INFORMACIJE O POŽARU I STANJE NA TERENU

Objavljeno: 04.10.2023

10.10.2023.

12:00

Prestalo je izdimljavanje, nema više izravne ugroze za stanovništvo. Izvan snage preporuka o izbjegavanju dužeg boravka na otvorenom

Na požarištu Drave International više nema izdimljavanja čime je prestala izravna ugroza za stanovništvo, a sve preporuke Stožera civilne zaštite, prvenstveno ona o izbjegavanju dužeg boravka na otvorenom, stavljaju se izvan snage. Kvaliteta zraka u Osijeku i okolnim mjestima je prihvatljiva, poručeno je u utorak na konferenciji za novinare održane nakon  sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

– Stanje na požarištu je dobro, kao i sinoć, situacija je pod kontrolom. Vatrogasci će i dalje u narednim danima dežurati, jer se na pojedinim dijelovima još radi o vrlo visokim temperaturama. Izdimljavanje je prestalo zahvaljujući dijelovima koji su zatrpani zemljom, ali i dijelovima koje su zadnja dva dana vatrogasci neprestano natapali – izvijestio je načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Dodao je da je započela kriminalistička obrada te da je u tijeku uzorkovanje tla, a od sutra će i veterinarska inspekcija uzimati uzorke hrane za životinje, kao i mesa, mlijeka, jaja te svih prerađevina na koje požar mogao utjecati.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin podsjetio je da vrtići i škole na području grada i županije danas normalno rade, jer je kvaliteta zraka prihvatljiva.

– Kontinuirano pratimo kvalitetu zraka na našim dvjema mjernim postajama u gradu Osijeka. U ovome trenutku je prihvatljiva. Inače imamo nekoliko kategorija kvalitete zraka: dobra, prihvatljiva, umjerena, loša, vrlo loša i izrazito loša. Prihvatljiva kategorija je uobičajena, najčešće je prihvatljiva ili umjerena, što znači da nema odstupanja od onih normalnih vrijednosti lebdećih čestica na području grada Osijeka – kazao je Vulin.

– Na temelju toga, kad govorimo o području grada i prigradskih naselja, preporuke koje su do sada važile, u smislu da se ne preporuča dulji boravak na otvorenom, sada prestaju biti na snazi, nema više za tim potrebe. Nema više izdimljavanja požarišta, što je bila izravna ugroza stanovništva – dodao je i zaključio da će po završetku policijskog očevida zemljom zasuti i taj dio požarišta gdje se vrši kriminalističko istraživanje.

9.10.2023.

12:30

Prema podacima NZJZ-a OBŽ kvaliteta zraka u Osijeku se popravlja. Učenici se od sutra u Osijeku i okolnim mjestima vraćaju u školske klupe

U ponedjeljak je u Osijeku održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su javnosti na konferenciji za novinare iznesene najnovije informacije vezane uz stanje požarišta, kakvoću zraka i nastavu u školama.

Zapovjednik JVP-a Grada Osijeka Goran Ivković rekao je kako je policija izuzela dio tragova s požarišta, koji su fiksirani fotoaparatom, i dopustila nanošenje zemlje na dio požarišta koji se dosta izdimljavao, a vatrogasci ga nisu mogli dohvatiti opremom za gašenje.

– U suradnji s policijom dogovorili smo da na dio uz zapadnu ogradu možemo navoziti zemlju, od 7 sati je uključena mehanizacija. Vjerujem da ćemo uskoro i to riješiti, ostaje nam nekih 1000 kvadrata u samom centru požarišta. Sutra dolaze vještaci iz forenzičkog centra “Ivan Vučetić”, koji će izuzeti tragove, vjerujem da ćemo sutra moći završiti gašenje.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ Nataša Turić istaknula je kako se nastavlja kontinuirano praćenje kvalitete zraka na širem osječkom području, a riječ je o kvalitativnim i preliminarnim podacima.

– Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini. Koncentracije svih spojeva padaju i sada su izrazito niske. Mjere i dalje vrijede, a najbitnije je da se što više boravi u zatvorenim prostorima dok traje izdimljavanje, a ono će se uskoro smanjiti. Puno je bolja situacija nego prethodnih dana – rekla je Turić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul rekla je da od sutra normalno s radom nastavljaju i srednje i osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija.

-Danas smo donijeli odluku da se od sutra u svim školama održava nastava jer je izdimljavanje izrazito malo i do kraja dana će biti postpuno zaustavljeno. Kako je kvaliteta zraka znatno bolja smatramo da učenici mogu krenuti na nastavu.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka Dragan Vulin izvijestio je kako će od utorka škole i vrtići na području grada Osijeka raditi prema redovitom rasporedu.

– Stanje na požarištu je takvo da je izdimljavanje svedeno na minimum. Vjerujem da će do kraja dana u potpunosti biti sanirano, odnosno da ga više neće ni biti. Pratimo stanje kvalitete zraka i vidimo da su koncentracije svih plinova u izrazitom padu, uz činjenicu da je jučer tijekom dana puhao jak sjeverac koji je dobrim dijelom propuhao i očistio cijeli grad. Jučer smo preventivno odgodili nastavu, od sutra će se u svim osječkim osnovnim školama nastava odvijati normalno.

