SPEKTAKULARAN KONCERT DARKA RUNDEKA I JAZZ ORKESTRA HRT-A, PANEL I IZLOŽBA OLTTIMES I PROJEKT DAMIRA HOYKE

Objavljeno: 05.07.2021

Fotografski projekt „City art“ predstavio je poznati fotograf, pisac i edukator Damir Hoyka u razgovoru s Osječankama i Osječanima kod Pješačkoga mosta. Osijek je prvi grad u kojemu će se realizirati projekt City art, a uslijedit će i izložba fotografija kao rezultat boravka i rada u Osijeku i na Osječkome ljetu kulture pojasnio je Hoyka. City art je projekt u kojem gradove želim pretvoriti u umjetnost, a Osijek je grad po mjeri čovjeka, bremenit znamenitostima, ljudi su me brzo integrirali i gdje god dolazim, dolazim zbog ljudi, dodao je Hoyka.

Velio je zanimanje građana izazvala i multimedijalna izložba i panel diskusija OLTTIMES Osječke tvornice ideja koja je predstavila zaboravljenu i zapuštenu industrijsku baštinu grada kroz videoprojekcije, film, fotografije i tople priče radnika sada već gotovo zaboravljenih osječkih tvornica. Davorin Jašinski predsjednik Osječke tvornice ideja kaže kako je još uvijek puno materijalnih tragova industrijske baštine i napuštenih lokacija kojima članovi Udruge pokušavaju promišljati i udahnuti im novi život. Kroz film OLTTIMES pokušali su kroz svjedočanstva radnika prikazati neko zaboravljeno vrijeme, „Šuma tvornica“ naziv je izložbe u dvorištu u kojoj su postavljene sve tvornice i industrijski objekti prikazane kroz stare fotografije „posađene“ na isti način kako je više od 30-tak tvornica bilo raspoređeno u Osijeku. U prostoru Osječke tvornice ideja prikazan je umjetnički rad Marija Matokovića koji interpretira propast mnogih osječkih tvornica te se izravno referira fenomen tadašnje svakodnevice kroz suvremeni umjetnički medij. Kustos Igor Loinjak pojašnjava kako je na ovoj izložbi na zanimljiv način isprepletena kulturna, memorijska i povijesna dimenzija s današnjim vremenom i pristupom umjetnosti.

Očekivano, najveće je pak zanimanje izazvao spektakularan koncert Jazz orkestra HRT-a & Darka Rundeka i to na glavnoj festivalskoj pozornici. Gledalište je bilo ispunjeno do posljednjega mjesta kao i okolni prostori u Parku kralja Petra Krešimira IV, a gledatelji su mogli doista uživati u specifičnoj kombinaciji i novim aranžmanima Rundekovih hitova. Dirigent i umjetnički voditelj orkestra Miron Hauser pojasnio je kako je došao na ideju prije tri godine smatrajući da je većina Rundekova glazbenog opusa kompatibilna s jazzom. Osim svima poznatih hitova kao što su Ena, Šejn, Ruke Šal od svile i drugi u program su uvrštene i manje eksponirane skladbe u aranžmanima Luke Žužića, Maka Murtića i Mirona Hausera. Nastupili su i gosti Igor Pavlica i Maja Rivić, a program koji su ovi vrsni umjetnici priredili za Osječko ljeto kulture publika je ocijenila pravim glazbenim spektaklom. Dobre su vijesti, najavio je Hauser, da će se ovaj projekt uskoro moći poslušati i na nosaču zvuka koji je u pripremi.

Skip to content