Koncertni ciklus Grada – Amadeus trio Zagreb

Objavljeno: 06.06.2019

Ansambl Amadeus trio iz Zagreba, održao je 30. svibnja 2019. koncert u okviru 7. osječke glazbene srijede, u Arheološkom muzeju Osijek.

Ansambl su osnovali istaknuti profesori Zagrebačke muzičke akademije – Leonid Sorokow, Ruben Dalibaltayan i Krešimir Lazar 2008., kako bi obogatili zagrebačku i hrvatsku glazbenu scenu repertoarnim djelima pisanim za klavirski trio. Posebnu pažnju ansambl posvećuje izvedbi i promociji hrvatske literature što ga vodi i na festivale poput “Osorskih glazbenih večeri” i Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Leonid Sorokow rođen je 1954. u Sankt Petersburgu (Rusija), gdje u svojoj 5. godini počinje učiti violinu. Diplomirao je 1978. na Konzervatoriju “Čajkovski” u Moskvi u klasi prof. J. Jankeleviča i prof. E. Čugajeve. Postdiplomski studij je završio 1981. u klasi prof. V. Klimova. Od 1979. koncertira po Rusiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Finskoj i drugim europskim zemljama kao solist i u suradnji sa eminentnim umjetnicima – J. Bashmet, D. Geringas, K. Kashkashian, D. Sitkovecky, O. Kagan, N. Gutman i dr. Od 1986. do 1991. prvi je koncertni majstor “Moskovskih solista” pod ravnanjem J. Bashmeta, s kojim je koncertirao diljem svijeta, a 1992. i kao umjetnički voditelj ansambla. Od 1991. živi u Beču gdje od 1993. radi kao profesor na Muzičkoj akademiji, a od 2001. predaje i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ruben Dalibaltaya rođen je 1973. u Erevanu (Armenija), gdje i završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Studij nastavlja na Muzičkoj akademiji “Gnesin” u Moskvi gdje je diplomirao u klasi prof. A. Berngardta 1997. Poslijediplomski studij završio je u klasi prof. V. Kastelskog na Konzervatoriju “Čajkovski” u Moskvi 2000. Laureat je većeg broja međunarodnih natjecanja u različitim zemljama. Kao solist i uz nacionalne simfonijske orkestre koncertirao je u Armeniji, BiH, Hrvatskoj, Kini, Sloveniji, Italiji, Švicarskoj, Moldaviji, Portugalu, Rusiji i Crnoj Gori. Od 2000. preuzima mjesto profesora na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a 2005. prelazi na mjesto profesora na Muzičku akademiju u Zagrebu.

Krešimir Lazar rođen je 1973. u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je 1996. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. V. Dešpalja kod kojega je i ujedno magistrirao 1998. Osvajao je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima nagradu VBV-a „J. Murai“ 2011. i 1. nagradu na međunarodnom natjecanju “Alfredo Marcosig” u Goriziji- Italija. Održavao je koncerte u više europskih i latinoameričkih zemalja, a kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, HGM Jazz orkestar i Hrvatski barokni ansambl. Stalni je član te solist Varaždinskog komornog orkestra u kojem obnaša i funkciju šefa orkestra od 2011., ansambla Amadeus trio Zagreb i Camerate Garestin. Od 1996. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2015. napreduje u zvanje redovitog profesora.

Skip to content