Govoreći o kvaliteti vode, izvijestio je da se analize vode kontinuirano provode od trenutka izbijanja požara te da do danas nisu zabilježene povećane koncentracije tvari koje bi mogle ugroziti zdravlje i sigurnost građana.

 

8.10.2023. 

17:30

Rezultati praćenja kvalitete zraka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prikazuju kvalitativne podatke, odnosno spojeve koji su prisutni prema lokaciji mjerenja 8.10.2023.:

Osijek (Trg Ante Starčevića): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, furan, etilen

Osijek (Trg Svetog Trojstva): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, furan, etilen

Osijek (Donji Grad): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, stiren, grupa ksilena, etilen, acetaldehid

Osijek (Retfala): formaldehid, etilbenzen, grupa ksilena, benzen, toluen, stiren, etilen, acetaldehid

Tijekom današnjeg dana na zahvaćenom području i dalje je utvrđena prisutnost toksičnih i nadražujućih spojeva, ali izmjerene vrijednosti formaldehida u odnosu na jučerašnja mjerenja na većini lokacija su u značajnom padu.
Postupak mjerenja kvalitete zraka započinje na terenu skupljanjem uzoraka. Uzorak se obrađuje preliminarno kvalitativno, odnosno tijekom mjerenja dobiju se samo vrste kemijskih spojeva koji su prisutni u zraku. Naknadno se u laboratoriju preko zabilježenih parametara  provode izračuni kako bi se dobile koncentracije prisutnih kemijskih spojeva za koje je potrebno duže vrijeme kako bi dobili relevantne rezultate. Trenutno svjedočimo incidentnoj situaciji u Osijeku za koju nema zakonskih propisa koji pokazuju kolika je granična vrijednost određenih kemijskih spojeva u zraku. Stoga je nemoguće iznijeti podatke za nižu, srednju ili visoku koncentraciju kemijskih spojeva koji nisu normalno prisutni ili za koje nemamo podatke o nultom stanju u okolišu.
Nakon provedenih izračuna dobivene su koncentracije prisutnih kemijskih spojeva od 5. do 7. listopada sa svih mjernih postaja. Na grafičkim prikazima su rezultati promjena koncentracije prisutnih kemijskih spojeva s postaja na kojima se provodilo uzastopno mjerenje kvalitete zraka (Brijest-požarište, Brijest-naselje, Antunovac, Osijek – Trg Ante Starčevića, Osijek – Trg Svetog Trojstva). Trend pada koncentracije skoro svih kemijskih spojeva vidljiv je prvenstveno na samom požarištu. Pad koncentracije detektiranih spojeva reflektirao se i na druge mjerne postaje, te je vidljivo koliko je tijekom jučerašnjeg mjerenja u Osijeku bila povećana  koncentracije kemijskih spojeva zbog promjene smjera vjetra.
Kako su i dalje prisutni štetni kemijski spojevi u zraku, potrebno je pridržavati se preporuka NZJZ OBŽ i pratiti priopćenja Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županij

11:30

Iz predostrožnosti u ponedjeljak nema nastave u osječkim osnovnim školama

O najnovijim informacijama vezanima uz stanje požarišta, kakvoću zraka i nastavu u školama govorilo se u nedjelju na konferenciji za novinare nakon održane sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka Dragan Vulin izvijestio je kako u osnovnim školama na području grada iz predostrožnosti neće biti nastave.

– Osigurat ćemo dežurstvo za onu djecu koja još nisu dovoljno samostalna da ostanu sama kod kuće te ih roditelji mogu dovesti u školu, gdje će za djecu biti omogućen boravak. Sutra tijekom dana će biti održana sjednica stožera i na temelju relevantnih podataka ćemo donijeti odluku o nastavi u utorak – izvijestio je Vulin.

Dodao je kako će vrtići na području grada Osijeka normalno raditi, ali je preporuka da oni koji ne moraju djecu voziti u vrtiće da to i ne čine.

– I dalje su na snazi preporuke da se aktivnosti na otvorenom ne održavaju, ali nema zabrane. Ova ugroza nije nevidljiva, nije neosjetljiva, ako netko vidi dim na području gdje se nalazi i osjeti miris paljevine, najbolje da ne boravi na otvorenom ili da nosi masku. Vjetar često mijenja smjer, pa se i kvaliteta zraka mijenja iz trenutka u trenutak – kazao je Vulin i dodao kako je kvaliteta zraka u Osijeku danas bolja nego jučer, odnosno umjerena i prihvatljiva.

– U ostatku dana najavljen je sjeverac koji bi ovaj dim s požarišta trebao nositi dalje od grada Osijeka, pa stoga očekujemo i daljnje poboljšanje kvalitete zraka na području grada Osijeka i većine prigradskih naselja. Najugroženiji je Brijest, gdje je izvorište požara, i tamo se situacija mijenja iz sata u sat, ovisno o tome kako se okrene vjetar. Svi s Brijesta trebaju biti na dodatnom oprezu i ne držati prozore otvorenima – rekao je Vulin.

Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, rekao je da je požar i dalje pod kontrolom, a riječ je o podzemnim požarima.

– Nakupine plastike i dalje gore unutar podzemnog požara. Naše snage su i dalje na terenu, zbog sjevernog vjetra kojeg očekujemo u popodnevnim satima stavili smo još dodatne snage na osiguranje. Na požarištu je trenutno Javna vatrogasna postrojba sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima grada Osijeka. Ukupno je na požarištu 12 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila uz robot Civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova – izvijestio je Pakšec.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić kazala je kako županijski zavod u suradnji sa Zavodom Primorsko-goranske županije kontinuirano vrši mjerenja kakvoće zraka.

– Tijekom jučerašnjeg dana djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odradili su mjerenja kvalitete zraka na području Brijesta, i to na području požarišta i samog naselja, zatim na području Antunovca i na području Osijeka na većem broju postaja. Rezultati mjerenja pokazali su da je povećan broj spojeva na području grada upravo zbog meteoroloških prilika i zbog promjene smjera vjetra. Riječ je o preliminarnim rezultatima koji će se kasnije u laboratoriju obraditi kako bi dobili službene rezultate na području grada Osijeka – rekla je Turić i ponovila kako se za osjetljive skupine ljudi i djecu preporuča boravak u zatvorenim prostorima i što manje izlaganje na područjima gdje se osjeti dim ili miris paljevine.

– Što se tiče formaldehida, to je spoj koji je vrlo brzohlapljiv, tako da se on ne zadržava dugo u samom zraku i to je nadražujući plin kojeg smo zapravo vjerojatno svi i osjetili na ovom području gdje je bila veća koncentracija samog dima. Ali to su rezultati koji su trenutni i oni se vrlo brzo mijenjaju, tako da se i te koncentracije mijenjaju ovisno o smjeru vjetra, jačini i svim ostalim meteorološkim prilikama. Takvi kemijski spojevi ostavljaju posljedice na zdravlje ljudi prilikom dugotrajnog izlaganja što za sada nije slučaj – napomenula je.

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić istaknula je kako je tijeku uzrokovanje hrane i tla, odnosno hrane koja se nalazi na poljoprivrednim površinama koje su bile zahvaćene u gustim dimom, a uzorkovanje provodi Državni inspektorat.

– Ovi rezultati bit će podloga za izradu procjena rizika na temelju koje će se davati preporuke građanima. Ono što za sada možemo preporučiti je da se hrana, prvenstveno voće i povrće, dobro opere i guli prije konzumacije, da se izbjegava konzumacija lisnatog povrća. Isto tako, jako je važno da ni životinje ne jedu hranu koja je bila izložena tom dimu, zbog toga su bile preporuke da se životinje drže na zatvorenom. Prve informacije testiranja imat ćemo početkom tjedna, s obzirom na to da se analize određenih spojeva ne rade u Hrvatskoj, nego u Austriji i Njemačkoj – kazala je Sokolić.

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Krunoslav Zmajić rekao je da se fakultet uključio jer žele doprinijeti rješavanju ove ekološke situacije.

– Naša agrobiotehnička analitička jedinica već dugi niz godina radi na istraživanju tla i teških metala. Napravit ćemo istraživanje i ponuditi pomoć prilikom sanacije samog tla. Iskreno se nadam da ćemo zajednički što prije odgovoriti na sve ove izazove i ponuditi određena rješenja kako bi i dalje ovo naše plodno tlo bilo na korist proizvodnje kvalitetne prehrane svih naših građana – rekao je Zmajić.

– Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul izvijestila je kako dio škola na području Osječko-baranjske županije u ponedjeljak radi prevencije neće imati nastavu.

– Riječ je o srednjim školama na području Grada Osijeka, kojima je Osječko-baranjska županija osnivač kao i osnovnim školama na području općina Antunovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin, Vladislavci i Vuka. Dakle, škole će biti zatvorene sutra, a dalje pratimo tijek događaja i preporuke Stožera – rekla je Glavaš-Kul i dodala da će u svim osnovnim školama bit organizirana dežurstva za djecu nižih razreda ako roditelji nemaju drugu mogućnost čuvanja djece. Preporuka je i da se sve vanjske športske aktivnosti klubova ne odvijaju vani, nego da se odgode barem za jedan dan.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije i sutra će tijekom prijepodneva imati novu sjednicu nakon koje će izvijestiti javnost o novim rezultatima mjerenja kakvoće zraka i sukladno tome novim preporukama za održavanje nastave i boravak na otvorenom.

 

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 8.10.2023. u 8h

Osijek 1 (raskrižje ulice kneza Trpimira i Europske avenije)

– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO*

PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – *26,55 µg/m³

Osijek 2 (Donji Grad, kod Osnovne škole Lj. Gaja)

– indeks kvalitete zraka: UMJERENO

PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 21,89 µg/m³ UMJERENO

PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 33,81 µg/m³ PRIHVATLJIVO

 

7.10.2023.

