Koncertni ciklus Grada – Marko Feri i Igor Zobin

Objavljeno: 21.03.2019

20. ožujka 2019. u okviru 7. osječke glazbene srijede, Marko Feri, gitara i Igor Zobin, harmonika, održali su koncert u galeriji Waldinger u Osijeku.

MARKO FERI (Trst, 1967.) diplomirao je gitaru na Konzervatoriju “G.Tartini” u Trstu (Italija) 1990., a zatim se usavršavao kod D.Russell, M.Barrueco i A.Ponce. Redovito svira na prestižnim festivalima u Europi (Italija, Slovenija, Hrvatska, Španjolska, Njemačka, Francuska, Rumunjsk, Austrija, Belgija, Švicarska, Mađarska), SAD-u, Kanadi, Meksiku, Australiji i Japanu, kao solist i sa komornim sastavima. Snimio je nekoliko CD-a kao solo izvođač: “Barok” (2017), “Vivo” i “Nocturnal”; “Views” s flautisticom Alenkom Župan; “Notes Vagabondes – Live” i “Modulante” sa Gorni Kramer kvartetom; “Strolic” sa Natissa zborom (glazba: Sivilotti); “Castelli friulani” s flautisticom N.Mazzanti (glazba: G.Tortora); ); “20th Century Original Works for Flute and Guitar” s E.Michelazzi; “Viva Sevilla” s “Italian Guitar Consort”; “Astor Piazzolla-Orchestral Works” s komornim orkestrom Concordia; “Evasion” (glazba Piazzolla i Bolling). Od 1991. predaje gitaru na školi Glasbena Matica “Marij Kogoj” u Trstu, gostujući je profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (Hrvatska) te drži predavanja diljem Europe, SAD-a, Kanade i Meksika. Također je i osnivač Međunarodnog Festival gitare “Kras” (Italija/Slovenija).

IGOR ZOBIN (Trst, 1980.) jedan je od najaktivnijih mladih harmonikaša na talijanskoj glazbenoj sceni kojeg i javnost i kritičari smatraju jednim od najboljih. Kao glavni harmonikaš Nacionalnog simfonijskog orkestra-RAI, održao je brojne međunarodne i nastupe u zemlji, pružajući time stalni doprinos razvoju i vidljivost harmonike u glazbenom svijetu. Nastupao je na Glazbenom Biennalu u Veneciji, Operi Spoleto, Operi Reggio Emilia, Rai Nuovamusica, Bologna Festivalu, MITO Festivalu i mnogim drugima. Bio je prvi harmonikaš koji nastupa kao solist uz Simfonijski orkestar u Rimu i Laziu u Sinopoli dvorani u Glazbenom parku (Parco della Musica). 2002 je izabran za predstavnika Italije na 52. svjetskom natjecanju solista na klasičnoj harmonici, gdje je bio 3. apsolutni pobjednik u najvišoj kategoriji i osvojio naslov najboljeg solista za Italiju. Diplomirao je harmoniku na Konzervatoriju G.Rossini u Pesaru, kompoziciju na Konzervatoriju G.Tartini u Trstu i dirigiranje na Akademiji za glazbu u Pescari. Učitelj je harmonike i dirigent simfonijskog orkestra škole Glasbena matica FVG, gostujući je dirigent simfonijskog orkestra FVG “Mitteleuropa” i gost predavač na brojnim glazbenim akademijama diljem svijeta.

Skip to content