Predstava Tri mozga na prodaju

Objavljeno: 29.10.2018

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku 27. listopada 2018. bilo je u ozračju apsurda, ironije, sarkazma i drame.

Razlog tomu bilo je Albansko dramsko društvo u Hrvatskoj “Mërgimtari” iz Zagreba koje je održalo svoju predstavu na hrvatskom jeziku „Tri mozga na prodaju“ uglednog albanskog dramatičara Ferdinanda Hysija.

Pokrovitelj predstave bio je Vladin Savjet za nacionalne manjine, Vijeće albanske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Nacionalna zajednica Albanaca Osječko-baranjske županije i Albansko dramsko društvo “Mërgimtari” (hrv. putnik/migrant), a ista je bila besplatna za sve zainteresirane građane. Predstavu je ispred Grada Osijeka pogledala voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka, Danijela Klobučar.

Posrijedi je satirična drama koju su izveli glumci amateri, a koju je postavio kazališni profesionalac Leonard Hamitaj. Tekst je na hrvatski preveo Bashkim Fazliu, kosovski novinar i prevoditelj.

Radnja drame smještena je u psihijatrijsku bolnicu, gdje troje bolesnika muku muči s vodom koja kaplje sa stropa. Ironija i sarkazam dobivaju svoj puni oblik kada je u pomoć ovim „luđacima“ došla jedna humanitarna organizacija, koja im je donijela noše i kišobrane kako bi začepili rupe iz kojih kaplje. Ironija je dostigla vrhunac kada se šala pretvorila u bol. Oni ne samo da su donijeli te noše i kišobrane kao sredstva za začepljenje rupa, već su im i objasnili kako ih koristiti.
Tri bivša intelektualca, koja se čitavo vrijeme bave čepljenjem rupa na stropu iz kojih kaplje, zapravo ironiziraju svijet oko njih „koji je luđi od njih, oni koji leže u toj bolnici“.

Skip to content