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 7.10.2023. u 12h

Osijek 1 (raskrižje ulice kneza Trpimira i Europske avenije)
– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 34,23 PRIHVATLJIVO

Osijek 2 (Donji Grad, kod Osnovne škole Lj.Gaja)
– indeks kvalitete zraka: LOŠE
PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 37,77 LOŠE
PM10 (grube lebdeće čestiće manje od 10 mikrometra) – 52,59 LOŠE

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 7.10.2023. u 11h

Zbog promjene smjera vjetra prvo su dana 07.10.2023. godine provedena mjerenja na području grada Osijeka. Analize ukupne prašine su veće u odnosu na dan ranije. Od ostalih spojeva detektiran je formaldehid, koji nadražuje gornje dišne putove.

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda dana 7.10.2023. u 11h je:

Osijek 1 (raskrižje ulice kneza Trpimira i Europske avenije)
– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 31,56 PRIHVATLJIVO

Osijek 2 (Donji Grad, kod Osnovne škole Ljudevita Gaja)
– indeks kvalitete zraka: LOŠE
PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 37,36 LOŠE
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 52,11 LOŠE

Kategorije: dobro, prihvatljivo, umjereno, loše, vrlo loše, izuzetno loše

Preporučena mjera opreza za građanstvo je čim manje izlaganje mjestima na kojima se osjeti miris dima, te da se zatvore u prostorije kako bi se minimalizirala izloženost.

 

9:45

Gradonačelnik Radić apelirao na građane da se zbog povećanih koncentracija lebdećih čestica u zraku ne zadržavaju na otvorenom: Nema mjesta panici, ali ima oprezu

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u subotu je održao konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio da je u zraku povećana koncentracija lebdećih čestica te apelirao na građane da se ne zadržavaju na otvorenom.

– Velik dio požara zatrpan je zemljom kako bi se ugušio dim koji izlazi. Velik dio posla uz vatrogasce odradile su gradske, županijske i privatne tvrtke s mehanizacijom i teškim strojevima. Dio požara koji i dalje dimi je dio koji se ne smije dirati, jer policija mora obaviti očevid, i taj dio požara se zalijeva vodom i pjenom kako bi se također smanjio dim. U ovom trenutku svi građani Osijeka mogu osjetiti nesnosan smrad spaljene plastike. Razlog tomu je što je vjetar okrenuo južno i u ovom trenutku puše prema gradu – izvijestio je gradonačelnik Radić.

Dodao je da je prethodnih dana prema DHMZ-u kvaliteta zraka u gradu bila zadovoljavajuća, dok je trenutačno povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku po mjernim postajama.

– Molimo i apeliramo na naše sugrađane da ukoliko ne moraju izlaziti van i zadržavati se na otvorenim prostorima, da to i ne rade. I dalje ćemo pratiti stanje. Prema prognozi vjetar bi i dalje trebao nastaviti južno prema gradu Osijeku – poručio je.

– Vatrogasci čine sve na terenu i ovim putem im na svemu zahvaljujem. Situaciju ćemo pratiti i ovisno u koncentraciji lebdećih čestica, iz sata u sat, kako nam podaci budu dostupni, izvještavati javnost. Manifestacije ne možemo zabraniti, no preporuka je i apel građanima da se ne zadržavaju na otvorenom. Ima mjesta oprezu, nema mjesta panici. Dugotrajno izlaganje, prema Zavodu za javno zdravstvo, može uzrokovati određene probleme, ali nema potrebe u ovim trenutcima biti vani, dok se koncentracija lebdećih tvari u gradu ne smanji – kazao je gradonačelnik.

Humanitarna akcija Kluba žena liječenih na dojci MAMMAE Osijek, koja se trebala održati na Trgu Ante Starčevića, je u dogovoru s gradskom upravom odgođena, a Grad Osijek će uplatiti protuvrijednost prikupljenih donacija. Posjetitelji Sajma antikviteta dobit će obavijestiti da nije preporučljivo zadržavati se na otvorenom.

– Čim je požar buknuo izašli smo na teren, i županijski i gradski stožer. Ono što je nama primarno bitno je da se požar nije proširio, da je pod nadzorom i da se uvelike smanjilo izdimljavanje. Istražit će se što je dovelo do požara, građani Osijeka i Osječko-baranjske županije zaslužuju  istinu. Ukoliko se utvrde odgovorni, naravno da tražimo da se sukladno zakonu i procesuiraju i obavijesti javnost – rekao je gradonačelnik Radić.

Dodao je da je Državni inspektorat jučer krenuo sa uzorkovanjem tla, te hrane za ljude i životinje. Dio provjerava i HAPIH, izvijestit će javnost kad budu imali rezultate. Ostaje na snazi preporuka HAPIH-a od prije dva dana.

Govoreći o inozemnim radnicima iz Drava Internationala, podsjetio je kako je Stožer odmah poduzeo sve mjere kako ne bi bilo ugroženih i da su prevezeni autobusima do Dvorane Jug. Radnici su još uvijek smješteni u dvorani, s čime je tvrtka Drava International suglasna i pokrit će troškove.

Na konferenciji je bio i zamjenik gradonačelnika i načelnik gradskog Stožera Dragan Vulin koji je ponovio kako nema mjesta panici.

