Koncertni ciklus Grada – 6. osječka glazbena srijeda

Objavljeno: 04.05.2018

U suradnji s Građevinskim fakultetom Osijek, 2. svibnja održana je još jedna Osječka glazbena srijeda u sklopu Koncertnog ciklusa Grada, kada su nastupili glazbenici Marijo Zbiljski (tambura) i Konstantin Krasnitski (glasovir).

Marijo Zbiljski prvu glazbenu naobrazbu dobiva kod Franje Slavka Batoreka. Nakon višegodišnjeg djelovanja u HKUD Osijek 1862. potpisuje profesionalni ugovor sa Slavonskim Lolama s kojima slijedi uspješna glazbena i estradna karijera, nastupi na televizijskim emisijama te suradnja s eminentnim pjevačima tamburaške glazbe.

Zahvaljujući brojnim nagradama kao i audiovizualnom materijalu, 2008. dobiva status samostalnog umjetnika te postaje član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Diplomski studij završava 2016. na bečkom Franz Schubert Konservatorium u suradnji s Akademijom za muzičku umjetnost Plovdiv, a od 2017. upisuje diplomski studij Tamburaško umijeće na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, sada Akademiji za umjetnost i kulturu.

Konstantin Krastnitski rođen u Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika. Pohađa Srednju specijalnu glazbenu školu za talentiranu i nadarenu djecu, nakon koje se nastavlja školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji gdje je stekao naziv magistra umjetnosti. Postaje docentom Umjetničke akademije Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, a njegovim dolaskom u Osijek utemeljio se studij klavira na Akademiji. Glazbenik se bavi pedagoškom radom i aktivno koncertira te nastupa na festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima te surađuje s istaknutim glazbenicima. Laureat je I. nagrade i nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA Svetislav Stančić u Zagrebu 1999. Praizveo je nekoliko skladbi hrvatskih skladatelja te je član Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Skip to content