Završetak projekta „Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila”

Objavljeno: 06.07.2017

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota nazočio je svečanosti prigodom završetka projekta Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

Na projektu je radilo 20 studenata ovog fakulteta koji su u svojim završnim i diplomskim radovima obrađivali različite komponente solarnog električnog vozila, povezujući tako informatiku, automatiku i energetiku obnovljivih izvora energije. S obzirom na to da promet troši više od 30 % ukupne energije, a zbog uporabe fosilnih goriva odgovoran je za 25 % globalnih emisija ugljičnog dioksida, ovim projektom, primjenom inovativnih metoda i materijala, želi se smanjiti potrošnja energije i emisija CO2 čime se izravno djeluje na zaštiti okoliša i ublažavanju klimatskih promjena.

Zamjenik je naglasio da Grad ima izuzetno dobar odnos sa Sveučilištem koje, sa svojih 20-ak tisuća studenata, može i mora biti generator razvoja. Nova znanja i nove tehnologije temelj su napretka, ne u budućnosti, nego već u ovom trenutku, jer upravo sada utiremo puteve i smjernice onoga što će se ubrzo događati. Izuzetno je važno da ti putevi budu utemeljeni, kako na tehnologiji i znanju, tako i na humanosti, suosjećanju, prožimanju čovjeka i prirode, poštivanju planeta na kojem živimo, a time i čuvanju svih prirodnih resursa i korištenju obnovljivih izvora energije.

Romana Radić

Skip to content