Koncertni ciklus Grada – Ladislav Vrgoč, Davor Reba, Marina Matolić

Objavljeno: 23.04.2019

Ladislava Vrgoč, tenor, Davor Reba, klarinet i Marina Matolić, glasovir održali su dva koncerta, u okviru 7. osječke glazbene srijede, 17. travnja 2019. u Arheološkom muzeju Osijek i 18. travnja 2019. u Glazbenoj školi u Belišću.

Marina Matolić glazbeno školovanje završava u Županji, odnosno Osijeku (prof. Damir Sekošan). Studij klavira diplomirala je 1995. u klasi prof. Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored studija klavira dvije godine je studirala čembalo u klasi prof. Višnje Mažuran. Poslijediplomski studij klavira u trajanju 2 godine diplomirala je 1999. u klasi prof. Zvjezdane Bašić te stekla zvanje Magistra glazbene umjetnosti.

Sudjelovala je na Memorijalu „Darko Lukić“, ciklusu “Mladi za mlade”, međunarodnoj glazbenoj tribini u Puli, Festivalu E. Satie u Trstu, osvojila je 2. nagradu na Pijanističkom međunarodnom natjecanju u Rimu 1996. i 2. nagradu na natjecanju „Radio podij“ u suradnji sa klarinetistom Brunom Phillippom 2000. Suradnica je Ljetne pjevačke škole u Rovinju te na brojnim seminarima prof. Milana Turkovića, Dunje Vejzović, Guy Deplusa , Davida Seidela, Sharon Kam, Davora Rebe, Milka Pravdica, Žarka Perišića, Jože Kotara, Radovana Cavallina, Nicholasa Coxa, Ognjena Popovića, Davida Blumberga, Ferdinanda Radovana, Cynthie Hansell-Bakić, Ladislava Vrgoča i dr. Od 1997. je stalno zaposlena na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, trenutno kao umjetnički savjetnik gdje predaje predmet “Korepeticija” studentima klavira i aktivno se bavi koncertnom djelatnošću u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica je komornog dua “Pfagottiano” sa fagotistom Žarkom Perišićem, tria „Jongen“ (Penezić, Perišić, Matolić), komornog tria Kušan/Župić/Matolić te komornog tria sa klarinetistom Davorom Reba te tenorom Ladislavom Vrgočem. Bavi se aktivno pedagoškim radom te je dugogodišnja voditeljica dječjih zborova “Bajka” te “Čarobni zvuci” za koje piše pjesme i aranžmane te 2011. izdaje CD dječjih pjesama “Abeceda”. Ujedno producira i osmišljava mjuzikle i glazbene projekte za djecu. Umjetnička je voditeljica – dirigentica Zbora sestara i med. tehničara KBC Zagreb. Članica je mnogih glazbenih udruga.

Davor Reba istaknuti je hrvatski klarinetist i pedagog. Školovao se u Zagrebu u klasi prof. Giovannia Cavallina, diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Josipa Tonžetića. Usavršavao se u Antwerpenu u klasi prof. Waltera Boeykensa kao i na raznim seminarima. Održao je niz solističkih recitala u Hrvatskoj i inozemstvu s uvaženim pijanistima: Ljubomirom Gašparevićem, Darkom Domitrovićem, Veljkom Glodićem, Marinom Pletikosom, Ivanom Batošem, Martinom Cukrov, Vlastom Gyurom, Anne Marie Wuyts i dr.

Nastupao je uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog komornog orkestra i Zadarskog komornog orkestra. Surađivao je i s brojnim komornim ansamblima: Cantusom, Zagrebačkim kvartetom, Kvartetom Porin, Kvartetom klarineta «Arundo Donex», Puhačkim kvintetom «Crowind» te Varaždinskim komornim i Hrvatskim komornim orkestrom. Od 1997. stalni je član Zagrebačke filharmonije, a 2001. i njezin solo klarinetist. Predaje klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u statusu izvanrednog profesora. Redovito održava seminare i recitale u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivač je međunarodnog klarinetističkog festivala VIMM koji već godina okuplja znatan broj klarinetista iz Hrvatske i Europe. Član je ocjenjivačkih sudova državnih i međunarodnih natjecanja. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva klarinetista.

Ladislav Vrgoč završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu studirao Solo pjevanje u klasi Prof. Marije Borčić, a posljednje dvije godine u klasi prof. Zdenke Zabčić Hesky.Diplomirao 1999. Poslijediplomski studij opernog usavršavanja (Opernschule) na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart u klasi prof. Brucea Abela i prof. Stephana Schmidta završava 2002. Poslijediplomski studij „Lieda“ u klasi prof. Konrada Richtera također završava u ljeto 2002. Privatnu poduku francuskog opernog i “Lied” repertoara pohađa u Stuttgartu kod prof. France Simard – Bruse. Intenzivnom radu na lirskom opernom fahu posvećuje se redovnim radom, koji traje i danas, kod prof. Donald Georgea (State University of New York, USA). Prvoplasirani je pjevač Natjecanja studenata pjevanja 1999. u Dubrovniku. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 1998./99. Dobitnik je Dekanove nagrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Finalist je majstorske kategorije Natjecanja za mlade operne pjevače HNK Zagreb-Vero Vision 2005.

Nastupao je u svim većim hrvatskim gradovima kao i u inozemstvu na brojnim koncertima i festivalima. Od sezone 2004./2005. na stalnom je angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. U sezoni 2010/2011. dodijeljen mu je status Prvaka opere HNK u Osijeku.

Skip to content