Predsjednik Hrvatskog sabora otvorio 22. Osječko ljeto kulture

Objavljeno: 05.07.2022

U bajkovitoj Tvrđi, uz svjetlosne instalacije i vatromet, u subotu 02. srpnja je otvoreno 22. Osječko ljeto kulture nastupima baleta iz grada prijatelja- njemačkoga Phorzheima, Tamburaškog orkestra Semeljci, DJ Insolate, Nere Stipičević i sastava Travershe te HKUD Osijek 1862.

Otvarajući manifestaciju predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako Osječko ljeto kulture još jednom potvrđuje status Osijeka kao središta ovoga dijela Hrvatske te urbanog i kulturnog centra Slavonije. Vidljivo je, kazao je, da se Osijek i Slavonija mijenjaju na bolje jer to pokazuju rast zaposlenosti, izvoza te investicija iz EU fondova i državnog proračuna. Kako bi neka sredina bila ugodna za život nije dovoljno da je samo gospodarski snažna već mora ponuditi čitav niz sadržaja za svoje žitelje, od programa za mlade, kvalitetnog sveučilišta do umjetnosti i kulture. Osječko ljeto kulture dokaz je snage i vitalnosti ovoga grada, poručio je Jandroković.

„ Bilo je godina stagnacije, ali evo u nazad nekoliko godina i Osijek i Osječko-baranjska županija imaju značajan pomak na bolje i vjerujem da će ova manifestacija u budućim godinama postati još snažnija, još prepoznatljivija i dobiti onaj nacionalni karakter“- zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora.
Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je OLJK drugačiji nego proteklih godina, jer po prvi puta traje cijelo ljeto.

„Izražavam dobrodošlicu predsjedniku Sabora, gospodinu Jandrokoviću, u Osijek. Osječko ljeto kulture je drugačije nego prethodnih godina s obzirom da traje puna dva mjeseca. Cijelo ljeto, sedamdeset i tri programa. Svi programi su besplatni i za naše sugrađane i za naše goste i nadam se da će svatko naći u svemu tome nešto što ga zanima, nešto što mu je zanimljivo. Koristim ovu priliku da se i predsjedniku Sabora i ministrici Tramišak zahvalim na tome što je Grad Osijek dobio 5,8 milijuna za koncertnu dvoranu u Kulturnom centru koji je, između ostalog, i organizator ove manifestacije Osječkog ljeta kulture. Naime, kao što znamo, grad Osijek kao najveći grad na istoku Hrvatske sve do sada nije imao koncertnu dvoranu. U budućnosti će je imati uz pomoć i države i županije i grada na ponos svih nas.“- izjavio je osječki gradonačelnik na uoči otvorenja Osječkog ljeta kulture.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako dvomjesečni kulturni program ne može ponuditi puno gradova u Hrvatskoj, što pokazuje kako je Osijek ne samo političko i gospodarsko, nego i kulturno središte istoka Hrvatske.

„Šezdeset dana kulture, šezdeset dana onoga što Osijek ima, što može pokazati ne samo Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji nego i Hrvatskoj ali i Europi. Kao što znamo, veliki broj izvođača i onih koji će sudjelovati na Osječkom ljetu kulture dolaze iz zemalja svijeta, iz zemalja Europe. Često puta govorim, govorit ću sada ponovno, Osijek je grad koji mora, treba, a već to i je i biti će to u budućnosti sve više i jače, nositelj gospodarskog, političkog, sportskog, društvenog, a naravno i kulturnog života istoga Hrvatske.“- istaknuo je osječko-baranjski župan.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak kazala je kako se Osječko ljeto kulture obogaćuje i oplemenjuje novim sadržajima, ocijenivši kako Osijek, kao kulturno središte istoka Hrvatske, može pružiti brojne kulturne sadržaje i inovacije.

22. osječko ljeto kulture trajat će do 3. rujna, na desetak lokacija u gradu na kojima će se izvesti ukupno 73 kazališna, glazbena, likovna, filmska i književna programska sadržaja.

Skip to content