Prve premijere osječkih kazališta nastale tijekom Covid-19

Objavljeno: 22.05.2020

KONCERT GUDAČKOG KVARTETA HNK U OSIJEKU

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku osmislilo je program u doba Covid-19 u sklopu kojeg će izvesti predstave i koncerte na pozornici u dvorištu Kazališta.

Pripremaju tri glazbene, dvije dramske i jednu baletnu premijeru, odnosno plesni program s nekoliko koreografskih minijatura.

Prvi premijerni naslov je u petak 22. Svibnja s početkom u 17 sati i to koncert gudačkog kvarteta u dvorištu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i upravo ovom premijerom počinje program „Pozornica u dvorištu“ u sklopu premjernog ciklusa „COVID -19“. Na koncertu će biti izvedeno 12 skladbi nekoliko skladatelja: Johanna Sebasiana Bacha, Frederica Chopina, Arama Khachaturiana i drugih.

Glazbenici:

Béla Nagy, violina

Vilim Škreblin, violina

Tena Micevski, viola

Maja Iljovski, violončelo

Gost: Trajko Iljovski, harmonika


DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJVEIĆA U OSIJEKU

Donjogradska premijera predstave: JEDNOZUBI GUSAR

u subotu, 23. svibnja 2020. u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića Kazalište će izvesti svojevrsnu premijeru predstave „Jednozubi gusar“ nastalu u sklopu projekta Grada Osijeka i Kulturnog centra Osijek „Kultura na kotačima“. Riječ je o autorskom projektu glumaca Ivane Vukićević, Đorđa Dukića i Gordana Marijanovića koji su ovu predstavu pretpremijerno izveli za stanovnike naselja Sjenjak 4. svibnja, dok su za ovu prigodu predstavu proširili i uobličili u pravu premijeru.

Jednozubi nam gusar donosi raspjevanu priču za najmlađe koja seže „u ona davna vremena, kada je bila slaba higijena, a gusara tri odlučila su zube, ruke i lice prati. No, kako to nikada činili nisu, jedan od njih gusar strašni imenom Dente Del Rio, uz pomoć guskarice, ovaj, gusarice Ice i gusara Ara krenuo je u svijet skupljati o čistoći tijela savjete. I tako, kada su cijeli svijet uzduž, poprijeko, okolo, naokolo te gore i dolje obišli, putem su neke stvari naučili. I tako dalje i tako bliže gusarski svijet k vama stiže kako bi vas razveselili i s vama zagonetke riješili, pa ako treba i malo zaglumili i ponešto otpjevali.“ U predstavi igraju: Gusar Dente Del Rio – Gordan Marijanović; Gusarica Ica – Ivana Vukićević i Gusar Ar – Đorđe Dukić.

Autorska je ekipa zaslužna i za glazbu koju su nadopunili i jednom skladbom Roberta Altmana iz predstave Vještičji pir. Kostime su pronašli u bogatom fundusu Dječjeg kazališta uz pomoć garderobijerke Maje Marković pa su tako svojom kreativnošću omogućili da se ipak uspješno nastavi „korona sezona“ u Kazalištu.

Skip to content