– Ovo je opasnost koja nije nevidljiva i nije nešto što građani ne mogu osjetiti. Jasno se osjeti smrad plastike u zraku, vidi se dim. Kada ljudi to primijete, neka se sklone s otvorenog, zatvore prozore i neće biti nikakve opasnosti. Vjerujem da će tijekom dana to i proći. Najave su da će vjetar krajem dana promijeniti smjer, a u konačnici ulaže se maksimalan napor na sanaciji požarišta – zaključio je Vulin.

6.10.2023.

Inspekcije Državnog inspektorata; poljoprivredna, sanitarna i veterinarska u ovim trenucima obavljaju preliminarna uzorkovanja bilja, hrane i hrane za životinje na području koje se nalazi nedaleko od požarišta u Osijeku, a u cilju utvrđivanja onečišćenja teškim metalima, policikličkim aromatskim ugljikovodicima i Dioksinima –DL-PCB; PFAS-ove.

Naime, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu odredila je lokacije s kojih će se uzeti uzorci za laboratorijsku analizu prema procijeni rizika. Tako je u tijeku uzimanje uzoraka na sljedećim lokacijama; Brijest, Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin, Šodolovci, Ada i Tenja.

Uzimanje uzoraka odvijat će se kontinuirano u narednom razdoblju te će se prema dobivenim rezultatima i procjeni rizika povećavati broj postupanja nadležnih inspekcija.

Konkretno, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata kontrolira hranu (voće i povrće podrijetlom sa navedenih lokacija) na tržnicama u Osijeku, Đakovu i Čepinu te na OPG-ima koji se nalaze na navedenom području.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provodi  uzorkovanja biljnog materijala: ratarskih kultura te voća i povrća, koje se nalazi na poljoprivrednim površinama.

S obzirom na moguća zagađenja hrane za životinje u tijeku je i početno (nulto) ispitivanje uzetih uzoraka hrane za životinje; krmiva, silaže i/ili sjenaže na farmama i u mješaonicama hrane za životinje u sušarama i silosima, prije procesa sušenja u objektima sušara ili skladištenje. Nakon provedenih početnih ispitivanja veterinarska inspekcija Državnog inspektorata kontinuirano će provoditi kontrole proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso, proizvodi od mesa, jaja i dr.).

Inspekcije Državnog inspektorata; poljoprivredna, sanitarna i veterinarska po dobivenim rezultatima laboratorijskih analiza poduzimat će daljnje mjere.

19:30

Praćenje kvalitete zraka je 06.10.2023. godine provedeno na području Osijeka, Brijesta (naselje), Brijest (požarište), Antunovca, Ernestinova i Hrastina. Rezultati praćenja kvalitete zraka pokazuju smanjenje koncentracije detektiranih spojeva (formaldehida, acetaldehida, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) na svim lokacijama te su posebice na lokacijama izvan Brijesta detektirane u vrlo niskim koncentracijama. Praćenje kvalitete zraka se nastavlja tijekom sutrašnjeg dana.

14:50

Rezultati ispitivanja kvalitete zraka uslijed požara 05.10.2023.

Povodom požara na deponiji plastike Drava International d.o.o. stručnjaci županijskih zavoda neprestano prate kvalitetu zraka na zahvaćenom području Osječko-baranjske  županije. Praćenje se dana 05.10. 2023. godine provelo na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Antunovca, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.

Rezultati ispitivanja pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti praćenih onečišćujućih tvari u zraku koje su nastale sagorijevanjem plastike (formaldehid, acetaldehid, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen).

Preporučena mjera opreza za građanstvo je čim manje izlaganje mjestima na kojima se osjeti miris paleži, a ukoliko se nalaze u neposrednoj blizini požarišta i na pravcima širenja dima da zatvore prostorije kako bi se minimalizirala izloženost.

Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, međutim ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti.

S obzirom da je požar pod nadzorom, za očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da nema razloga za zabrinutost.

5.10.2023.

PREPORUKE HAPIH-A VEZANO ZA POSLJEDICE IZBIJANJA POŽARA NA LOKACIJI BRIJEST

U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja.

U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom Republike Hrvatske, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije  hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku.

Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da  potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima.

Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obavještena. Temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat RH je nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja.

Izvor: https://www.hapih.hr/preporuke-vezano-za-posljedice-izbijanja-pozara-na-lokciji-brijest/

13:55

U Osijek je stigao potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved te s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Ivanom Anušićem obišao požarište.

