Koncertni ciklus Grada – Tamburaški orkestar Strossmayer

Objavljeno: 29.04.2019

Koncert Tamburaškog orkestra Strossmayer, u okviru 7. osječke glazbene srijede, održan je 25. travnja 2019. u dvorani Doma Željezničar u Osijeku.

TAMBURAŠKI ORKESTAR STROSSMAYER

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, 2017./18. akademske godine otvoren je preddiplomski studij žičani instrumenti (smjerovima tambura gitara) i diplomski studij tamburaškog umijeća. U okviru tih novootvorenih studija je osnovan orkestar Strossmayer, kao reprezentativan orkestar studenata tambure osječkog sveučilišta. Skladbe koje izvodi orkestar su transkripcije majstora europske klasične glazbe i originalne skladbe pisane za tamburaški orkestar.  Prošle akademske godine su rad orkestra nadgledali i dirigirali njime prof. Siniša Leopold i Tihomir Ranogajec, a od akademske godine 2018./19. dirigentsku palicu preuzima Mladen Tutavac.

Mladen Tutavac (Split, 1965.)

U rodnom gradu je završio srednju Glazbenu školu, na odjelima za kontrabas (1984.), te za klavir (1986.). Od 1984./86. bio je stalni član orkestra (kontrabasist) Opere HNK u Splitu. 1987. upisuje Glazbenu akademiju u Zagrebu – odsjek za dirigiranje u klasi prof. Pavla Dešpalja, na kojoj je diplomirao 1991. Iste godine nagrađen je Rektorovom nagradom za izvedbu Mozartove opere “Figarov pir” s ansamblom Akademije.

Od 1991. bio je zaposlen u HNK Zagreb kao zborovođa Opere. Krajem 1993. postaje stalni član Opere HNK u Osijeku kao njen dirigent i zborovođa, a od 2000. isključivo kao dirigent.

Ravnao je brojnim predstavama (preko 30 različitih opernih, operetnih, baletnih naslova te mjuzikla) kao i mnogim simfonijskim, novogodišnjim, uskrsnim i opernim gala-koncertima.

Osnivač je i dirigent komornog orkestra “Franjo Krežma” s kojim je imao zapažene nastupe u Osijeku, Zagrebu i Rovinju.

Od 2017. angažiran je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao umjetnički suradnik, a od akademske godine 2018./19. vodi i Tamburaški orkestar Strossmayer.

Skip to content