Otvorenje izložbe PRIČE ŽIDOVA

Objavljeno: 28.09.2020

U Kulturnom centru u Osijeku 25. rujna 2020. u 19 sati otvorena je izložba PRIČE ŽIDOVA.

Izložba Priče Židova jedan je od rezultata projekta Štruca kulture sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture RH, Kultura u centru. Projekt Štruca kulture Fade In provodi u partnerstvu s Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Gradom Osijekom, Romskim resursnim centrom iz Darde i Hrvatskim društvom kulturnog turizma iz Osijeka.

Izložba Priče Židova realizirana je u suradnji sa Židovskom općinom iz Osijeka, uz podršku njezinih članica i članova, a tematizira opiranje nestajanju židovske zajednice u Osijeku, a članovi ove malobrojne zajednice kroz pričanje svojih osobnih priča koje su ih obilježile, ostavljaju svoj trag i poruku kako generacijama koje dolaze, tako i građanima grada Osijeka.

Izložba je konceptualno zamišljena kao obris zajednice u nestajanju, kao odgovor na tiho i postupno odumiranje živog sjećanja na vrijeme u kojemu je židovska zajednica bila jedan od potpornih stupova građanskog društva Osijeka i okolice. Sadržajno obuhvaća 12 fotografija lokaliteta i građevina koje su izgradili ili svojim djelovanjem obilježili Židovi u prošlosti, 28 portreta današnjih članova i članica Židovske općine u Osijeku i zvučnu instalaciju satkanu od segmenata njihovih osobnih narativa. Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 16. listopada 2020., a u ime Grada Osijeka otvorenju izložbe je nazočila Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu.

Skip to content