Osijeku 52 milijuna kuna za obnovu austro-ugarske Stare pekare i izgradnju Trga u Tvrđi

Objavljeno: 20.01.2017

Današnjim potpisom ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Gradu Osijeku dodijeljeno je nešto više od 52 milijuna kuna za projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa“

Ugovor, za do sada najveći projekt ove Gradske uprave, koji u se najvećem iznosu financira EU sredstvima (84,09% od ukupnog iznosa 62.570.187,78 kn) potpisali su u Galeriji Waldinger gradonačelnik Ivan Vrkić, ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj Tomislav Petric.

Obnovom stare austro-ugarske Vojne pekare, njegovom prenamjenom u Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara i izgradnjom Trga V. Lisinskog u Tvrđi, Grad Osijek oživjet će ovaj dio stare gradske barokne jezgre Tvrđe te ga učiniti izrazito privlačnim za turiste, osobito mlade. Od iznimnog je značaja za grad i regiju jer predstavlja početak sveobuhvatne obnove osječke Tvrđe kao regionalnog središta kulturnog turizma.

Ukupno će biti obnovljene površine od 9.437 m2: 5.527 m² zgrada stare pekare m², 2.528 m² dvorišta i 1.382 m² trga – javne površine. Projekt započinje 1. veljače ove godine i trajat će tri godine.

Partneri Grada Osijeka na ovome projektu su Turistička zajednica grada Osijeka, Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o., Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.

Skip to content