Koncertni ciklus Grada – Mario Zbiljski (tamburica) i Edmund Andler-Borić (orgulje)

Objavljeno: 28.06.2021

U četvrtak 24. lipnja 2021. u Župi sv. Rozalije u Ivanovcu u 19,30 sati održan je koncert Maria Zbiljskog (tamburica) i Edmunda Andlera – Borića (orgulje) u okviru 9. glazbene sezone Koncertnog ciklusa Grada.

Marijo Zbiljski rođen je 1975. u Osijeku, gdje završava osnovnu i srednju školu. Prvu muzičku naobrazbu dobiva kod Franje Slavka Batoreka u tadašnjim „Biserima Slavonije“, a sada Tamburaškoj školi Batorek. Slijedi djelovanje u HKUD-u „Osijek 1862.“ te nakon nekoliko godina potpisuje profesionalni ugovor sa tamburaškim sastavom  Slavonske Lole.

  1. proglašen je najboljim instrumentalistom na tamburi, a 2006. osvaja nagradu Porin za najbolji album folklorne glazbe.
  2. završava diplomski studij na bečkom Franz Schubert Konservatorium u suradnji s Akademijom za muzičku umjetnost Plovdiv (Bugarska), a 2019. na osječkom Sveučilištu J.J. Strossmayera završava diplomski studij Tamburaško umijeće. Dobitnik je Rektorove nagrade za poseban doprinos promicanja tambure kao solističkog instrumenta u svijetu klasične glazbe u obliku solističkih recitala u Hrvatskoj i Austriji (Volksteather Wien) u suradnji s izv. profesorom Konstantinom Krasnitskim.
  3. nastupa kao gost programa Wienertschuschenkapelle u Bečkom Konzerthausu.
  4. nominiran je za diskografsku nagradu Porin kao izvođač u kategoriji „Najbolji album klasične glazbe“.

U đakovačkoj Katedrali izveo je prvu kompoziciju skladanu za tamburu i gudače Concertino Strossmayer hrvatskog suvremenog kompozitora Davora Bobića te istu skladbu u pratnji Hrvatskog komornog orkestra ponovio u zagrebačkom HNK.

Radio kao profesor tambure u glazbenoj školi M. P. Katančića u Valpovu i Belišću. Voditelj je raznih projekata i seminara vezanih za tamburašku glazbe.

Trenutno koncertrira i  radi kao profesor tambure u Osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi F. Kuhača u Osijeku te kao asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

Edmund Andler-Borić rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.

Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

  1. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Sa nekoliko stotina održanih koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji je najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš.
  2. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine.

Umjetnički je voditelj Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale,  AdventFesta u katedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku  i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje s Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem te Simfonijskim orkestrom Mostar.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009. koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010.

  1. mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatie Records. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatie Records. U 2016. izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder. U 2018. u izdanju Cantusa izašao je CD „Cantus Miroslava Miletića“ s orguljskim djelima tog uvaženog hrvatskog skladatelja.
  2. dobitnik je diplome Milka Trnina  HDGU-a za 2014. za promicanje orguljske umjetnosti.

U 2019. mu je izašao šesti solistički CD pod naslovom Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale u izdanju Croatia Records.

Skip to content