Otvoren 22. memorijal Darko Lukić u Osijeku

Objavljeno: 12.11.2021

Tradicionalni 22. memorijal Darko Lukić ove se godine održava od 12. do 14. studenoga u atriju Gradske straže Arheološkog muzeja, a u ime Grada Osijeka predsjednik Gradskoga vijeća Vladimir Ham pozdravio je sve nazočne prigodnim riječima. Ham dodaje da je publici ponuđen standardno kvalitetni program uz izvrsne izvođače iz Beča, Budimpešte, Novog Sada, Zagreba, Požege, Našica i Osijeka.

Ovaj se Klaviristički memorijal održava u spomen Darku Lukiću (1922. – 1974.) hrvatskom klaviristu, rođenom u Osijeku. Darko Lukić, bio je klavirist naglašena temperamenta i snažne individualnosti, a za svoje je velike zasluge i uspješnu karijeru primio brojne nagrade i priznanja kako u zemlji tako i u inozemstvu. Kako bi se odužili njegovom glazbenom nasljedstvu, organizira se Memorijal čija je osnovna ideja afirmirati mlade glazbenike, okupiti publiku i poticati nove glazbene talente.

Svi koncerti počinju u 19 sati, a solistički koncert Ivana Krpana, mladog osječkog umjetnika s osvojenim brojnim nagradama, održava se u nedjelju, 14. studenoga. Najveći uspjeh ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu, jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. K tomu, nastupio je u finalu kao solist uz Orkestar Haydn i dirigenta Arva Volmera. Izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvaja naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike.

Manifestacija se održava u suradnji s Glazbenom školom Franje Kuhača, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Skip to content