Muzejska izložba povodom Dana željezničara i Dana grada Osijeka

Objavljeno: 10.10.2018

U povodu Dana željezničara i Dana grada Osijeka, u čekaonici željezničkog kolodvora Osijek 6. listopada 2018. otvorena je muzejska izložba predmeta, dokumenata, fotografija, propisa, signalnih sredstava, sredstava veze i drugih predmeta iz gotovo 150 godina duge povijesti željeznice u gradu Osijeku. Izložbu je priredio Klub željezničkih umirovljenika Osijek, čiji su članovi prikupili prilično velik broj sada već povijesnih predmeta koje izlažu javnosti kao spomen i uspomene iz prošlosti željeznice.

Posjetitelji su se kroz ovaj kulturni događaj prisjetili važnih prometnih i gospodarskih događaja za grad Osijek: 20. prosinca 1870. kada je u Osijek prispio prvi vlak iz Mađarske, trasom Subotica – Sombor – Bogojevo – Dalj, a istog je dana nastavio dalje prema Mađarskoj, relacijom Osijek – Darda – Beli Manastir – Magyarboly, te 1910. kada je završena gradnja svih ovih pet pruga koje funkcioniraju i danas.

Osim niza izložbenih predmeta posjetitelji su imali priliku vidjeti i najstariji eksponat izložbe – Morseov aparat iz 1834., koji je kombinacijom točaka i crta ispisivao poznatu Morseovu abecedu te kartonske karte nastale 1840., kada je jedan britanski inženjer, s ciljem brže prodaje karata na kolodvorima, osmislio kartončić na koji su se ispisivali svi značajni podatci o putovanju. Prije tog izuma, blagajnici su svaku kartu ispisivali ručno, a otad bi samo na kartončić odgovarajuće relacije pečatirali datume.

Izložba će biti otvorena srijedom, petkom i subotom, od 11 do 16 sati, zaključno s 5. prosinca, a ulaz je besplatan.

Skip to content