Koncertni ciklus Grada – Alejandro Córdova, gitara

Objavljeno: 12.04.2019

Koncert meksičkog gitariste Alejandra Córdove, u okviru 7. osječke glazbene srijede, održan je 11. travnja 2019. u Galeriji Waldinger u Osijeku.

Jedinstveni stil Alejandra Córdove bazira se na tehničkoj kontroli, darovitosti, ravnoteži, mirnoći, virtuoznosti, muzikalnosti i željom za znanjem te na senzibilitetu i iskustvu koje je stekao kao izvođač klasične glazbe na međunarodnoj sceni.

Jedan je od najvažnijih mladih meksičkih predstavnika klasične gitare na državnom i međunarodnom nivou. Rođen u Córdobi (Meksiko) 1986., započinje studij gitare kao učenik profesora Jesusa Peñe te nastavlja studij gitare i na fakultetu “Facultad de Musica de la Universidad Veracruzana”, pod vodstvom priznatih profesora poput Consuelo Bolio, Massima Gatte i Alfreda Sancheza. Usavršava se u međuvremenu u Pordenoneu, na Akademiji za gitaru “Francisco Tarrega” pod vodstvom profesora Paola Pegorara. Magistrirao je na konzervatoriju “Jacopo Tomadini” u Udinama, pod vodstvom profesora Stefana Viole.

Bivši je član orkestra “Orquesta de Guitarras de la Secretaría de Educación y Cultura”, s kojim je odradio brojne državne i međunarodne turneje, osnovanog od strane profesora Alfonsa Morene. Od brojnih koncerata orkestra ističu se oni na “St. Petersburg Palace” festivalu, u kazalistu muzeja “Hermitage” u Sankt Petersburgu, u Bijelom Salonu državnog muzeja u Petergofu i onaj u novgorodskom kazalištu.

Njegov je talent prepoznat od strane brojnih glazbenih kritičara i odradio je brojne solističke koncerte u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kostarici i Meksiku. Autor je dva nosača zvuka, od kojih je prvi snimljen u Londonu s Johnom Taylorom, a drugi u Sevilji s diskografskom kućom “Contrastes records”. Redovito sudjeluje na najvažnijim festivalima i na državnim i međunarodnim natjecanjima. Ima višegodišnje iskustvo u podučavanju; radio je četiri godine kao profesor gitare u školama za glazbeno obrazovanje “Luigi Bon” u mjestu Colugna di Tavagnacco i “Musica Mia” u mjestu Cividale dei Friuli. Tijekom 2016. radio je kao profesor gitare na fakultetu “Universidad Nacional Autonoma de México” u Ciudad de Méxicu i kao gostujući profesor gitare na Fakultetu u Oaxaci u Meksiku. Dobitnik je mnogobrojnih svjetskih glazbenih priznanja i nagrada.

Skip to content