– Tijekom gašenja tri vatrogasca su ozlijeđena, jedan teže, želimo im brz oporavak i zahvaliti svim službama koje su promptno reagirale u skladu sa očekivanjima i nadležnostima. Sve raspoložive službe odmah su se stavile na raspolaganje i odreagirale u najkraćem vremenskom razdoblju. Čestitam županu Anušiću, gradonačelniku Radiću i načelnicima županijskog i gradskog stožera CZ,  svima koji su odreagirali na način da su spriječili još veću katastrofu kvalitetno upravljajući organizacijom, jer nije jednostavno u ovakvim požarima. Ono što je još uvijek aktualno je izdimljavanje i poduzimaju se sve radnje da se što je prije to zaustavi  jer je važno da se zaustavi požar i izdimljavanje, da policija može nesmetano provesti očevid, a s ciljem utvrđivanja svih okolnosti, okolnosti nastanka požara, okolnosti upravljanja ovim pogonom, okolnosti pristupa prema ovom opasnom materijalu, odnosno rukovanju s tim opasnim materijalom. Puno je ovdje elemenata koji će zahtijevati detaljnu istragu, utvrđivanje svih organizacijskih oblika, utvrđivanje svih propisa na osnovu kojih se ovdje radilo, utvrđivanje svih ranijih nalaza inspektorata, postupanje po tim nalazima a kako bismo mogli dobiti cjelovitu sliku o tome je li ovdje bilo propusta i uslijed kojih okolnosti je došlo do ovog požara. Opomena je ovo svima. Za organizaciju rada s opasnim tvarima svi su dužni držati se propisa. Posljedice će se utvrditi po okončanju ovog izdimljavanja. Možemo očekivati da će biti šteta na poljoprivrednim kulturama, imovini ali o detaljima sačekajmo. Vlada će sigurno pružiti potporu, kao što je svih ovih godina, u skladu s procjenama koje će biti izvršene ovdje na razini grada, odnosno županije – istaknuo je ministar Medved.

– Kvaliteta zraka, prema DHMZ-u, u gradu Osijeku je zadovoljavajuća. Kvalitetu ćemo pratiti i dalje. Bitno je za napomenuti da je gradska tvrtka Vodovod Osijek priopćila kako je voda u Osijeku također na zadovoljavajućoj razini kao što je i bila. Radnike tvrtke Drava International koji su iz Nepala, Grad Osijek smjestio je u gradsku dvoranu Jug II, u kojoj se i dalje nalaze. Trenutačno je požar pod nadzorom od jučer navečer. Gradske tvrtke, županijske tvrtke, kao i neke privatne tvrtke su dale svoju mehanizaciju i u tijeku je nasipavanje požara zemljom kako bi se ovo izdimljavanje što prije zaustavilo, odnosno smanjilo. Naši vatrogasci odradili su nadljudski posao – kazao je gradonačelnik Radić.

– Sutra ujutro ćemo gradonačelnik i ja potpisati zahtjev prema ministru Božinoviću za proglašenje ekološke katastrofe na području Osječko-baranjske županije koja je stradala kako kroz požar, kako kroz emisiju dima i koji će vjerojatno još nekoliko dana zagađivati područje oko zgarišta. Požarište je pod kontrolom. U ovom trenutku vatrogasci i službe civilne zaštite zatrpavaju zemljom zgarišta da bi se prestalo izdimljavati i da bi se u potpunosti zaustavila emisija štetnih plinova. Tri vatrogasca su ozlijeđena. Vatrogasac koji je teže ozlijeđen jučer sada je u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti. Želio bih zahvaliti svim vatrogascima na gašenju požara koji je nezapamćen u našoj županiji. Kada govorimo o ponašanju i onome što nam donosi vrijeme ispred nas, ne treba se kretati na otvorenom prostoru gdje su analize zraka loš, zatvoriti prozore i vrata. Voće i povrće iz vrtova treba nekoliko puta oprati, što se može treba oguliti. Uz analizu zraka krećemo i u analizu kvalitete zemlje – rekao je župan Anušić.

13:30

Započela je akcija zatrpavanja požarišta koja bi trebala rezultirati smanjenjem širenja dima. S brojnim ljudstvom i mehanizacijom, u akciji sudjeluju i osječke gradske tvrtke, kao i privatne koje su se stavile na raspolaganje Stožeru civilne zaštite. Situacija je pod kontrolom, nastavit ćemo izvještavati javnost o njezinom razvoju.

10:00
Obzirom na povećani interes javnosti te izraženu zabrinutost naših korisnika u svezi mogućih zagađenja uzrokovanih požarom u Brijestu obavještavamo javnost kako je voda iz vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode!

VODOVOD-OSIJEK d.o.o. kao izvor vodoopskrbe za oko 130 000 korisnika koristi podzemnu vodu s crpilišta Vinogradi koje se nalazi zapadno od grada Osijeka. Vodonosni slojevi su jako dobro zaštićeni od vanjskih utjecaja, a podzemna voda iz zdenaca dubokih od 120 do 150 m zatvorenim sustavom cjevovoda doprema se u Pogon za preradu vode i dalje prema potrošačima. Cijeli vodoopskrbni sustav je zatvoren i stoga nema razloga za zabrinutost glede zagađenja vode za ljudsku potrošnju. Ispuštanje otpadnih voda iz internog sustava tvrtke Drava International u sustav javne odvodnje je privremeno onemogućeno čime smo spriječili zagađenje vodotoka Drave nizvodno od Osijeka, a isti interni sustav se kontinuirano kontrolira.

