Otvorena izložba “U dva svijeta – 25 njemačkih priča”

Objavljeno: 12.10.2021

Izložba “U dva svijeta – 25 njemačkih priča” otvorena je u nedjelju navečer u osječkom Kulturnom centru. Putujuću izložbu postavlja Radna zajednica njemačkih manjina, a cilj joj je pokazati da Nijemci stoljećima žive kao manjina u 25 država.

Izložba kroz medijalne kutije i tekstualne panele s raznim citatima i pričama o jeziku, kulturi, tradiciji i vjeri predstavlja Nijemce iz Danske, s Baltika, iz Srednje Europe te država bivšeg Sovjetskog Saveza, prikazujući što im je zajedničko i što ih razlikuje.

U ime gradonačelnika Ivana Radića pozdrave okupljenima uputila je njegova zamjenica Jasenka Crnković, naglasivši kako joj je posebna čast otvoriti prekrasnu izložbu koja govori o svom bogatstvu njemačkih manjina, njihovoj različitosti i velikom zajedništvu.

Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice zemaljske udruge Podunavskih Švaba, rekao je kako mu je drago što je nakon gotovo četiri godine putovanja po Euroaziji izložba napokon stigla u Osijek.

– Drago mi je što će osječka publika imati priliku vidjeti koliko je njemačka manjina u svim svojim sličnostima vrlo različita, jer njemačka manjina ne živi jednako u Danskoj i Kirgistanu, različiti su to svjetovi, no naša koordinacija brine se o svima nama, i na zapadu i na istoku Europe, i povezuje nas kako bismo razmjenom ideja i projekata bili jači i zajedno – kazao je Ham.
Koordinatorica Radne zajednice njemačkih manjina Renata Trischler napomenula je kako je cilj ove putujuće izložbe na licu mjesta dati više saznanja o manjini, ali i ukazati na činjenicu da Nijemci stoljećima žive u puno država.

– Ovdje su na panelima predstavljene njemačke manjine od Danske do Armenije, od Baltika do Balkana, a izradile su ih same organizacije njemačkih manjina upravo iz tih 25 država koje su bile domaćini izložbe. Izložba je zapravo informativno-dokumentarnog tipa i kroz medijalne kutije i tekstualne panele s raznim citatima i pričama prikazuju mnogo toga o jeziku, kulturi, tradicijama, vjeri njemačkih manjina u tih 25 država. Tekstovi na pločama su na njemačkom jeziku, no Njemačka je zajednica izradila katalog na hrvatskom jeziku prema kojemu se ona može pratiti – istaknula je Trišler.

Izložbu je kroz četiri putovanja i više od 40.000 prijeđenih kilometara vidjelo 50.000 ljudi u 25 gradova i 16 država, a u osječkom Kulturnom centru može se pogledati do kraja listopada.
Postavljanje izložbe “U dva svijeta – 25 njemačkih priča” financirano od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Skip to content