Koncertom Hrvatskog baroknog ansambla počinje 10. Koncertni ciklus Grada Osijeka

Objavljeno: 28.10.2021

Koncertom Hrvatskog baroknog ansambla pod nazivom “Telemannia” danas, 28. listopada, u Kulturnom centru Osijek s početkom u 20 sati bit će svečano otvoren Koncertni ciklus grada, koji ulazi u svoju 10. sezonu i koji će u Osijeku tijekom cijele godine ugostiti vodeća imena, izvođače i ansamble hrvatske klasične glazbe, ali i neke novosti poput obiteljskih koncerata za djecu i mlade.

Organizatori uzbudljive desete sezone Koncertnog ciklusa Grada već su jučer sugrađanima na dar pripremili impresivan uvodni koncert Varaždinskog komornog orkestra, a kako su najavili danas gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić – bogat i raznovrstan program s nizom vrhunskih koncerata nastavit će se tijekom cijele godine.

– Kreće Koncertni ciklus Grada Osijeka gdje su obuhvaćeni najvažniji koncertni događaji klasične glazbe u gradu. Radi se o ciklusu glazbenih gostovanja eminentnih hrvatskih i inozemnih solista i ansambala koji će nastupati i u Kulturnom centru i na drugim zanimljivim lokacijama diljem županije, jer se u projekt uključila i Osječko-baranjska županija. Koncertnim ciklusom želimo graditi mostove između publike, gradova i kultura i siguran sam da će svi koji nastupaju znati to prepoznati i privući što veći broj ljudi – rekao je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako su koncerti i manifestacije tijekom Ljeta u Osijeku bili iznimno dobro posjećeni te da je Gradu cilj nastaviti tim tempom tijekom jeseni i zime.

– Grad Osijek nastavit će podržavati i Kulturni centar i kulturne događaje u gradu, što će se, siguran sam, vidjeti i u proračunu za 2022. godinu. Želimo obogatiti kulturnu ponudu u Osijeku jer ovaj grad treba biti kulturno i turističko središte istoka Hrvatske – dodao je osječki gradonačelnik.

Novost u produkciji kulturnih sadržaja najavila je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković istaknuvši kako ovogodišnji Koncertni ciklus u ime Grada vodi Kulturni centar Osijek.
– Zbog njegove infrastrukture, kreativnosti, znanja i vještina, vidimo veliki potencijal Kulturnog centra i sigurna sam da ni veliki rezultati neće izostati. Ponosimo se ovim desetim ciklusom jer će našim građanima, ali i šire, ponuditi zaista kvalitetan program klasične glazbe i uvjerena sam da će publika uživati – naglasila je zamjenica Crnković.

Predsjednica programskog Odbora Kulturnog centra Ana Marić Laušin istaknula je kako se do kraja godine očekuje, između ostalih, gostovanje barda hrvatskog pijanizma Lovre Pogorelića, zatim gitarističkog virtuza Petrita Çekua, Zagrebačkih solista, kao i mlade zvijezde Mije Bečnik, dok će za Božić poseban koncert građanima ponuditi i DC Brass Kvintet.

– Ovogodišnji ciklus obogaćen je i Obiteljskom glazbenom matinejom, ciklusom za mlađu publiku. Na to smo posebno ponosni jer idemo u skladu sa svjetskim trendovima i želimo potaknuti obiteljske posjete kulturnim ustanovama i događajima ovakvoga tipa – kazala je Laušin, dodavši kako će se koncerti za djecu odvijati subotom prijepodne te će sadržajem i trajanjem biti prilagođeni djeci.

Koncertni ciklus grada organizira Kulturni centar Osijek pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, uz potporu Osječko-baranjske županije te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ulazak na sve koncerte je slobodan, uz prethodnu najavu na e-mail: info@kulturni-centar.hr  te uz poštivanje svih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja umjetničkih izvedbi. Više detalja o programu dostupno je na https://kulturni-centar.hr/dogadjanja/koncert-hrvatskog-baroknog-ansambla-sveano-otvara-koncertni-ciklus-grada.

Inače, Koncertni ciklus Grada već je prepoznatljiva kulturna manifestacija i svojevrsni fenomen jer ga odlikuju sada već respektabilna dugovječnost u smislu kontinuiranoga održavanja te redovito visoka kvalitativna razina. To potvrđuje da Osijek ima dovoljan broj kritične mase za publiku koja njeguje civilizacijsko i kulturno naslijeđe jednoga od srednjoeuropskih odredišta.

Skip to content