Koncertni ciklus Grada – 7. osječka glazbena srijeda

Objavljeno: 26.10.2018

Održan je prvi koncert sedme sezone Koncertnog ciklusa Grada, Osječke glazbene srijede, a gostovao je ansambl Camerata Cantilly. Koncert je održan 24. listopada u Crkvi Sv. Križa.

Camerata Cantilly utemeljena je 2014. u Samoboru kao komorni sastav puhačkih glazbala, jedini takvog tipa u Hrvatskoj. Jezgru Ansambla čini klasični puhački oktet sastavljen od para oboa, klarineta, rogova i fagota. Osnivač i umjetnički voditelj Ansambla je klarinetist Mihael Paar.

Premijerni koncert Ansambla održan u lipnju 2014. potvrdio je da je riječ o novoj snazi na domaćoj glazbenoj sceni. Ansambl je ostvario niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji, kako u okviru koncertnih ciklusa tako i u okviru međunarodnih festivala, te je osim standardnog repertoara u svoje programe uvrstio i obrade djela pisanih za velike simfonijske orkestre, glazbu 20. i 21. stoljeća, te ono što posebno plijeni pozornost – novonastala djela skladana upravo za Cameratu. Francuski skladatelj V. A. Jockin i slovenski skladatelj A. Misson posvetili su svoja djela Camerati Cantilly koja ih je praizvela s velikim uspjehom te ih potom uvrstila u svoj repertoar. Ansambl je također u svojoj misiji revitalizacije hrvatske baštine posegnuo za gotovo zaboravljenim Oktetom Borisa Papandopula, djela koje spada u red vrhunskih ostvarenja za Harmoniemusik, a koje je postalo nezaobilazno u programima ansambla Camerata Cantilly.

Skip to content