Koncertni ciklus Grada – Gudački kvartet Porin

Objavljeno: 29.10.2020

U Kulturnom centru u Osijeku 28. listopada 2020. u 19,30 sati održan je koncert Gudačkog kvarteta Porin u sklopu Koncertnog ciklusa Grada.

Gudački kvartet Porin osnovan je 1998. u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i dr.

Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Tamara Mihojević, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na salzburškom Mozarteumu.

Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti vrlo uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom biennalu Zagreb 2007., zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama 2008., 2009. i 2012., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 2008., na Croatie la voici festivalu hrvatske kulture u Francuskoj u Parizu 2012., te sudjelovanje na YAM Sessionu u organizaciji JM International u Norveškoj 2016.

Od 2006. Gudački kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana. Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu.

Skip to content