Koncertni ciklus Grada – Papandopulo kvartet

Objavljeno: 05.11.2020

U Arheološkom muzeju u Osijeku 4. studenog 2020. u 19,30 sati održan je koncert Papandopulo kvarteta u okviru 9. glazbene sezone Koncertnog ciklusa Grada. Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista: Nikola Fabijanić, sopran saksofon; Gordan Tudor, alt saksofon; Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon.

Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli skladbe Mirele Ivičević, Margarete Ferek Petrić, Ante Knešaureka, Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Juliana Gamischa, Davora Bobića, Tomislava Uhlika i brojnih drugih. Surađuju s mnogim glazbenicima, među kojima sa Zagrebačkim kvartetom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim kvartetom saksofona, Draganom Sremcem, Ivanom Batošem, Lindom Mravunac-Fabijanić te stranim eminentnim saksofonistima kao što su Arno Bornkamp, Jean Denis Michat, Jean-Yves Fourmeau, Lars Mlekusch i drugi. Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatia recordsa koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu. Kvartet je održao preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redovit gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji.

2019. je bila jedna od najuspješnijih godina za Kvartet Papandopulo. Osim velikog broja koncerata, u lipnju iste godine osvojili su “Diplomu Milka Trnina” za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup na otvaranju 6. izdanja festivala „Izlog suvremenog zvuka“. Nedugo nakon toga osvojili su i prvu nagradu – Grand Prix na cijenjenom međunarodnom natjecanju “3rd International Berliner Music Competition” u konkurenciji od čak 40 komornih sastava. Osim prve nagrade u kategoriji profesionalnih Komornih sastava osvojili su i dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije “Manhatan Concert Artist Award”. Kao pobjednici u svojoj kategoriji imali su čast nastupiti 30. listopada 2019. u dvorani Berlinske filharmonije.

Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Skip to content