Koncertni ciklus Grada – Kristina Owais i Stipe Bilić

Objavljeno: 11.02.2021

10. veljače 2021. u Kulturnom centru Osijek, u 19,30 sati održan je koncert Kristine Owais (sopran) i Stipe Bilića (glasovir) u okviru 9. glazbene sezone Koncertnog ciklusa Grada.

Kristina Owais rođena je u Osijeku 1990. Svoj glazbeni put je započela u glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek, kada je upisala solo pjevanje u klasi mr. art Vesne Coufal Jaić. Nakon stečene diplome na preddiplomskom studiju menadžmenta, 2011. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. 2015. debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u ulozi Zerline u Mozartovoj operi Don Giovanni. U svibnju 2018. debitirala je u ulozi Fiordiligi (W. A. Mozart – Cosi fan tutte) u MUMUTH-u (Graz), pod ravnanjem maestra Franka Cramera u režiji Katharine Thome. Uz operno pjevanje, debitirala je i kao glumica 2018. u ulozi Anne (M. Gorky – Na dnu) u produkciji Theater T’eig-a (Graz). Kao solistica redovito koncertira u domovini i inozemstvu. 2019. imala je turneju u Austriji s orkestrom klasične glazbe Giuseppe Verdi Gala Orchestra, a u ljeto 2020. je nastupila na dva prestižna hrvatska festivala: 3. Međunarodnom festivalu komorne glazbe Ostinato u Omišu te na Kastafskom Kulturnom Letu u Kastvu. Osvojila je brojne nagrade na nacionalnim i internacionalnim natjecanjima. Dobitnica je i dviju prvih nagrada u kategoriji trija i solo pjevanja na Četvrtom međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u Crnoj Gori. Bila je polufinalistica na 19. međunarodnom natjecanju Ferruccio Tagliavini u Deutschlansbergu, Austrija.

Stipe Bilić rođen je u Rijeci 1992. gdje je i započeo svoje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod profesora Rubena Dalibaltayana (stekavši zvanje magistra musicae), kao i na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u razredu profesorice Milane Chernyavske. Sudjelovao je na mnogim glasovirskim smotrama i natjecanjima u zemlji i inozemstvu na kojima je postigao zapažene rezultate. Osvojio je prve nagrade i niz posebnih nagrada na pijanističkim natjecanjima: „Daleki akordi“ u Splitu (2005.), „Zlatko Grgošević“, u Zagrebu (2008.), „Mladi virtuozi – etide i skale“ u Zagrebu (2012.), „Concorso internazionale Euroregione“ (Udine 2013.), kao i „Stefano Marizza“ (Trst, 2012. i 2015.). Polazio je majstorske tečajeve kod poznatih glasovirskih pedagoga kao što su Balàzs Szokolay, Olga Cinkoburova, Arbo Valdma, Noel Flores, Julia Gubajdullina, Grigory Gruzman, Katharina Olivia Brand, Edoardo Torbianelli, Alexey Lubimov, Katharina Brand, Bart van Oort i drugi. Pored niza nastupa u Hrvatskoj, nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Liechtensteinu, Francuskoj, Belgiji, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Ukrajini.

 

Skip to content