Koncertni ciklus Grada – ZZ QUARTET

Objavljeno: 25.10.2019

ZZ QUARTET čine četvorica iskusnih glazbenika koji imaju svoju jedinstvenu viziju i izvedbu jazza. Ona obuhvaća sve vrste glazbe, a naročito modernu klasiku, world music uz slobodnu improvizaciju.

Uz legendarnog Amerikanca Adama Nussbauma na bubnjevima i Makedonca Martina Gjakonovskoga na basu, kvartet čine još i glazbenici po kojima je kvartet i dobio ime. To su Talijan Simone Zanchini te Zagrepčanin Ratko Zjaca. Zanchini je najpoznatiji inovativni jazz harmonikaš čija su glazbena istraživanja prešla sve granice suvremene glazbe. Kombinira i akustično i elektroničko sviranje. Primio je počasnu diplomu klasične harmonike od konzervatorija “G.Rossini” u Pesaru.

Nastupio je na najznačajnijim međunarodnim jazz festivalima, te surađivao s nizom internacionalno priznatih umjetnika. Od 1999. svira u skupini “Ensemble Strumentale Scaligero” milanske „La Scale” i s njima je nastupio širom svijeta. Ratko Zjaca suvremeni je gitarist, skladatelj, izvođač i pedagog.

Nakon završetka studija na Konzervatoriju u Rotterdamu, gdje je studirao jazz gitaru, kompoziciju i indijsku klasičnu glazbu, studirao je i na New York University School of Music. Godine 2000. snima CD “A Day in Manhattan” s članovima John Coltrane i Miles Davis ritam sekcije, Reggiem Workmanom i Alom Fosterom, a zatim je snimio jos 3 CD-a u New Yorku . Surađivao je i snimao s velikanima; B. Baileyem, G. Peacockom, J. Patituccijem, A. Queenom, R. Carterom, M. Vitousom, Steveom Gaddom, Randyjem Breckerom itd.

Nominiran je za El Intruso New Creative Music Criticts Poll Award, a 2010, za najveću nagradu za jazz glazbu u Južnoj Americi, predložen od najpoznatijih svjetskih kritičara. Svoju svirku bazira na vlastitom zvuku i stilu, a usput stvara i nove kompozicije koje izvodi i sa ZZ Quartetom. Uz sve to Ratko Zjaca je poznati glazbeni predavač na mnogim jazz akademijama.

Skip to content