočemu posebnom, gradskom trgu – Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi je izuzetno atraktivna, zbog neposredne blizine Muzeja Slavonije i Arheološkog muzeja, što daje dodatnu vrijednost ovoj manifestaciji, budući da su posjetitelji sajma ujedno i potencijalni gosti ovih institucija. Na sajmu izlaže oko 70 izlagača iz zemlje i inozemstva. Velik interes za izlaganje kao i za posjet, već je iskazan i od strane partnera iz susjednih zemalja, ali i od strane ugostitelja i hotelijera u gradu Osijeku.

Skip to content