Koncertni ciklus Grada – 7. osječka glazbena srijeda

Objavljeno: 30.10.2018

U subotu 27. listopada 2018. Galerija Waldinger bila je domaćin koncertu ansambla Capella Zriniana, kojeg su činili Marta Schwaiger, sopran, Zoran Kelava, narator, Andrija Maronić, cimbal i Igor Paro, teorba, barokna gitara i citern.

Ansambl Capella Zriniana osnovao je 2017. hrvatski gitarist i lutnjist Igor Paro s ciljem istraživanja i promoviranja hrvatske i europske barokne glazbe iz vremena i okruženja hrvatskih plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana u 17. stoljeću. Ansambl Capella Zriniana, uz podršku Varaždinskih baroknih večeri, okuplja vrsne hrvatske glazbenike s iskustvom u povijesno obaviještenom izvođenju barokne glazbe u zajedničkom nastojanju da ponovno ožive glazbeni i poetski svijet hrvatskih plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana.

Andrija Maronić utjelovljuje jednu nepisanu i neprekinutu tradiciju sviranja cimbala u Podravini i Međimurju, kao i u mađarskoj Baranji, tradiciju čiji korijeni sežu duboko u prošlost, vrlo vjerojatno i do 17. stoljeća, a možda i dalje. Maronićeva je zasluga što ta dragocjena cimbalistička tradicija u Hrvatskoj nije izumrla – usprkos poznijoj životnoj dobi, uz neumornu koncertnu djelatnost Maronić još izrađuje cimbale i podučava sviranju mlade naraštaje. Premda svira na originalnom koncertnom glazbalu kultnog budimpeštanskog majstora graditelja cimbala Józsefa Schunde iz 80-ih godina 19. stoljeća, Maronić njeguje jedan arhaičan stil sviranja cimbala, karakterističan za Podravinu i Međimurje, različit od razbarušene virtuoznosti romskih cimbalista koji su u Mađarsku došli iz Rumunjske tek krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Igor Paro, klasičnu gitaru diplomirao je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu 1986. u klasi Darka Petrinjaka. Studirao je ranu glazbu, renesansne i barokne lutnje od 1988. do 1995. u klasi Eugena Domboisa i Hopkinsona Smitha na Scholi Cantorum Basiliensis u Baselu, Švicarska.
Usavršavao se na majstorskim radionicama vodećih svjetskih lutnjista kao što su Jakob Lindberg, Nigel North, Robert Crawford Young, Ken Zuckerman, Peter Croton, Anthony Rooley, Pat O’Brien, Yasunori Imamura. Kao solist i kao član različitih ansambala za ranu glazbu nastupao je u inozemstvu i na gotovo svim značajnijim festivalima u Hrvatskoj, sudjeljujući u brojnim modernim praizvedbama hrvatske i europske renesansne i ranobarokne glazbene baštine.

Skip to content