Predstavnici neovisne osječke kulturne scene i Grada Osijeka u radnom posjetu Novom Sadu – Europskoj prijestolnici kulture 2021.

Objavljeno: 28.03.2019

NOVI SAD – Predstavnici osječke neovisne kulturne scene, odnosno preciznije – jedanaest udruga i organizacija koje djeluju izvan institucionalnog sektora – posjetili su 27. ožujka 2019. Novi Sad, grad koji će 2021. uz rumunjski Temišvar i grčku Elefsinu nositi naslov Europske prijestolnice kulture. Susret se održao u sklopu aktivnosti Fondacije Novi Sad 2021. zadužene za provedbu EPK programa. Ove godine naglasak aktivnosti Fondacije je na neovisnoj kulturnoj sceni i jačanju njezinih kapaciteta, posebno u kontekstu međunarodne projektne suradnje. Prošle godine, u sklopu aktivnosti jačanja institucionalnog kulturnog sektora, Osijek je posjetilo predstavništvo novosadskih institucija.

Novi Sad posjetile su sljedeće udruge i organizacije neovisne kulturne scene: Udruga Slama, Udruga Plantaža, Plesni studio Shine, Udruga ReArt, Vokalni ansambl Brevis (odnosno Institut za zborsku glazbu Polifonija), Udruga KultAkt, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Osijek 1862.“, Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika-Osijek, Teatar to Go i Udruga za rad s mladima Breza. U radnom susretu sudjelovale su i predstavnice Grada Osijeka – Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu i Kristina Mur, privremena ravnateljica Kulturnog centra Osijek te Igor Mavrin, koordinator projektne suradnje dvaju gradova.

Osim o partnerstvima i projektima, govorilo se i o drugim mogućnostima uključivanja osječkog kulturnog sektora u program Novog Sada 2021. Osječki kulturnjaci upoznali su se i s konceptom kulturnih stanica, svojevrsnih malih kvartovskih kulturnih centara koji se otvaraju u Novom Sadu kroz pripremni program kulturne prijestolnice, s motom kulturne demokratizacije i decentralizacije. Obišli su Kulturnu stanicu Eđšeg i Kulturnu stanicu Svilara i upoznali se s njihovim radom.

Podsjetimo, suradnja Osijeka i Novog Sada intenzivirala se u vrijeme kad su oba grada bila u kandidaturi za titulu. Osvajanjem naslova Novi Sad se obvezao u što većoj mjeri u svoje programe integrirati osječke projekte.

Skip to content