Još jednom naglašavamo kako vodoopskrbni i odvodni sustav osječkog vodovoda nije ugrožen događanjima u Brijestu što potvrđuju i redovne kontrole koje svakodnevno provodimo, a koje jasno pokazuju kako su svi parametri kvalitete vode u propisanim graničnim vrijednostima zbog čega možemo potvrditi kako našim korisnicima isporučujemo zdravstveno ispravnu pitku vodu te kako naši korisnici nemaju razloga za zabrinutost u pogledu funkcioniranja sustava vodoopskrbe i odvodnje.

9:25

Gradonačelnik Radić i župan Anušić obišli požarište: Požar je pod kontrolom. Kreće zatrpavanje požarišta radi sprječavanja dima

Požar na otvorenom deponiju plastike tvrtke Drava International obišli su u četvrtak gradonačelnik Ivan Radić, župan Ivan Anušić, zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković i načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece te izvijestili o stanju na terenu.

Gradonačelnik Radić rekao je kako je kvaliteta zraka u Osijeku i jučer i danas zadovoljavajuća.

– Timovi NZJZ-a Andrija Štampar iz Zagreba jučer su mjerili kvalitetu zraka na Trgu Ante Starčevića te na Brijestu i kvaliteta zraka je zadovoljavajuća. Danas, prema podatcima DHMZ-a, na području grada Osijeka kvaliteta zraka je zadovoljavajuća. Ono što nam dalje slijedi je praćenje smjera vjetra. Ukoliko vjetar okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere. Za sada sve škole rade osim Osnovne škole Tenja – dodao je gradonačelnik.

Istaknuo je da je preporuka, unatoč zadovoljavajućoj kvaliteti zraka, što manje boraviti na otvorenom, prevencije radi.

– Požar je još sinoć bio pod kontrolom, više ne prijeti širenje požara niti više ima toliko puno otvorenog požarišta. Problem je sada izdimljavanje, koje je intenzivno i koje se spustilo na razinu pri tlu i širi se zavisno o smjeru vjetra. Pratimo meteorološke prognoze i gdje će vjetar tijekom dana završiti, jer ovo će sigurno još dva ili tri dana trajati. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požariša da se spriječi daljnje izdimljavanje – izvijestio je župan Anušić.

– Kada gori plastika, sve što može biti loše nalazi se u tom dimu, zato i je preporuka jučer da svi na dimom zahvaćenom području ne izlaze van na otvoreno, da ne udišu te čestice i da zatvore prozore dok dim ne prođe – dodao je župan.

Istaknuo je da je prerano govoriti o uzrocima požara i da će policija i forenzičari krenuti u uviđaj, dodajući kako će i pisanim putem zatražiti dolazak forenzičara iz Instituta Ivan Vučetić, koji bi najnovijom tehnologijom mogli utvrditi uzrok požara.

Župan je rekao i da će danas uputiti zahtjev prema Vladi Republike Hrvatske da se proglasi ekološka katastrofa.

Zapovjednik JVP Osijek Ivković rekao je da je noć protekla mirno, ali da su vršili dogašivanja i vodili računa da se požar ne proširi.

– Sada, u suradnji sa stožerima Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, smo donijeli neke odluke koje ćemo probati da se požarište stavi pod kontrolu i da se smanji izdimljavanje. Sada je najbitnije da napravimo prosjek širine oko 10 metara do ove parcele gdje je ostalo oko 5 hektara, kako bismo spriječili širenje požara na dio neizgorene ambalaže, s obzirom da na južnom dijelu požarišta imamo dosta gustu vegetaciju i, ako dođe do paljenja te šikare, naravno da se može proširiti. Onda bismo krenuli s mehanizacijom na način da bi vatrogasci jednim dijelom vodom natapali naslage plastike, a drugom bi mehanizacija pokušala zatrpat zemljom te naslage kako bi se spriječilo daljnje dimljenje – kazao je Ivković.

Izvijestio je da su vatrogasci bili jučer na trijaži, od čega su dva primila manju dozu kisika. Teško ozlijeđeni vatrogasac danas će biti prevezen u Zagreb.

Načelnik Bece izvijestio je kako policija osigurava mjesto događaja, te da će, kada se stvore sigurnosni uvjeti, u suradnji s vještakom započeti s vršenjem očevida.

– U međuvremenu utvrđujemo sve okolnosti koje su dovele do ovog događaja. Požar mora biti ugašen i uvjeti sigurni da bismo mi mogli raditi određene pretrage – rekao je Bece.

4.10.2023.
19.54

Rezultati kakvoće zraka u Brijestu: nema onečišćenja.
Rezultati kakvoće zraka na Trgu A. Starčevića. Nema onečišćenja.

Izmjerila mobilna ekipa Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar iz Zagreba koja je stigla u Osijek

18:00 sati
Prema informacijama iz JVP Osijek požar je lokaliziran i pod nadzorom. Još uvijek je u tijeku aktivno gašenje, kao i natapanje površina s plastikom. Vatrogasci na terenu ostaju čitavu noć.

