Veleposlanik NR Kine u nastupnom posjetu Osijeku

Objavljeno: 05.07.2017

Nastupni posjet veleposlanika Narodne republike Kine razliku se od većine dosadašnjih sličnih protokolarnih posjeta jer je NJ.E. Zhaominga Hua došao sa sasvim konkretnim prijedlozima kako potaknuti napredak u ovom dijelu Hrvatske i Osijeku.

Oduševio je gradonačelnika Ivana Vrkića izuzetnim poznavanjem ovdašnjih prilika ustvrdivši kako je budućnost razvoja Hrvatske upravo u istočnoj Hrvatskoj, odnosno kako do većeg zamaha i rasta na državnoj razini ne može doći dok se ne uloži u ovaj dio države i tako potakne gospodarstvo. NJ.E. odabrao je Osijek za svoj prvi službeni posjet izvan Zagreba, ne samo zato što je lijep grad, kako kaže, nego jer smatra da je Osijek prepun mogućnosti koje samo treba iskoristiti na pravi način. Kinezi su izrazili želju sudjelovati u reindustrijalizaciji Osijeka, a veleposlanik budućnost vidi i u internetskoj trgovini i Osijek kao logističko središte za ovaj dio Europe. Pomorski put svile 21. stoljeća te suradnja 16+1 sa zemljama središnje i istočne Europe, također su neke od mogućnosti u kojima su hrvatski susjedi Mađarska i Srbija već aktivni, pa bi i istočni dio Hrvatske mogao biti dio tih planova.

Razgovor je iznjedrio zanimljive ideje i zajedničke dodirne točke koje ćemo u daljnjem dijalogu operativno razraditi te bi mogle biti na korist grada i svih naših sugrađana – poručio je gradonačelnik.

Jasenka Mađarević

Skip to content