Kakav dan, jurili smo s programa na program i uživali!

Objavljeno: 02.07.2021

Prvi dan Međunarodnog festivala slikovnice „Čuvari priča“, čije su radionice ove godine objedinjene temom „Snovoslovci”, svojim je malim i velikim posjetiteljima priredio dan prepun zanimljivih događanja i velikih iznenađenja. Uz lagano zagrijavanje kroz izradu festivalskih zastavica, preko priče za malene Snovoslovce i glazbenog Snovoslova, uslijedile su radionice uvaženih gostiju predvođene jakim domaćim umjetničkim snagama. Nives Čičin-Šain, Zdenko Bašić i Margareta Peršić posjetiteljima su pokazali zbog čega je naš Festival slikovnice iz godine u godinu sve popularniji, traženiji i veseliji. Snovoslovci svoj program nastavljaju i u sljedeća dva dana.

Muzej likovnih umjetnosti ugostio je dugo planiranu izložbu „Istočni grijeh“ sedam autora: Vladimira Freliha, Ane Petrović, Josipa Kaniže, Mirana Blažeka, Domagoja Sušca, Zlatka Kozine i Roberta Fišera.

Kustosica izložbe Valentina Radoš istaknula je kako je ova izložba nastavak čvrste suradnje Osječkoga ljeta kulture i Muzeja likovnih umjetnosti. Ambicija je kroz nekoliko godina prezentirati osječku umjetničku scenu kroz tematske cjeline i time promovirati naše umjetnike. Šest je autora i jedna autorica stasalih na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku koji svatko imaju „svoju sobu“ u MLU koje se na neki način prelijevaju jedna u drugu, a zajednički im je nazivnik apstrakcija, dodala je Radoš. Autor koncepta izložbe Vladimir Frelih naglasio je kako je ova izložba ishod nastajanja jedne scene koja promišlja najviše vrijednosti u umjetnosti i kulturi. Priprema izložbe trajala je nekoliko godina, trebala je biti postavljena na prošlome „ljetu“ no zbog poznatih pandemijskih uvjeta ona je postavljena tek ove godine, no kvaliteta ove izložbe je nesaglediva, dodao je Frelih. Ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti Eduard Hudolin izrazio je zadovoljstvo što je izložba konačno postavljena i pokazuje skupinu zrelih osječkih autora koji promišljaju na jedan poseban način. Osječko ljeto kulture etablirana je priča, a mi s ovom grupacijom stvaramo jedan novi brend. Izrazio je nadu kako će ova izložba biti postavljena i u drugim gradovima i to ne samo u Hrvatskoj.

Nakon otvorenja izložbe mnogi su posjetitelji pohitali i u Kulturni centar Osijek kako bi poslušali razgovor i promociju knjige pozantog fotografa Damira Hoyke „Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment“. Knjigu je uz autora promovirao poznati osječki ilustrator, umjetnik, profesor Dražen Jerabek koji je naglasio kako se Hoyka bavi temom obrazovnog sustava i u nekoj svojoj viziji promišlja o promjeni u prisutpu djeci u školskom sustavu dajući im kreativnost. Nije riječ samo o kreativnosti u likovnom području već i u prirodnim znanostima, ali i u fizičkom smislu. Implicira da mladi ljudi imaju puno više sposobnosti no što smo mi u stanju kod njih potaknuti i knjiga pomaže da se probudimo. Hoyka nas kroz čitanje uvodi u priču i promišljanje o našoj svrsishodnosti i postojanju na zemlji, zaključio je Jerabek. Damir Hoyka rekao je kako je znanstvena fantastika neodvojivi dio njegova života od najranije dobi, a kada se ne može izraziti fotografijom poseže za pisanom riječi. Kako i sam kaže, to nije znanstvena fantastika, to je naša bliža budućnost za koju se pripremamo mentalno, sociološki, ekonomski. „Uvijek sam gledao prema zvijezdama i pitao se kad ću ja tamo, i to se još uvijek pitam“, kaže Hoyka. „Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment“ bavi se djecom i mladima i pitanjem možemo li naš obrazovni sustav učiniti atraktivnijim djeci, da trče u školu, a ne da iz nje bježe. Ova knjiga nije SF već je alternativna stvarnost, zaključuje Hoyka.

Predstava „Alabama“ u izvedbi Kazališta Virovitica održana je sinoć pred prepunim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Autor, Osječanin Davor Špišić za ovu je dramu još 2008. dobio nagradu „Marin Držić“ (do sada ih je nakupio već pet), a po prvi puta postavljena je na kazališne daske u Gavelli 2010. godine također pod redateljskom palicom Darija Harjačeka. I prvi i drugi puta ostala je aktualna po svojoj tematici budući da su se pitanja egzila, doma, dolazaka i odlazaka ponovno užarila, no neke dimenzije postale su posve drukčije, pa tako i „čitanje“ drame redatelja Harjačeka istaknuo je Špišić.

Blanka Bart, Goran Koši, Snježana Lančić, Monika Lanšćak, Mijo Pavelko, Goran Vučko i Draško Zidar zaradili su zaslužen i dugotrajni pljesak osječke publike koja Kazalište Virovitica uvijek dočekuje s oduševljenem.

Skip to content