17:25 sati
Radnici tvrtke Drava International u kojoj je izbio požar privremeno su smješteni u dvorani Jug 2 koju je ustupio Grad Osijek. Riječ je o 115 inozemnih radnika koji inače žive u tvorničkom krugu i koji su još jutros evakuirani. Grad je radnicima osigurao 116 kreveta, zaštitara tijekom noći, Internet, stolove i stolce za objedovanje te druge potrepštine. Crveni križ osigurao im je hranu. Nitko od njih nije zatražio liječničku pomoć. Vidno su umorni zbog neprospavane noći.

14:12
Gradonačelnik Radić : Nije zabilježeno odstupanje od redovnih vrijednosti kvalitete zraka i vode na području grada Osijeka

„Čim je došla dojava o požaru, iza ponoći i 40 minuta, Civilni stožer Grada Osijeka i Osječko baranjske županije, zajedno sa svim nadležnim službama je izašao na teren. Vatra se gasila cijelu noć. Ono što je bitno reći za građane grada Osijeka, prema podacima DHMZ-a, trenutačna kvaliteta zraka u gradu Osijeku je zadovoljavajuća, kao i kvaliteta vode. Pojačali smo ispitivanja u Vodovodu Osijek a i na našem pročistaču. Odmah smo zatvorili odvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Gradske tvrtke Unikom, Vodovod kao i županijska tvrtka Cesting odmah su se stavili na raspolaganje. Dali su svoje bagere. Ljude koji ovdje rade smo zbrinuli s gradskim prijevozom putnika u našu gradsku Dvoranu Jug 2. Po pitanju škola i vrtića, s obzirom da je kvaliteta zraka u ovom trenutku u Osijeku zadovoljavajuća, škola, odnosno nastava se odvija normalno kao i prethodnih dana.“- izvijestio je javnost osječki gradonačelnik Ivan Radić nakon obilaska požarišta tvornice Drava Internacional.

Požarište su obišli i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

„Trenutačno se na požarištu nalazi 180 vatrogasaca, 82 vozila. Podignut je odmah i robot civilne zaštite koji se uključio i zaista je puno pomogao u presjecanju samoga požarišta. Velika je opasnost, dakle gori plastika, mljevena plastika, plastika koja je uskladištena. Čini mi se da ovo nije prvi požar, ovo je već treći puta, koliko ja znam da ovdje gori zadnjih desetak godina. Dakle, mjere zaštite od požara, sve one mjere koje su se trebale poduzimati, mislim da nisu ovdje poduzete. „- rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković te dodao: „Ono što mogu reći još jeste da i Grad i Županija te stožeri, poduzeli su zaista sve mjere u svojoj moći. Ono što je vrlo bitno, tijekom cijeloga dana je potrebno kontrolirati kakvoću zraka, kakvoću tla, vode, dakle posebno u smjeru vjetra. Za sada je taj vjetar, vidimo sjeverni i sjeveroistočni i sve mjere opreza treba poduzimati.“- istaknuo je Tucaković.

„Sada kada smo doživjeli ovo što smo doživjeli svi ovdje, da, evo ja sad ovim putem tražim da se iz Forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba pošalju svi oni stručnjaci, forenzičari, koji će utvrditi razloge izbijanja ovog požara, propusta koji su se dogodile. Ne govorim o propustima vatrogasaca, govorim o propustima vlasnika ovog objekta na kojeg već 20 godina upozoravamo svi mi ovdje zajedno i na neki način pokušavamo doći do informacije, izvijestiti nadležne službe, da obrate pozornost na koji i na kakav način se ovdje deponira milijuni tona, milijuni tona i kubika plastike bez ikakve kontrole, nabacane po ovom tu području, zatrpane sa zemljom, pomiješane sa zemljom koje su upravo sinoć izazvale ovaj veliki požar.“ – izjavio je nakon obilaska požarišta osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

„Također bih uputio apel, zahtjev, da se istraži kako je bilo moguće da se ovdje godinama ovako odlagala plastika koja je i dovela do ovog požara koji sada predstavlja ugrozu kada govorimo o kvaliteti zraka za svo stanovništvo Osječko-baranjske županije. Naravno, zahvalio bih se svim službama, posebice vatrogascima, koji su promptno reagirali i koji se i dalje bore s požarom.“- zaključio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

14:11
Uslijed požara u pogonu poduzeća Drava International d.o.o., na postajama Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, a koje se nalaze na području Grada Osijeka (Osijek-1 koja se nalazi na križanju Trpimirove ulice i Europske avenije i Osijek-2 koja se nalazi u dvorištu OŠ Ljudevita Gaja) očitanja koncentracije onečišćujućih tvari u zraku su trenutno ispod graničnih vrijednosti utvrđenih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku (Narodne novine broj 77/20).
Kvaliteta zraka je i dalje zadovoljavajuća, a o svim promjenama ćemo pravodobno izvještavati javnost.

7:30

U pogonu tvrtke Drava international kod prigradskog naselja Brijest noćas je došlo do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru. Požar još nije lokaliziran, u gašenju su angažirane profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe. Na terenu je i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin. Još uvijek je na snazi preporuka da građani zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara. Škole na području Osijeka normalno će raditi, nastava je odgođena na područjima južno od Osijeka jer vjetar tamo nosi dim.

Skip to content