Izložba Josipa Alebića “Adoracija kadra”

Objavljeno: 22.01.2019

U Izložbenoj dvorani Waldinger, Gradskih galerija Osijek 18. siječnja 2019. svečano je otvorena retrospektivna izložba akademskog slikara iz Osijeka Josipa Alebića pod nazivom “Adoracija kadra”. Kustos izložbe mladi je osječki povjesničar umjetnosti Igor Loinjak.

Kustos izložbe Loinjak kritički se osvrnuo na izložbu koja se sastoji od dvadesetak slika velikog formata te desetak crteža olovkom u aneksu galerije. Između ostaloga, Loinjak je napisao u katalogu izložbe: “Umjetnički se put Josipa Alebića geografski može opisati geometrijskim likom trokuta s vrhovima u Osijeku, Beogradu i Sarajevu. Rastrganost među trima gradovima dijelom je utjecala i na rastrganost u recepciji njegova cjelokupnog opusa, budući da se istovremeno u sva tri grada podjednako mogao osjećati strancem i domaćinom.

Josip Alebić rođen je 1945. u Osijeku, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1971., a 1974. završio je poslijediplomski studij te stekao naobrazbu magistra slikarstva. Do umirovljenja je bio redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i vanjski suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu.

Uz voditeljicu Gradskih galerija Osijek Ljerku Hedl, na otvorenju su govorili dekanica Akademije za umjetnost i kulturu Helena Sablić Tomić, kustos Igor Loinjak i voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka Danijela Klobučar, koja je izložbu i otvorila.

Izložba se može razgledati do 17. veljače 2019. tijekom radnog vremena Gradskih galerija Osijek, a ulaz je slobodan.

Skip to content