Koncertni ciklus Grada – 6. osječka glazbena srijeda

Objavljeno: 16.10.2017

14. listopada 2017. u Crkvi sv. Križa koncertom Ane Jembrek, sopran i Višeslava Jaklina, orgulje započela je nova glazbena sezona Koncertnog ciklusa Grada. Glazbenici su izveli djela Frescobaldija, Perotina, Cecchinija, Pulitija, Händela, Vivaldija i Bacha.

Sopranistica Ana Jembrek (Koprivnica, 1986.) glazbenu je naobrazbu počela kao flautistica u glazbenoj školi Đuro Ester u Koprivnici, a srednju glazbenu školu završila je 2006. u Varaždinu, na odjelu za solo pjevanje u klasi Doroteje Ilčić. Studij solo pjevanja upisuje 2005. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Lidije Horvat-Dunjko. Diplomirala je 2009. s velikim pohvalama, u klasi Giorgia Suriana ulogom Pamine u Mozartovoj Čaroboj fruli. Dobitnica je brojnih državnih nagrada, a 2007. sudjelovala je na 6. Međunarodnom natjecanju sakralne glazbe u Rimu gdje je pjevala u finalnoj večeri i nagrađena posebnom nagradom žirija. Ostvarila je brojne uloge u nacionalnim kazalištima, solistički nastupala u zemlji i inozemstvu i stalna je članica vokalnog ansambla Antiphonus.

Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, u klasi Michaela Kapsnera i Josefa M. Doellera te magistrirao koncertantni smjer orgulja na Sveučilištu u Beču, u klasi Michaela Radulescua. Redovito koncertira u Hrvatskoj, mnogim europskim zemljama te u Izraelu. Godine 2005. održao je koncert na glasovitim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Surađuje s brojnim vokalnim i instrumentalnim ansamblima. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Slovenskog orgelskog društva. Godine 2015. imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.

Skip to content