Od tave do graha: njegovanjem tradicije i umjetnosti počeli „28. Dani makedonske kulture u Osijeku“

Objavljeno: 12.09.2022

Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladonovci“ iz Osijeka ove subote, 10. rujna, u prostorijama društva je organiziralo radionicu za izradu grnčarije pod vodstvom Ivane Lončarić, mag, umjetnosti iz Osijeka.

Na Trpimirovoj 1c je bilo živo od jutra: pripremala se glina, iscrtavali su se tradicionalni umjetnički motivi jer grnčarstvo je zanat povezan sa stoljetnom makedonskom tradicijom. Naime, njegovi korijeni u Makedoniji datiraju još iz prapovijesti: o tome svjedoči keramika koja se pronalazi na arheološkim lokalitetima diljem zemlje koja ima izraženu umjetničku vrijednost. No, proizvodi od gline se koriste i danas, pa se tave, lonci, bokali, čaše i slični predmeti od gline, mogu naći na specijaliziranim tržnicama u Kičevu, Skopju i drugim gradovima. Slično je i u Hrvatskoj gdje se keramika prije svega veže uz vučedolsku kulturu te područje Slavonije i Baranje.

„Naša je želja bila da povežemo makedonsku i hrvatsku tradiciju, i da našim članovima ali i građanima grada ponudimo sadržaj koji je povezan s nečim po čemu su Makedonci posebno poznati: tavče gravče! E, pa da biste imali gravče, morate imati dobro tavče,“ rekao je veselo predsjednik MKD „Braća Miladinovci“ Boris Trajanovski na početku radionice.

Radionicu je vodila Ivana Lončarić, profesorica Likovne culture iz Centra za Odgoj i Obrazovanje “Ivan Štark” iz Osijeka, koja je okupljenima prikazala različite načine kako se pristupa glini i oblikovanju gline. „Ovo je prvi od tri planirana susreta. Slijedeća faza je oslikavanje tavica koje smo sada izradili s tradicionalnim makedonskim motivima, a onda slijedi pečenje i izložba, te praktična uporaba onoga što smo napravili,“ rekla je Lončarić.

Ova radionica ukazuje na još jednu značajnu poveznicu između Makedonije i Hrvatske, a to je da je iz lončarske obitelji bio jedan od najpoznatijih makedonskih pjesnika, Kočo Racin, čija stihozbirka „Bijela praskozorja“ 1939. godine je tiskana u Hrvatskoj, u Samoboru. „Projekt je prepoznao i financijski podržao Vodovod d.o.o. iz Osijeka, a „28. Dane makedonske kulture“ podupiru Savjet za nacionalne manjine R. Hrvatske i Zajednica Makedonaca R. Hrvatske,“ rekla je njegova voditeljica Marija Činčurak.

Skip to content